Germknödel is een zoet deeggerecht uit Beieren en Oostenrijk, dat ook wel bekendstaat als ‘süße Klöße’ (zoete knödels). In de meeste berghutten staat Germknödel op het menu als dessert, maar wat ons betreft kun je het ook prima als lunch of tussendoortje bij de koffie bestellen. De zoete Knödel is gevuld met pruimencompote (Powidl) en wordt geserveerd met maanzaadsuiker en warme vanillesaus of gesmolten boter. Niet alleen in de Alpen, maar ook thuis smaakt dit gerecht ontzettend lekker. Lees snel verder voor het recept voor Germknödel.
Ingrediënten Germknödel (6 stuks)
Het is heerlijk om in het weekend de keuken in te duiken voor een uitgebreide kooksessie. Allerlei lekkere recepten uitproberen en die vervolgens allemaal proeven. Heb je trek in iets zoets en ben je gek op de Alpen? Probeer dan dit recept voor Germknödel. Weer eens wat anders dan Kaiserschmarrn of Apfelstrudel! Dit heb je nodig voor 6 middelgrote Germknödels.
Voor de Germknödels
- 375 gram bloem
- Zakje droge gist van 7 gram
- 50 gram suiker
- Rasp van een halve citroen
- 125 ml lauwwarme melk (ongeveer 30 graden)
- 1 ei
- 50 gram boter
- 1 el vanillesuiker
- Pruimenjam of zelfgemaakte pruimencompote
Voor de vanillesaus
- 3 eidooiers
- 300 milliliter melk
- 60 gram suiker
- 1 vanillestokje
Voor de maanzaadsuiker
- 3 el poedersuiker
- 3 el maanzaad
Bereidingswijze Germknödel
Stap 1: Meng in een grote kom bloem, suiker, citroenrasp en vanillesuiker. Maak een kuiltje in het mengsel en voeg daarin het ei, de boter, gist en melk toe. Meng het geheel beetje bij beetje door elkaar en kneed tot een zacht en soepel deeg (+/- 10 min). Dit gaat het makkelijkst op het aanrecht. Maak een bal van het deeg, doe deze terug in de kom en dek af met plasticfolie. Laat dit 30 minuten rijzen.
Stap 2: Verdeel het deeg in 6 gelijke stukken. Pak een portie deeg en rol deze uit tot een ronde plak. Doe in het midden een eetlepel pruimenjam of compote en vouw dicht tot een bal. Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat en herhaal deze stap met de rest van het deeg. Laat de gevulde ballen vervolgens nog eens 30 minuten rijzen.
Stap 3: De Germknödel kan op twee manieren worden gegaard. Je kunt kiezen voor stomen of koken. Qua smaak maakt het niet veel uit. Ik leg beide manieren aan je uit.
- Stomen: Breng een wok met een laag water aan de kook en plaats hierop een stoommandje (het water mag de bodem van het mandje niet raken). Uiteraard kun je ook een stoompan gebruiken. Om te voorkomen dat de knödels vastplakken aan het stoommandje, bedek je de bodem met bakpapier. Leg de knödels in het stoommandje en stoom de broodjes in +/- 15 min gaar.
- Koken: Breng een grote pan met water aan de kook. Zet het vuur laag en kook de knödels in 12 tot 15 min gaar. Draai de ballen halverwege de kooktijd om. Let op dat ze elkaar niet raken tijdens het koken. Laat de Knödels na het koken goed uitlekken.
Stap 4: Maak nu de vanillesaus. Doe de melk met 1 el suiker in een pan met een dikke bodem. Halveer het vanillestokje en schraap het merg eruit. Doe dit samen met het stokje in de pan en zet het vuur laag. Klop ondertussen de eidooiers met de rest van de suiker glad. Zodra de melk warm is, doe je die rustig bij het eigeel. Klop goed door met een garde, je wilt geen roerei! Doe het mengsel terug in de pan en zet deze weer op het vuur. Blijf goed roeren tot de saus begint in te dikken tot een gladde vla. Zet het vuur niet te hoog!
Stap 5: Meng maanzaad en suiker in een vijzel tot een grof poeder. Geen vijzel? Meng beide ingrediënten dan gewoon door elkaar heen.
Stap 6: Pak een bord en leg daar een Germknödel op. Schenk een flinke lepel vanillesaus over de knödel en bestrooi deze met maanzaadsuiker.
Guten Appetit!
Tip voor de Germknödel
Germknödel is in Oostenrijk officieel een dessert, maar deze smaakt natuurlijk ook heerlijk bij de koffie of als lunch! Ben je niet zo’n fan van vanillesaus? Vervang deze dan door een eetlepel gesmolten boter. Liever een hartige knödel?