De Vennbahn is een fietsroute over een voormalige spoorlijn in Duitsland, België en Luxemburg. De fietsroute is 125 kilometer lang en de hoogteverschillen zijn minimaal. Hierdoor is de Vennbahn ook prima te fietsen voor families en recreatieve fietsers. Onderweg fiets je door prachtige bosrijke gebieden en kun je genieten van prachtige uitzichten. Langs de route zijn diverse bezienswaardigheden en de Vennbahn is op te splitsen in meerdere etappes. In dit weblog alles over de Vennbahn, een fietsroute tussen Aken en Troisvièrges over een oud spoortraject.
Fietsen in Duitsland, België en Luxemburg
De Vennbahn is 125 kilometer lang en loopt van Aken in Duitsland tot Troisvièrges in Luxemburg. De route is in beide richtingen te fietsen en tevens sluiten er diverse routes in de omgeving aan op die van de Vennbahn. Blauw-gele bordjes markeren het traject en ondanks het heuvelachtige landschap hoef je je geen zorgen te maken over hoogteverschil. De Vennbahn is gemakkelijk te fietsen en heeft een maximale stijgingsgraad van 1,7%. 90% van het traject bestaat uit asfalt, alleen een gedeelte vlakbij Monschau is onverhard. Niet alleen het geringe hoogteverschil maakt fietsen op de Vennbahn zo prettig, maar ook het feit dat je geen last hebt van ander verkeer.
Bezienswaardigheden langs de Vennbahn
De Vennbahn is een bezienswaardigheid op zich, maar langs de route valt nog veel meer te ontdekken. Dit begint al bij het startpunt in Aken waar de beroemde dom niet te missen valt. Een ander pittoresk dorpje waar je zeker even moet pauzeren is Monschau. Door de prachtige vakwerkhuizen en de lieflijke uitstraling heeft deze plaats de bijnaam ‘Parel van de Eifel’ verdiend. Aan highlights op het gebied van natuur heeft deze omgeving ook geen gebrek. De Rursee (een van de grootste stuwmeren van Duitsland), de Hoge Venen (beschermd natuurgebied met unieke flora en fauna) en ‘vleermuistunnel’ liggen allemaal aan of bij de Vennbahn.
Geschiedenis van de Vennbahn
De geschiedenis van de Vennbahn gaat terug tot het jaar 1882 wanneer er werd gestart met de aanleg van de spoorlijn. In 1889 werd het traject tussen Aken en Luxemburg geopend en kon er op grote schaal kolen en ijzererts worden vervoerd. Tot 1920 werd de lijn volop gebruikt, maar daarna nam de bedrijvigheid af. Toch hebben er nog tot 1980 treinen op de Vennbahn gereden. Sinds 1990 heeft de spoorlijn een toeristische bestemming gekregen en uiteindelijk werd in 2013 de 125 km lange fietsroute officieel geopend. Om de huidige fietsroute en infrastructuur te realiseren is maar liefst 14,7 miljoen euro geïnvesteerd.
Praktische informatie over de Vennbahn
- Lengte: 125 kilometer
- Traject: Aken (Duitsland) – Troisvièrges (Luxemburg)
- Moeilijkheidsgraad: eenvoudig
- Beste seizoen: mei tot oktober
- Vervoer: shuttleservice of treinverbinding tussen Aken en Troisvièrges
- Overnachten: tal van accommodaties langs de route