De Alpen zijn miljoenen jaren geleden ontstaan door het over elkaar schuiven van de Afrikaanse en Euraziatische platen. Dit heeft niet alleen geresulteerd in de creatie van prachtige bergtoppen, maar ook in het naar boven komen van bijzondere gesteenten. Tijdens een wandeling in de Alpen kom je verschillende steensoorten tegen. Aan de buitenkant zie je niet altijd wat zich in het gesteente bevindt, zoals prachtige kristallen. Heb jij je altijd al afgevraagd wat voor stenen het zijn? We hebben in dit blog 10 steensoorten die je in de Alpen kunt tegenkomen op een rijtje gezet.
1. Graniet
Graniet is één van de meest voorkomende gesteenten op aarde en is dus ook in de Alpen te vinden. Het is een stollingsgesteente dat bestaat uit de mineralen veldspaat, kwarts en mica. Doordat de onderlinge verhouding aan mineralen verschilt, is iedere steen anders van kleur. De kleur varieert van grijs tot verschillende tinten rood. Meer leren over graniet? Bezoek het Granatium in Radenthein, vlakbij de Millstättersee in Karinthië.
2. Smaragd
De smaragd wordt gezien als de ‘koning der edelstenen’ en is een prachtige, glazige, groene steen. Het Habachtal, vlakbij Bramberg am Wildkogel, in het Oostenrijkse Nationaal Park Hohe Tauern, staat bekend om de grote hoeveelheid smaragden die je er kunt vinden. Je kunt hier speciale wandelingen maken die in het teken staan van deze steen. Tip: ben je in het Habachtal? Bezoek Museum Bramberg om meer te leren over smaragd en andere steensoorten uit het dal.
3. Garnieriet
Garnieriet, ook wel falcondoiet genoemd, bestaat uit nikkel, silicaat en magnesium. Deze edelsteen heeft een groene kleur, dankzij de hoeveelheid nikkel. Garnieriet heeft haar naam te danken aan de geoloog Jules Garnier, die de steen ontdekte. Het is een zeldzame steen, die in kleine hoeveelheden ontstaat in rotsspleten met magnesiet. Leuk om te weten: de Clemgia Kloof in Zwitserland bestaat grotendeels uit magnesiet! Dus wie weet…
4. Marmer
Het marmer waar wij beelden en vloeren van hebben is te vinden in de Alpen. Marmer is een metamorf gesteente ontstaan uit kalksteen. Een metamorf gesteente ontstaat door omvorming van een gesteente door bijvoorbeeld temperatuurwisselingen, druk en vloeistoffen. Marmer komt voor in verschillende kleuren en varieert in wit, grijs en roze.
5. Bergkristal
Bergkristal is helder van kleur en één van de meest voorkomende varianten van het mineraal kwarts. De kwaliteit is heel wisselend. De meeste kans op het vinden van bergkristal heb je in Zwitserland. Zo heeft men in de buurt van de St. Gotthard en de Gotthardpas eens steen van 135 kg gevonden. Maar ook in Oostenrijk, op de Grossglockner, heeft men bergkristal in grote hoeveelheden gevonden. Leuk om te weten: in de Romeinse tijd werd bergkristal verkocht als ‘versteend ijs’ en volgens spirituele mensen heeft de steen een helende werking.
6. Groenschist
Groenschist is, zoals de naam al doet vermoeden, een groene steen. Ook deze steen is een metamorf gesteente, dat is gevormd door verschillen in druk en temperatuur. Naast groene kleuren kom je ook nog andere kleuren tegen in de steen. De groenschist komt ook in een blauwe en witte variant voor.
7. Gneis
Net zoals groenschist en marmer is ook gneis een metamorf gesteente. Gneis is afgeleid van de Oud-Duitse vertaling voor fonkelen: gneistan. Gneis ontstaat door zandsteen of graniet dat bloot komt te staan aan hoge druk en temperaturen. De steen lijkt op graniet, maar is toch heel anders. Gneis bestaat altijd uit meerdere kleuren en varieert tussen roze, zwart, bruin, grijs en wit.
8. Amethist
Amethist is, net als bergkristal, een variant van het mineraal kwarts. Het is een prachtige kristalsoort die paars van kleur is. Amethist ontstaat in de binnenkant van een gesteente en blijft daardoor vaak onzichtbaar. Soms kom je stukjes kristal tegen en kan het zijn dat wanneer je een steen breekt, er kristalvorming in de binnenkant te zien is. De meeste kans deze steensoort aan te vinden, heb je in Zwitserland, Frankrijk en Duitsland.
9. Dolomiet / dolosteen
Dolomiet is een mineraal dat bestaat uit calcium, magnesium en carbonaat. Stenen die grotendeels uit dit mineraal bestaan, maar niet helemaal, worden ook wel dolosteen genoemd. De kleur is een combinatie van grijs, zwart en wit. Je komt de stenen tegen in Zwitserland, maar ook in andere Alpenlanden.
10. Kalksteen
De Noordelijke- en Zuidelijke Kalkalpen zijn bergketens in de Oostelijke Alpen. De twee bergketens worden gescheiden door de Centrale Alpen en zijn weer onderverdeeld in verschillende bergketens. Het kalksteen is ontstaan door de overblijfselen van organismen uit de vroegere binnenzeeën. Meer daarover kun je leren bij bergbeleveniswereld Triassic Park in Waidring. Tip: breng voor mooie wandelingen in de Kalkalpen een bezoek aan Nationaal Park Kalkalpen.