Zuid-Tirol heeft aan kwaliteitsproducten geen gebrek. Van wijn tot honing en van appels tot zuivelproducten. Liefhebbers van lekker eten komen hier niets te kort. De regio heeft zelfs z’n eigen kwaliteitskeurmerk: ‘Qualität Südtirol’. Dit keurmerk staat voor landbouwproducten en levensmiddelen die oorspronkelijk uit Zuid-Tirol komen en waarvan de kwaliteit gecontroleerd wordt. In dit weblog hebben we de 10 lekkerste producten uit Zuid-Tirol voor je op een rijtje gezet. Dit moet je beslist proeven tijdens je vakantie of meenemen om thuis van te genieten.
1. Wijn
De geschiedenis van de wijnproductie in Zuid-Tirol gaat meer dan 3000 jaar terug. In de jaren die volgden wist de Zuid-Tiroolse wijn een uitstekende (internationale) reputatie op te bouwen. Meer dan 300 dagen zon per jaar zorgen dat de 20 druivensoorten hier uitstekend kunnen groeien. Hoewel het Zuid-Tiroolse wijnbouwgebied qua omvang niet al te groot is, komt er wel een grote verscheidenheid aan wijnen vandaan. Belangrijkste druivensoorten zijn Vernatsch, Lagrein en Gewürztraminer.
2. Vlees
Het Zuid-Tiroolse vlees komt vanzelfsprekend van dieren die hun hele leven in de regio hebben doorgebracht. De dieren worden op een natuurlijke manier gevoed en de koeien grazen minimaal 60 dagen per jaar in de buitenlucht. Het vlees wordt in geringe hoeveelheden geproduceerd en alles tezamen zorgt voor een unieke smaak.
3. Melk- en zuivelproducten
Van het Zuid-Tiroolse vee komt niet alleen uitstekend vlees, maar ook pure en natuurlijke melk- en zuivelproducten. Een Zuid-Tiroolse bergboerderij heeft gemiddeld 12 koeien en de melk ligt binnen 24 uur na het melken in de winkel. Van de melk worden meer dan 90 soorten kazen gemaakt, waarvan de Graukäse een van de populairste is. Deze grijze kaas wordt gemaakt van stremselvrije koeienmelk en heeft een sterke smaak. De Zuid-Tiroolse melk wordt onder andere ook gebruikt om yoghurt, boter en kwark van te maken.
4. Appels
Het Zuid-Tiroolse fruit is van een ongekende kwaliteit en de appels zijn hier een goed voorbeeld van. Een op de tien Europese appels is afkomstig uit Zuid-Tirol en ze hebben een intensere smaak dan appels uit andere regio’s. Onder andere Golden Delicious, Jonagold, Elstar en Gala komen hier vandaan. Ook de aardbeien, frambozen en kersen uit Zuid-Tirol moet je geproefd hebben. Zuid-Tirol is Europa’s grootste aaneengesloten appelteeltgebied.
5. Brood
In Zuid-Tirol zijn ze meesters in het maken van brood. 60% van de gebruikte producten moet uit de regio komen en onder andere smaakversterkers mogen niet gebruik worden. De recepten zijn van generatie op generatie doorgegeven en steeds verder geperfectioneerd. Vinschger paarlbrot en Schüttelbrot zijn typisch Zuid-Tirools.
6. Kastanjes
De kastanje staat in Zuid-Tirol centraal bij het ‘törggelen’: een traditie waarbij de nieuwe wijn geproefd wordt. Van de kastanjes wordt onder ander soep gemaakt (Fiseilnsupp) en daarnaast worden ze veelvuldig gepoft (Keschtn) of er worden beignets van gemaakt.
7. Honing
De honing uit Zuid-Tirol is een puur natuurproduct en wordt gemaakt door meer dan 6000 bijenvolken. Alpenbloemen en -kruiden zijn verantwoordelijk voor de intense smaak. Daarnaast mag de honing maximaal uit 18,5% water bestaan wat de smaak nog verder intensiveert.
8. Grappa
Zuid-Tiroolse grappa wordt gemaakt van droesem, de druivenschillen die overblijven na het maken van wijn en boordevol aroma’s zitten. Er worden geen kunstmatige stoffen toegevoegd en de kleur die je ziet wordt bereikt door het bewaarproces in de houten vaten. Het Zuid-Tiroolse keurmerk wordt toegekend na een streng testproces.
9. Jam
Zuid-Tirol is met 18.000 hectare in Europa het grootste aaneengesloten gebied voor fruitteelt. Het fruit wordt onder andere verwerkt tot de meest heerlijke jam. Voor kleurstoffen, conserveringsmiddelen en smaakversterkers is in de Zuid-Tiroolse jam geen plaats.
10. Groente
De groente uit Zuid-Tirol wordt op hoogte verbouwd in de openlucht, waardoor de smaken beter tot ontwikkeling komen. Het ideale klimaat en de vruchtbare grond maken de groente knapperig en voedingsrijk. Bloemkool, radijs, asperges, sla en aardappels vinden in Zuid-Tirol de ideale omstandigheden om te groeien.