Skip to navigation Skip to main content

Recept: Salzburger biervlees

10149 - Recept: Salzburger biervlees

Nu de dagen korter worden en de nachten langer is het weer tijd voor stevige kost. Boerenkool, zuurkool, allemaal heerlijke, voezame herfstgerechten. Maar om toch nog een beetje in de Oostenrijkse sferen te blijven is het vandaag tijd voor Salzburger biervlees. Een traditioneel recept waarin stoofvlees met bier wordt bereid. Helemaal niet moeilijk, maar je haalt toch de Oostenrijkse smaken in huis!

Ingrediënten

  • › 600 gram stoofvlees (rund)
  • › 150 gram spek
  • › 2 rode uien
  • › 150 gram ham
  • › 330 ml donker bier (bv. bockbier)
  • › 20 gram tomatenpuree
  • › laurierblad
  • › 10 jeneverbessen
  • › 1 el majoraan
  • › 2 el peterselie
  • › 500 ml runderbouillon
  • › 40 gram meel
  • Voeg naar eigen smaak extra ingrediënten en kruiden toe (champignons, wortel, paprika)

Bereiding

Snijd het stoofvlees in stukken en breng het met peper en zout op smaak. Zet tegelijkertijd een grote braadpan op het vuur met daarin een flinke klont boter. Braad het vlees aan beide kanten aan.

Voeg daarna ook de gesneden ham, spek en uien toe. Laat alles lekker goudbruin worden en roer de rest van de kruiden door het gerecht. Als alles begint te geuren voeg je als laatste de tomatenpuree toe.

Blus het geheel af met bier en runderbouillon. Om het geheel wat dikker te laten gebruik je 40 gram meel.

Laat het Salzburger biervlees minstens 2 uur stoven totdat het vlees gaar is en de smaken goed in het gerecht zijn getrokken. Voeg eventueel nog extra zout en peper toe.

Serveren

Met een gerecht als deze haal je de Oostenrijkse smaken in huis. Helemaal wanneer je het Salzburger biervlees serveert met traditionele aardappelpuree of spätzle. Als je na deze voedzame maaltijd nog plek hebt voor een nagerecht dan ligt de keuze voor kaiserschmarrn of apfelstrüdel natuurlijk voor de hand! Eet smakelijk!

Adviezen om dit gerecht nog lekkerder te maken? Laat een reactie achter!

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.