De één loopt lekker in zijn beige afritsbroek, de ander zie je met een fluoriserend jackie voorbij komen. Twee totaal verschillende types. Grofweg heb je, zeg maar, de wandelaar met boswachterskleding in schutkleuren en de kekke berggeit met kleurrijke outdooroutfit. Boswachterskleding is vaak van stevig materiaal, terwijl bergkleding focust op soepelheid. Lees hier meer over in welke situatie je welk type kleding kiest.
Stretch versus stevig
Beide kledingtypen zijn voor buiten bedoeld. Ze moeten dus tegen een stootje kunnen en je alle bewegingsvrijheid geven. De stof houdt het liefst de wind een beetje tegen en is goed waterdicht. Hiervoor zijn beide type kleding geschikt. Bergkleding heeft wellicht nog iets meer stretch, als je wilt klimmen is het wel zo handig als je broek een beetje meebeweegt. Bos- en legerkleding is meestal iets steviger. Zo scheurt de stof niet zo snel kapot als je door de het struikgewas struint op zoek naar wild of in gevecht bent.
Onzichtbaar of altijd te vinden
Het doel van de jager of wildspotter is om in te blenden in het bos. Zo verstoor je de natuur zo min mogelijk. Je kunt daardoor makkelijker dieren spotten en benaderen zonder dat ze je doorhebben. Bergklimmers willen juist zichtbaar zijn in de bergen. Niet alleen in geval van nood, bijvoorbeeld als een helikopter je moet komen redden. Maar ook als er mist is en je groepsgenoten je nog willen kunnen zien. Voor mijn zoontje koop ik daarom altijd een extra felgekleurde jas. Dan weet ik altijd waar hij uithangt. Daarnaast spat felle bergkleding ook echt van foto’s af. Helemaal leuk wordt het met een familieportret met allerlei kleuren bij elkaar. Daar wordt iedereen toch vrolijk van.
Zwaar of lichtgewicht
Op de bospaden in Nederland loopt het een stuk makkelijker dan in de bergen. In de bergen is het gewicht van al je materialen daarom belangrijker. Meer gewicht op je rug of aan je lijf betekent langzamer lopen. Je veiligheid kan ervan afhangen dat je snel beweegt. Bergkleding is dan ook zo licht mogelijk. Dat is niet alleen handig voor je snelheid, maar het draagt daardoor ook heel fijn. Wandel- en boswachterskleding is over het algemeen wat zwaarder. Daarbij is het belangrijker dat alles bij de hand is. Zo’n vest met tientallen vakken is een goed voorbeeld. Daarin kan je alles vinden zonder te bewegen (en dieren te verstoren).
Legerdump of outdoorwinkel
Al lang voordat de outdoorwinkels in opkomst waren had je legerdumps. Dé plek om je outdoormateriaal te kopen. Hier vind je de typische boswachter- en legerkleding. Degelijk materiaal, voor een goede prijs. De buitensportwinkels hebben tegenwoordig voor elke niche sport een eigen hoek vol kleding. Deze kleding heeft allemaal slimme eigenschappen, maar is daardoor ook meestal een stuk duurder. Hier zul je beter moeten zoeken voor een lage prijs. Daarnaast heb je in een aantal sportwinkels ook outdoormateriaal. Dit is vaak iets goedkoper.
Modieus of sportief
Eigenlijk is het natuurlijk allemaal niet modieus, maar vooral sportief. Toch kan ook een knalgele regenjas opeens enorm hip zijn. Gelukkig is er tegenwoordig heel veel keus en zijn er ook allerlei merken die technische kleding maken die er ook leuk uitziet. Uiteindelijk is het natuurlijk je eigen smaak wat je aantrekt en waar je je goed bij voelt.
Zo pak ik het aan:
Als ik zelf op zoek ben naar een item stap ik een winkel in en ga uitgebreid op zoek. Ik laat me goed informeren zodat ik de juiste kleding voor de juiste activiteit koop. Als ik eenmaal iets heb gevonden dat geschikt is en me goed past, vraag ik altijd welke kleuren er zijn. Ik ben al heel vaak uitgelachen om deze vraag. Dat is toch niet zo belangrijk? Nou voor mij dus wel. Ik heb door de jaren heen een kleurrijke buitensport garderobe verzamelt. Dan wordt het ook nog eens belangrijk of wel alles bij elkaar kleurt. Ik ben persoonlijk dol op outdoorkleding. Sinds ik wollen shirtjes heb ontdekt doe ik het liefst niets anders aan. Ook hou ik erg van kleur. Dus ik vrees dat de herten mij al van verre zullen mijden. Al is dat vooral omdat ik mijn mond niet kan houden…