Uit de Oostenrijkse keuken komen tal van heerlijke bergrecepten. Eenvoudig te maken maar zeer smaakvol. Tiroler Gröstl, Kaiserschmarrn, Käsespätzle en Salzburger Nockerln zijn hier goede voorbeelden van. Deze gerechten smaken niet alleen op de berg heerlijk, ook in eigen land kun je de smaken van Oostenrijk in huis halen. Wij hebben enkele recepten uit de Oostenrijkse keuken voor je op een rijtje gezet. Guten Appetit!
Tiroler Gröstl
Bak 300 gram dobbelsteentjes spek in boter lekker bruin. Kook 600 gram aardappelen in 10 minuten gaar in de schil. Eventueel kun je dit ook al de dag van tevoren doen. Na het koken haal je de schil eraf en snijd je de aardappel in dunne plakjes. Doe wederom wat boter in de pan en fruit een uitje zonder dat deze teveel van kleur verandert. Vervolgens kun je de aardappel en de spek hier aan toevoegen. Bak het geheel lekker aan en breng op smaak met peper, zout en marjolein. Wanneer de Tiroler gröstl goudbruin begint te worden bak je in een andere pan eieren voor bovenop het gerecht. Schep de gröstl op de borden en bestrooi ze met verse peterselie en leg op iedere portie een gebakken ei.
Käsespätzle
Hoewel ze er in Oostenrijk niet mee werken kun je voor de Käsespätzle ook prima macaroni gebruiken. Kook 500 gram spätzle of macaroni volgens gebruiksaanwijzing en snijd 3 grote uien in halve maantjes. Bak de uien, samen met 250 gram spekreepjes aan tot het geheel van kleur verandert. De oven kun je vast voorverwarmen op 200°C. Doe alle ingrediënten in een ovenschaal, voeg hier ook de 200 gram geraspte gruyère kaas of belegen kaas aan toe en meng het geheel goed oor elkaar. Voor een lekker korstje kun je boven op de spätzle ook nog wat kaas doen. Na 20 minuten bakken in de oven heb je je eigen traditionele Käsespätzle!
Kaiserschmarrn
Om je kaiserschmarrn extra lekker te maken is het aan te raden om de rozijnen eerste een half uur in de rum te wellen. De eerste stap is het splitsen van 3 eieren. Klop de eierdooiers dik en schuimig met 25 gram suiker, 1 zakje vanillesuiker en een snufje zout. Het mengsel is gereed wanneer het traag van de garde af loopt. Voeg hierna om en om een beetje bloem en een scheutje melk toe. Klop goed door tot er een glad beslag ontstaat. Nu kun je ook de rozijnen met rum er doorheen roeren. Klop het eiwit stijf en spatel het schuim voorzichtig door het beslag. Nu kun je de pan met wat boter verwarmen en vervolgens een kwart van het beslag toevoegen. Bak de kaiserschmarrn op een laag vuur tot de onderkant goudbruin is. Doe wat nieuwe boter in de pan en bak ook de andere zijde. Met het overige beslag herhaal je dit. Breek ten slotte de pannenkoeken met een vork in onregelmatige stukken en bak het geheel onder voortdurend omscheppen nog 5 minuten aan. Als finishing touch bestrooi je ze rijkelijk met poedersuiker.
Salzburger Nockerln
Kook anderhalve deciliter melk samen met een vanillestokje. Smeer een laag aardbeienjam in een bakvorm en giet hier de gekookte melk overheen. Klop 3 eidooiers samen met 2 eetlepels suiker tot schuim en sla het eiwit stijf. Voeg het eiwit samen met 4 eetlepels bloem toe aan de eierdooiers. Maak met behulp van twee lepels mooi bollen. Plaats deze bollen in de vorm maar vergeet niet het vanillestokje eruit te halen. Bak de Salzburger Nockerln in een hete oven (200 ˚C) in ongeveer 15 minuten gaar. Het is belangrijk dat de Nockerln van binnen nog crèmig zijn. Als laatste bestrooi je de bollen met poedersuiker.