Kamperen wordt net als alle andere dingen in het leven beïnvloed door modegrillen. Jaren geleden was het summum een De Waard, een caravan of een vouwwagen. Daarna kwam het campertje in de mode. De laatste jaren wil iedereen echter in een yurt, een safaritent of een tipi. Liefst met kachel en kleedjes. Veel kleurtjes en tierelantijntjes maken het helemaal af. Tijdens mijn kampeervakantie in de bergen heb ik inspiratie opgedaan om je eigen tent nog gezelliger te maken. Natuurlijk met een bergthema. Hier volgen mijn tips hoe je zonder meteen te investeren in een yurt, tipi of safaritent iedereen op de camping jaloers kan maken.
#1. Roodgeblokt tafelkleedje
Bij de zithoek hoort natuurlijk ook een tafeltje. De meeste kampeertafels zien er heel kaal uit. Praktisch, maar niet echt glamoureus. Op de tafel hoort natuurlijk een rood-wit geblokt tafelkleedje. Hiervoor hoef je niet een echt tafelkleed aan te schaffen. Gebruik gewoon een theedoek, dan is het meteen multifunctioneel.
#2. Bontje over de campingstoel
Iedereen heeft wel campingstoeltjes bij zich. Maar ook zonder stoeltjes is deze tip prima uit te voeren. Zorg voor een bontje, een schapenvacht of een rendierhuid, dat komt niet zo nauw. Hang deze over de stoeltjes of leg ze op de grond. Ook nog extra lekker als het koud wordt ’s avonds in de bergen. Eigenlijk heb je nooit zonder gekund.
#3. Hang Tibetaanse gebedsvlaggetjes aan de tent
Het is aan te raden om je hele plek gezellig te maken met kleurtjes. Dit kan bijvoorbeeld door Tibetaanse gebedsvlaggetjes aan de tent of tussen de bomen te hangen. Tip: doe dit niet tijdens een vakantie in China.
#4. Veldbloemen in een jampot
Bloemen horen bij de Alpen. Elk chalet is behangen met geraniums. Op de campingtafel hoort een boeket. Je kunt daarvoor prima een jampot gebruiken waar je de veldbloemen inzet die je tijdens een wandeling plukt. Je kunt ze in het water zetten, maar ook laten drogen.
#5. Houtblokken en stenen waxinelichtje
Naast de tent leg je het liefst een houtblok neer. Een grote schijf als bijzettafeltje. Een vlakke steen kun je gebruiken om een waxinelichtje op te zetten. Dat waxinelichtje kan ook goed een citronella kaarsje zijn. Handig tegen de muggen. Wat het ook goed doet, is een stapeltje kleinere houtblokken naast je tent. Die je vervolgens kan gebruiken voor een kampvuur (als dat mag natuurlijk).
#6. Wollen deken
Voor meer kleur bij de tent neem je een wollen deken mee. Zo’n echte oude kriebelende, die doet denken aan de dekens die ze in berghutten hebben. Misschien hebben je ouders er nog wel één op zolder liggen. Een deken is heerlijk op de grond in de tent of om je heen. Ook weer goed te gebruiken als het ’s avonds afkoelt als je kampeert boven op de berg.
#7. Lampionnen/lantaarn
Als je dan heerlijk bent weggekropen onder die deken, dan heb je ook een sfeerlichtje nodig. Dus geen grote elektrische lamp, maar lampionnen of olielantaarns. Liefst met een kaarsje, zodat het flikkert. In ieder geval zacht licht, waar je niet (of net aan) bij kan lezen, maar waar je wel een goed gesprek bij kan voeren.
#8. Driepoot met pan
Je hoopt natuurlijk op aardig weer, met koude avonden. Zodat je heerlijk bij een kampvuur of op de barbecue marshmallows kunt roosteren. Voor de zekerheid kan je een vuurschaal meenemen, zodat je weet dat je vuur mag stoken. Daarboven zet je een driepoot met een pan. Koken op het vuur, wat wil je nog meer?
#9. Expeditiekist
Tenslotte om het helemaal af te maken, zorg je voor een expeditiekist. Een mooie oude houten of een van metaal, dat maakt niet veel uit. Daarin kun je alle keukenspullen opbergen. Dat is toch heel wat beter dan alles in een Albert Heijn tas of Jumbo-krat?
Er is niet veel voor nodig om je kampeerplekje op te pimpen tot een heus glamping paradijs. Heb jij nog tips voor mij? Laat ze me weten.