Al surfend op het internet kwam ik opeens het volgende nieuwsbericht tegen, “Berlijnse architect wil berg aanleggen”. Als bergliefhebber moet ik daar natuurlijk meer over weten. En wat schetst mijn verbazing, de Duitse architect Jakob Tigges wil een kunstmatige berg van duizend meter hoog aanleggen! Goed idee zeg ik!
’s Werelds eerste kunstmatige berg
Het plan van de Duitse bergenbouwer is om het voormalig Nazi vliegveld Tempelhof om te toveren in een duizend meter hoge berg, ja je leest het goed, een 1000/duizend meter hoge berg! De bedoeling is dat de berg, die in de winter getooid zal zijn met een heuse sneeuwkap, een rijke flora en fauna herbergt. Gemsen worden geïmporteerd vanuit Oostenrijk en een berggeiten fokprogramma is inmiddels al in volle gang. Daarnaast moet er ruimte zijn voor recreatie waaronder bergbeklimmen en natuurlijk skiën.
Berlijn geen 13 in een dozijn
De gedachte achter de kunstmatige berg is dat alle grote steden vol staan met gigantische hotels, die alsmaar hoger, groter, en specialer moeten worden. Berlijn moet daar volgens Tigges niet aan mee doen, Berlijn moet uniek blijven en de berg is daar een uitstekend voorbeeld van. Het project kon al rekenen op de nodige media-aandacht. Meer dan 5000 volgers op facebook, een overbelaste website, en de telefoon van Tigges stond roodgloeiend.
Onmogelijk
Bijna had die Tigges me te pakken. Levensechte foto’s op de site lieten mijn mond open vallen van verbazing. Zou dit echt kunnen? Maar al snel kwam ik weer bij mijn verstand en won de realiteit het van de verbijstering. Zo’n project is onmogelijk, zowel financieel als praktisch. Wil je een berg van 1000 meter bouwen dan moet je ook ergens de materialen vandaan halen. Piepschuim? Afval? Of echt aarde? Dan heb je naast ‘s werelds hoogste kunstmatige berg ook direct het diepste kunstmatige meer van de wereld. Twee vliegen in een klap!
Pas op de plaats
Maar in Berlijn lieten ze zich niet van de wijs brengen. “Kan niet bestaat niet” is daar het motto. De hele stad staat massaal achter het project, en er wordt al stilletjes gesproken over het achtste wereldwonder. Totdat de 35-jarige architect zelf ook een stapje terug deed. Hij ziet de berg meer als een plaatsvervanger in de gedachten van de Berliners. Een mythische berg die tot de verbeelding moet spreken om tot de uiteindelijke oplossing te komen voor het voormalige vliegveld. Niet meteen hotels, en appartementen neerzetten maar voorlopig deze historische plek behouden tot er een goede oplossing komt. Tigges ziet ook nog een ander voordeel van zijn hoax. Toeristen zullen naar Berlijn komen om foto’s te maken van een plek waar nooit een kunstmatige berg zal komen te staan.
Maak ik het ooit nog mee?
De tijd zal uitwijzen of de berg ooit echt zal verrijzen of dat het slechts blijft bij verbeelding. Wat mij betreft beginnen ze vandaag nog met aanleggen. Dan zal het over een jaar of vijftig wel af zijn, hopelijk ben ik dan nog in staat om er tegenop te fietsen of vanaf te dalen op ski’s.
Het nieuwsartikel dateert al van vorig jaar maart dus ik neem aan dat er ondertussen in Berlijn al flink is gebouwd. Weet jij meer over dit project of weet je of ik komende winter in Berlijn kan skiën? Laat dan een reactie achter.