Skip to navigation Skip to main content

Drinksystemen in de bergen: een veldfles of een slangetje

17028 - Drinksystemen in de bergen: een veldfles of een slangetje

Als je wandelt krijg je dorst. Dus is het slim om altijd water mee te nemen. Dat kan natuurlijk in een plastic flesje van de supermarkt, maar al dat plastic is niet goed voor het milieu. Bovendien schijnt het plastic ook in je eigen lijf te komen als je zo’n flesje keer op keer gebruikt. Dus wat dan? In gespecialiseerde winkels word je overladen met de mogelijkheden voor drinksystemen. Je kunt het zo gek niet verzinnen en je kunt er ook zoveel aan uitgeven als je wilt. Maar 30, 40, of zelfs 50 euro voor een flesje of een slangetje, waarom zou je dat nou eigenlijk doen? Hier een aantal punten waar je op moet letten bij drinksystemen.

Drinken tijdens het lopen

Je kunt je drank vervoeren in een fles of in een soort zak. Bij een fles drink je direct uit de fles of uit een tuitje. Bij een zak zit altijd een slang met een mondstuk. Het grote voordeel van zo’n slang is dat je tijdens het lopen kunt drinken. Je hoeft dus niet te stoppen voor elk slokje water, maar je neemt een teug terwijl je loopt. Vooral in warme landen waar je veel vocht nodig hebt, is het handig als je continu kunt drinken. Een fles kun je wel buiten aan je rugzak of in een vakje bij de hand stoppen. Als je daar handig in bent, kan je ook daarmee tijdens het wandelen even wat drinken. Heb je dat niet, dan kun je pas drinken bij de volgende pauze.

Hoeveel water moet je meenemen de bergen in?

Het is belangrijk om te weten hoeveel je ongeveer drinkt. Bij warm weer wil je meer vocht meenemen dan bij koud weer. Je zweet nu eenmaal veel meer en dat moet je aanvullen. Niets zo vervelend als enorme dorst onderweg. Je wilt dus niet te weinig water meenemen, maar ook niet te veel. Het is zonde om kilo’s aan water omhoog te slepen als dat niet nodig is. Kom je onderweg nog een hut tegen? Dan kan je daar je fles weer bijvullen. Het kan ook handig zijn om twee kleine flesjes te hebben in plaats van één grote fles. Heb je op een dag minder nodig, dan neem je maar één flesje mee. Wil je minimaal gewicht meenemen, dan is het belangrijk ’s ochtends bij het ontbijt goed te drinken en na afloop ook weer al het vocht bij te vullen. Dan kun je overdag met net iets minder toe.

Water drinken uit een zak met slangetje in de bergen
Zorg ervoor dat je altijd voldoende water bij je hebt

Hoeveel drink je tijdens het wandelen?

Het grote nadeel van drinken uit een slang is dat je niet ziet hoeveel er nog in de zak zit. De zak kan daardoor opeens leeg zijn of je blijkt achteraf eigenlijk veel te weinig gedronken te hebben. Met een fles voel je elke keer als je drinkt hoeveel er nog in zit en kun je eventueel wat zuiniger zijn. Loop je geregeld, dan krijg je best een aardig gevoel hoeveel je op hebt en je kunt jezelf aanwennen om elke stop even te controleren hoe het met de watervoorraad in je rugzak gaat.

Warme drank of koude drank?

Een zak is over het algemeen niet gemaakt voor warme dranken. Als de drank te warm is, zal de zak smelten. Bij koud weer is het dan ook handiger om te kiezen voor een fles. Een gewone fles verpak je in je fleece of donsjas zodat warm ook warm blijft. Een dubbelwandige fles of thermosfles houdt de warmte nog beter vast. Andersom houdt een thermosfles ook een koude drank beter koud op een warme dag. Gebruik je geen thermosfles, dan is de tip om er ijsblokjes bij te gooien als je die mogelijkheid hebt.

Een warme drank drinken in de sneeuw na een sneeuwschoenwandeling
Tijdens een wandeling in de sneeuw is een warme drank erg lekker!

Frisdrank, isotherm, thee of gewoon water?

Wat drink jij eigenlijk onderweg? Zelf drink ik het liefst water en thee als het echt heel koud is. Maar anderen zweren bij frisdrank of isotherme dranken. Dat laatste maak je vaak door poeder op te lossen in water. Het zorgt ervoor dat je mineralen en suikers worden aangevuld als je veel zweet of inspant. In frisdrank zit veel suiker, maar ook veel zuur. Veel flessen en zakken kunnen daar niet goed tegen. Dus als je dat wilt drinken check dan goed de labels van zo’n fles.

Schoonmaken van het drinksysteem

Als je wel eens een bidon met een lichte kleur op een racefiets hebt gebruikt, dan weet je dat er na verloop van tijd zo’n grauw laagje op verschijnt. Dat ziet er niet alleen niet prettig uit, het schijnt ook echt niet zo goed te zijn. Het is dus fijn als je de fles of zak goed kunt schoonmaken. Het spreekt voor zich dat alles met een grote opening zich beter laat schrobben. Maar als je liever een kleine tuit of een slangetje wilt, dan zijn daar vaak ook wel weer oplossingen voor. Sigg heeft voor zijn aluminium flessen speciale tabletten en voor de slangetjes bestaat een soort miniborstel aan een lange trekdraad, zodat je de slang ook kan schoonhouden.

Duurzaamheid

Roestvrij staal gaat lang mee. Het is uit zichzelf veilig waardoor er niet een coating op hoeft. Aluminium daarentegen heeft wel een coating nodig. Maar deze kan ook weer kapot gaan. Niet zo snel door te hard te schrobben, maar wel door er een deuk in te laten vallen. De flessen van kunststof, zijn van een soort materiaal dat bpa vrij is en vaak geur en kleurvrij. Hier zul je niet een deuk in laten vallen, maar valt hij op een steentje dan komt er wel een scheur in weet ik uit eigen ervaring.

Flesje water bijvullen in een beekje in de bergen
Even een flesje water bijvullen in een beekje

Er is zo veel keuze qua drinksysteem, merk en specificaties!

Klean Kanteen, Nalgene, Sigg, Dopper, Platypus, Source, Camelbag, enz. Er zijn veel merken die drinkflessen of waterzakken maken. Daarnaast zijn er ook veel merken die normaal hele andere buitensportproducten maken, maar toch ook een fles ontwikkelen. Een fles is een buitensport gadget, het is een leuk cadeau. Thermosfles, dubbelwandig, draaidop, tuitje, rietje, slangetje, grote opening, roestvrijstaal, aluminium, bpa vrij, siliconenhoes, neopreenhoes, een dop met een bandje, of een universeel draaisysteem, zodat waterfilters er ook nog op passen. En dat alles voor een flesje drinken. Bedenk van te voren waarvoor je de drinkfles wilt gebruiken, niet alleen op vakantie, maar ook door het jaar heen. Dan maak je in ieder geval goed gebruik van je nieuwe aanwinst.

En bedenk, als je bijvoorbeeld naar Scandinavië gaat, doe als de Noren doen. Een klein drinkbekertje mee en onderweg vul je dat telkens als je dorst hebt in een beekje. Wel zo handig.

Zomer Joanne

Over Joanne

Joanne is dol op de bergen. Als er pieken opduiken aan de horizon krijgt ze al bijna tranen in haar ogen. Misschien is het de frisse berglucht, misschien de ruige toppen, misschien zelfs het afzien of de rust die Joanne krijgt in haar hoofd. Ze gaat zo vaak mogelijk op pad: wandelen, fietsen, klimmen, zwemmen of kanoën. Lekker buiten spelen.