Skip to navigation Skip to main content

Erzherzog-Johann-Hütte: hoogstgelegen berghut van Oostenrijk

17036 - Erzherzog-Johann-Hütte: hoogstgelegen berghut van Oostenrijk

Met een ligging op een hoogte van 3454 meter, is de Erzherzog-Johann-Hütte de hoogstgelegen berghut van Oostenrijk. De berghut ligt middenin het Nationaal Park Hohe Tauern op de grens van Tirol en Karinthië. Al sinds 1880 is deze plek populair onder bergbeklimmers die op weg zijn naar de hoogste berg van Oostenrijk, de Grossglockner. Vanaf de Erzherzog-Johann-Hütte is het nog zo’n twee uur klimmen naar de top.

Geschiedenis van de Erzherzog-Johann-Hütte

De Erzherzog-Johann-Hütte is sinds 1880 geopend en sindsdien diverse keren verbouwd. De aantrekkingskracht van de Grossglockner werd groter en groter, waardoor de hut al snel de toestroom niet meer aankon. Zowel in 1891, 1895-1898 en 1907 is de hut vergroot. Na de eerste Wereldoorlog heeft de hut een grote opknapbeurt gekregen (1926-1930) en is er een goederenlift aangelegd. Door de extreme hoogte en de weersomstandigheden was de Erzherzog-Johann-Hütte in 1960 wederom toe aan een grondige rennovatie. De laatste verbouwing, waar men in 2000 al mee begon, stond in het kader van het verstevigen van de grond onder en rond de hut. Om de hut duurzamer te maken, wordt er inmiddels stroom opgewekt met zonnepanelen en stookt men de verwarming met plantaardige olie.

Routes naar de Erzherzog-Johann-Hütte

Een wandeling of klim naar de Erzherzog-Johann-Hütte is allerminst eenvoudig en hiervoor dien je een ervaren alpinist te zijn. Vanaf de Franz-Josefs-Höhe (2312 m), die per auto via de Grossglockner Hochalpenstrasse bereikbaar is, loopt een 5 uur durende route over de Pasterzengletscher naar de berghut. Vanuit Osttirol dien je vanaf het Lucknerhaus (1984 m) ook zo’n 5 uur uit te trekken voor de beklimming. Vanaf de Erzherzog-Johann-Hütte is het nog zo’n twee uur klimmen naar de top van de Grossglockner.

Overnachten in de Erzherzog-Johann-Hütte

De Erzherzog-Johann-Hütte is geopend van eind juni tot eind september. Tijdens de wintermaanden zijn er alleen vier bedden die in geval van nood kunnen worden gebruikt. Er zijn grote ruimtes met stapelbedden, maar het boeken van een eigen kamer behoort ook tot de mogelijkheden. Wie boekt op basis van halfpension (3-gangenmenu en ontbijt) was tijdens het zomerseizoen in 2018 € 54,- per nacht kwijt.

Goede voorbereiding is essentieel

Zo'n 5000 mensen wagen zich jaarlijks aan het beklimmen van de Grossglockner. Het beroemde ‘Keizerkruis’ op de 3798 meter hoge berg vormt voor veel bergbeklimmers een ultiem doel. Om deze beklimming succesvol te laten verlopen, dien je je goed voor te bereiden. Vanzelfsprekend moet je fit zijn en over een goede conditie beschikken. Zorg dat je op pad gaat met de juiste uitrusting en gun jezelf ter plaatse de tijd om te acclimatiseren. Wandel eerst een paar dagen op hoogte, voordat je de ijle lucht boven de 3000 meter in gaat. Kies daarnaast voor een ervaren berggids om je te laten begeleiden tijdens de beklimming.

Meer informatie over de Grossglockner

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.