Skip to navigation Skip to main content
Vakantiedorp Chalets

Wakker worden te midden van een prachtig landschap, een teug frisse berglucht bij het openen van de voordeur en een vrolijke begroeting van de buurman; dat alles kom je tegen tijdens een verblijf in een almhuttendorp in Oostenrijk. Geen drukte, maar rust en natuur. Vanuit je eigen moderne of traditionele chalet kun je kilometerslange wandeltochten maken en tal van andere activiteiten ondernemen. In dit weblog heb ik de mooiste almhuttendorpen in Oostenrijk op een rijtje gezet.

Wat is een almhuttendorp?

Een almhuttendorp bestaat uit meerdere berghutten op een vakantiepark waar je in kunt overnachten. Deze staan meestal op een alm in de bergen. De hutten verschillen stuk voor stuk van formaat en qua uiterlijk zijn ze traditioneel of modern. Tijdens een verblijf in een almhuttendorp keer je terug naar de rust en word je één met de natuur. Hieronder hebben we de 10 mooiste almhuttendorpen in Oostenrijk voor je op een rijtje gezet.

1. Priesteregg – Salzburgerland

Op ongeveer 1100 meter hoogte, in Leogang, ligt het luxe almhuttendorp Priesteregg. Dit almhuttendorp heeft haar naam te danken aan de vroegere priesters in het Salzburgerland. Er zijn vier verschillende chalets met elk een eigen sauna en jacuzzi. Verder kun je hier genieten van faciliteiten als eigen badjassen en ontbijtservice. Vlakbij ligt Huwi’s Alm, een prachtige houten berghut waar men heerlijke specialiteiten uit de omgeving serveert.

2. Chalets Bergwiesenglück – Tirol

Almhuttendorp Bergwiesenglück ligt in het Paznauntal in het plaatsje See. Deze prachtige houten chalets zijn geopend in 2017 en te boeken tot zeven personen. Verdeeld over drie verdiepingen vind je stijlvol en modern meubilair. Alle chalets hebben een eigen sauna. Er is een goed restaurant aanwezig en ook kun je gebruikmaken van de wellness. Vanaf het appartement heb je een schitterend uitzicht op de omringende bergwereld.

Bergwiesengluck 1
Bergwiesengluck 2
Bergwiesengluck 3
Bergwiesengluck 4
Bergwiesengluck 5

3. Almdorf Garfrescha – Vorarlberg

Bij Almdorf Garfrescha in het Montafon in Vorarlberg word je elke dag wakker met een prachtig uitzicht op de omringende bergwereld. De chalets liggen verspreid over de alm, op ongeveer 1500 meter hoogte. Er zijn drie verschillende chalets te boeken, met een maximum van 14 personen. Alle drie hebben een eigen sauna, een fijn terras met strandstoelen en barbecue, een gezellige woonkeuken en meerdere slaapkamers. Almdorf Garfrescha is ideaal voor families met kinderen. Zo ligt er een klein bergmeer in de buurt waar de kinderen kunnen spelen en ook zijn er speciale wandelingen voor families.

4. Almdorf Seinerzeit – Karinthië

Tijdens een verblijf in Almdorf Seinerzeit lijkt het net alsof je je in een echt Oostenrijks dorpje bevindt. De chalets liggen te midden van een prachtige bergwereld, langs bergweggetjes, op verschillende hoogtes tussen de bomen en soms aan het water. Ook vanbinnen zijn de chalets prachtig om te zien. De inrichting is traditioneel en veelal van hout. Er zijn verschillende chalets te boeken. Deze variëren qua grootte, aantal personen (2 tot 6) en faciliteiten. In de omgeving vind je een aantal leuke berghutten om te eten en het is zelfs mogelijk om te dineren in een echte wijnkamer. Tip: net getrouwd? Er is ook een bruidshut!

Hottub bij chalet in Almdorf Seinerzeit
© ALMDORF „Seinerzeit“ Touristik Aktiengesellschaft

5. Oberkühnreit – Salzburgerland

Almhuttendorp Oberkühnreit bestaat uit acht chalets, hutten en appartementen, gelegen in een prachtig landschap. Wanneer je aankomt bij het huisje, kun je de spullen uitladen en daarna de auto parkeren op de algemene parkeerplaats. Almhuttendorp Oberkühnreit is namelijk geheel autovrij. Er is een zwemvijver en een prachtige sauna aanwezig. Als gast kun je ervoor kiezen om zelf te koken, maar je kunt ook gebruik maken van de catering- en ontbijtservice.

6. INNs HOLZ – Oberösterreich

Rondom een klein bergmeertje in Oberösterreich, vlakbij de Tsjechische grens, ligt almhuttendorp INNs Holz. De elf hutten zijn schilderachtig om te zien en hebben een warme inrichting. Daarbij is zo veel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijke producten. Ze beschikken allemaal over een Finse sauna, terras en een gezellige keuken. Ook mag je als gast gebruikmaken van de wellness faciliteiten van het Vitalhotel. Geniet verder van culinaire hoogstandjes in het restaurant en allerlei leuke activiteiten in de omgeving.

7. Almdorf Oberstalleralmen - Osttirol

Het in Osttirol gelegen Almdorf Oberstalleralmen ligt te midden van een prachtige bergwereld. De historie van de 18 hutten en kleine kapel gaat terug naar het jaar 1675. Een bezoek aan deze berghutten betekent een reis terug in de tijd. Hak zelf hout, stook je eigen kachel op en kom helemaal tot rust. In de omgeving kun je heerlijk wandelen en allerlei andere activiteiten ondernemen.

8. Almhuttendorp Ladizium – Tirol

Almhuttendorp Ladizium ligt op een zonnig plateau in het plaatsje Ladis. De prachtige chalets bevatten vanbinnen veel hout en hebben een sfeervolle en luxe inrichting. Zowel vanbinnen als vanbuiten zijn de chalets van alle gemakken voorzien. Zo is er niet alleen een privé sauna, maar ook een hottub aanwezig. Heb je geen zin om zelf in de keuken te gaan staan? Reserveer dan een tafeltje in het restaurant en geniet van lokale specialiteiten.

Traditionele kachel bij Almhuttendorp Ladizium
© Ladizium GmbH / Gerhard Wolkersdorfer

9. Woodridge - Salzburgerland

De chalets van almhuttendorp Woodridge zijn gebouwd in Canadese stijl. Zelfs de namen zijn typisch voor dat land. De luxe houten hutten liggen in het plaatsje Werfenweng in het Salzburgerland en zijn ideaal voor een luxe bergvakantie. Zo hebben ze bijvoorbeeld alle vier een eigen jacuzzi en sauna en ook is een biologisch bergontbijt inbegrepen. Er zijn hutten voor 2, 4 en 10 personen te boeken.

10. Feriendorf Kirchleitn – Karinthië

Feriendorf Kirchleitn in Karinthië is een echt familieparadijs. Het almhuttendorp ligt op 1350 meter hoogte, niet ver van Bad Kleinkirchheim. De appartementen zijn te boeken voor groepen van 2 tot 7 personen. Op het terrein is een waterspeelplaats aanwezig en ook is er een speciaal kinderprogramma. Tip: vanaf hier bezoek je in een mum van tijd Nationaal Park & Biosphärenpark Nockberge.

Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.