Eén van de beroemdste Oostenrijkers is natuurlijk componist Wolfgang Amadeus Mozart. Iedereen die een keer in Oostenrijk is geweest heeft wel een keer zijn hoofd zien pronken op de Mozartkugeln. Dit zijn bonbons met een kern van pistachenoten en marsepein. Hieromheen zit een noga van hazelnoot, amandelen en pistache. Dit is uiteindelijk gedoopt in chocolade, verrukkelijk! Naast deze lekkere bonbons is er onder andere ook Mozartlikeur te koop, in 4 verschillende smaken. Als ik in Oostenrijk ben beland er vaak een fles in mijn winkelwagentje. De likeur is erg lekker over ijs, kwark of in de koffie. Het leek mij leuk om eens iets anders te maken: een taart met Mozartlikeur! Bekijk hieronder het resultaat.
Ingrediënten Mozarttaart
Bodem:
- 125 gram havermout
- 75 gram amandelmeel
- 75 gram frambozen- of bessenjam
- 30 gram (room)boter
- 2 el pindakaas
- 2 el honing of agavesiroop
- 1 el (amandel)melk
- 200 gram mariabiscuit en 75 gram (room)boter
Vulling:
- 450 gram vanillekwark
- 200 gram zuivelspread light naturel
- 160 ml witte chocolade-vanille Mozartlikeur
- 125 gram witte chocolade
- 4 blaadjes gelatine
- 2 zakjes vanillesuiker
- 2 el vanille aroma
- decoratie chocolade, mozartkugeln, geschaafde witte chocolade
Bereiding Mozarttaart
Vet de taartvorm in een beetje boter. Meng in een kom de havermout en amandelmeel. Voeg daarna de pindakaas en honing (of agavesiroop) toe. Smelt in een klein pannetje de boter op middel/laag vuur en meng de (amandel)melk erdoor. Zodra het boter en melk mengsel is gesmolten zet je het vuur uit en voeg je het meelmengsel toe. Roer het tot één geheel. Verdeel het mengsel over de bodem van de taartvorm en druk het goed aan. Bestrijk de bodem met de jam en zet de taartvorm in de koelkast zodat het deeg kan opstijven.
Breek de witte chocolade in stukken en hak dit met een mes fijn tot je kleine stukjes hebt. Week de gelatine 5 - 10 minuten in koud water. Klop in een kom de vanillekwark met zuivelspread, vanille aroma en vanillesuiker. Verwarm in een pannetje de Mozartlikeur. Laat het net koken en zet dan het vuur uit. Voeg de gelatine op aan de likeur en laat het goed oplossen. Let op dat de likeur niet kookt als je de gelatine toevoegt, want gelatine mat niet koken. Dit geeft een afwijkende smaak. Roer het likeur-gelatinemengsel door de kwarkvulling en mix alles samen tot een gladde massa. Roer de stukjes witte chocolade erdoorheen.
Haal de taartvorm uit de koelkast en voeg de vulling toe. Zet de taartvorm weer in de koelkast en laat de taart minimaal 4 uur stijf worden. Vlak voor het serveren kun je de taart garneren en uit de vorm halen. Bewaar de Mozarttaart in de koelkast.