Frankrijk is rijk aan mooie producten waaronder wijn, vlees, vis, oesters en kaas. Vooral dat laatste is iets waar het land echt in uitblinkt. Iedere regio heeft andere smaken en specialiteiten. Als kaasliefhebber kun je allerlei fantastische kaasbestemmingen bezoeken en de lekkerste kazen proeven. Er zijn tal van speciale kaasroutes die je kunt afleggen. Vandaag neem ik je mee naar de Savoie en Haute Savoie voor de Route des Fromages de Savoie. Een fantastische culinaire trip door de Franse Alpen.
De Route des Fromages de Savoie
De Savoie en Haute Savoie zijn twee prachtige regio’s in de Franse Alpen. De ruige, hoge bergtoppen, het glooiende landschap, de diepe dalen en schattige dorpjes zijn typerend voor dit stukje Frankrijk. Beide hebben een rijk verleden en een bijzondere cultuur. Tijdens de Route des Fromages de Savoie bezoek je 61 plaatsen, verdeeld over de twee regio’s. Niet alleen ontdek je het landschap, maar je maakt ook kennis met de kaascultuur. Je bezoekt onder andere zuivelfabrieken, kaasboerderijen en speciale plaatsen waar de kazen liggen te rijpen. Je leert van alles over kaas en er is uiteraard is meer dan genoeg tijd om te proeven.
De kazen die je onderweg tegenkomt
Tijdens de Route des Fromages de Savoie bezoek je 61 plaatsen en maak je kennis met zeven verschillende kazen uit de regio’s. De kazen worden gemaakt volgens traditionele bereidings- en rijpingswijze. Het doel van de Route des Fromages de Savoie is om mensen kennis te laten maken met de verschillende smaken die te danken zijn aan de verschillende bodemsoorten. Daarnaast wil men de bezoekers een kijkje geven in het proces en aanmoedigen tot waardering van kwaliteitsproducten. De verschillende kazen zijn:
- Abondance: semi-zacht van binnen, amberkleurig van buiten, 4 maanden gerijpt, fruitig en nootachtig van smaak.
- Beaufort: harde kaas, goudgeel van buiten, 6 - 9 maanden gerijpt, fruitig, bloemig en nootachtig van smaak.
- Chevrotin: semi-zachte kaas, oranje/wit van buiten, 1 maand gerijpt, geitenkaas.
- Emmental de Savoie: stevige kaas, zacht van textuur, geel van buiten, 75 dagen gerijpt, fruitig van smaak.
- Reblochon: romig van binnen, de buitenkant is licht oranje van kleur, 3 - 4 weken gerijpt, romig van smaak met een hint van pinda en hazelnoot.
- Tome des Bauges: zacht van binnen, grijzig van buiten, 5 - 8 weken gerijpt, smaakt naar geroosterde noten.
- Tomme de Savoie: romig van binnen, grijs/wit van buiten, 30 dagen - 3 maanden gerijpt, sterk van smaak.
AOC kazen
Alle zeven kazen die je tijdens de Route des Fromages de Savoie tegenkomt en proeft, hebben het AOC-keurmerk (Appellation d'Origine Contrôlée). Dit keurmerk is ter bescherming van het product, de herkomst en de bereidings- en rijpingswijze ervan, binnen de grenzen van de EU. Dit keurmerk wordt niet alleen voor kaas gebruikt, maar ook voor wijn, olijfolie en andere producten. Soms kom je daarbij ook het AOP-keurmerk tegen (Appellation d'Origine Protégée). Dit keurmerk houdt vooral toezicht op de oorsprong van het product. Je proeft dus alleen maar kwaliteitsproducten!
De bestemmingen in de Route des Fromages de Savoie
De Route des Fromages de Savoie neemt je mee naar allerlei bestemmingen in de Savoie en Haute Savoie. Plaatsen, zoals Abondance, Les Gets, Saint Sorlin d'Arves, La Plagne en Vallières. Het is mogelijk om de route met begeleiding te rijden, maar ook om alles op eigen houtje te doen. Het fijne van al die bestemmingen is, dat je er ook gemakkelijk een aantal uit kunt kiezen, of de route verkorten. Een interactieve kaart met alle bestemmingen vind je hier >
Heb jij de Route des Fromages de Savoie wel eens gereden?