Skip to navigation Skip to main content

Hardlopen in de bergen: hier moet je aan denken

17121 - Hardlopen in de bergen: hier moet je aan denken

In mijn laatste blog deelde ik met jullie allerlei leuke hardloopwedstrijden in Oostenrijk. Maar hoe bereid je je nu voor op een hardloopavontuur tijdens je trip naar de bergen? En waar moet je allemaal aan denken als je gaat hardlopen in de bergen? In dit blog deel ik graag mijn tips met jullie om hardlopen in de bergen tot een geslaagde activiteit te maken. We moeten natuurlijk niet met allerlei vervelende blessures en pijntjes thuiskomen. Dan is de vakantie zeker niet geslaagd!

Hardlopen in de bergen: bereid je thuis goed voor

Niets werkt motiverender dan hardlopen en trainen in een mooie bergomgeving. Zelf merk ik dat de trainingen makkelijker gaan en sneller voorbij zijn dan in Nederland. Verandering van spijs doet eten, laten we het hier maar op houden. Helaas zorgt de mooie bergomgeving ervoor dat we de trainingen niet zomaar kunnen voortzetten zoals we gewend zijn in Nederland. Denk allereerst aan de bergen. Die zijn in Nederland ver te zoeken. Als je gaat hardlopen in de bergen heb je al snel te maken met hoogteverschil. Het is goed om hierop voorbereid te zijn. Het is daarom verstandig om in Nederland voor je vertrekt al een aantal trainingen uitgevoerd te hebben in een heuvelachtige omgeving. Denk aan een bos met heuvels, de duinen of viaducten. Je benen, vooral je kuiten, kunnen zo alvast wennen en dit voorkomt veel spierpijn. Je kunt het rustig opbouwen.

Oefen op verschillende paden

Niet alleen moet je wennen aan de bergen, ook de ondergrond is vaak heel anders. Mijn ervaring is dat je vaak op ongelijke (bos)paden en fietswegen loopt. Het is niet vlak en vaak ook glad. Heb je trailschoenen, dan kan dit een aanrader zijn om hierop te lopen. Voor de ongelijke wegen en bospaden zijn trainingen in het bos een goede voorbereiding.

Wen aan het hoogteverschil

Een verblijf in de bergen betekent vaak dat je op hoogte verblijft. Nederland ligt nagenoeg op zeeniveau, maar in de bergen is dat een heel ander verhaal. Dit gaat je lichaam ook ervaren als je gaat sporten in de bergen. Misschien herken je wel dat de wandelen of fietsen de eerste dagen na aankomst een stuk moeizamer verlopen. Dat heeft ermee te maken dat ons lichaam aan de hoogte moet wennen. Verblijf je op een hoogte van 2500 tot 3000 meter, dan kan dat soms wel 7 dagen duren! Dit heeft ook gevolgen voor je standaard trainingsprogramma. Je moet eerst acclimatiseren. Je kunt merken aan je hartslag dat het lichaam zich aan de veranderde situatie aanpast. Je hartslag zal de eerste dagen wat hoger zijn en daarna dalen. Ook je ademhaling zal sneller en moeizamer verlopen tijdens de eerste trainingen. Nu je dit weet, kun je het tempo en de afstand aanpassen. En wees niet bang: je wordt echt niet langzamer als je de eerste dagen wat rustiger traint.

Winters met sneeuw en ijs

De Nederlandse winters zijn over het algemeen met weinig sneeuw en ijs. In de Alpen is dat een ander verhaal. Hier ligt al snel 3 tot 4 maanden per jaar sneeuw. De temperaturen zijn vaak onder of rond het vriespunt en dat heeft gladde wegen tot gevolg. Lopen op sneeuw is geen probleem, maar je moet je snelheid aanpassen en goed kijken naar de ondergrond. Sneeuw op bospaden is minder snel een probleem dan op geasfalteerde wegen. Dit kan veel gladder zijn door ijsplekken en een uitglijder is dan zo gemaakt. Ook hier zijn trailschoenen ideaal. Daarnaast moet je ook niet bang zijn om te vallen. Dat klinkt raar, maar als je dat wel bent, ga je al snel verkrampt lopen. Dit kan juist blessures veroorzaken of ervoor zorgen dat je wel onderuitgaat. Vertrouw je het niet helemaal, dan kun je kiezen om in een fitnesscentrum of hotel op de loopband te gaan trainen. Dit doe ik zelf uit voorzorg om geen blessures op te lopen met interval- en snelheidstrainingen. Veel sportcentra hebben een voordelig abonnement voor vakantiegangers.

Praktische tips voor hardlopen in de bergen:

 

    • Smeer je goed in met zonnebrandcrème als de zon schijnt. Ook in de herfst of winter. De zon heeft op hoogte veel meer kracht.
    • Ga je een wedstrijd lopen, kom dan niet 1 à 2 dagen van te voren aan. Niet alleen moet je wennen aan de hoogte, maar je moet ook de tijd nemen om bij te komen van de reis en om de omgeving te verkennen.
    • Let qua kledingkeuze op de temperatuur en het tijdstip dat je gaat lopen. Je kunt bijvoorbeeld van start gaan in de zon, maar deze kan zomaar binnen een halfuur achter de bergen verdwijnen. Dit heeft tot gevolg dat het flink kan afkoelen en je het koud krijgt met de verkeerde kledingkeuze. Mij is dit al een paar keer overkomen. Zeker in de herfst- en wintermaanden kun je hier snel op verkijken.
    • In de bergen vind je gemarkeerde hardlooproutes. Deze geven de tijd en afstand aan.

Naast bovengenoemde tips is het plezier natuurlijk het allerbelangrijkste dat hardlopen in de bergen je oplevert! Ik hoop dat jullie met deze tips van je verblijf in de bergen een leuke en sportieve trip kunnen maken!

Zomer Mariska

Over Mariska

Van huis uit heeft Mariska de liefde voor de bergen meegekregen. De Alpen in Frankrijk en Oostenrijk waren de meest geliefde vakantiebestemmingen in de zomer. Die liefde werd steeds groter en inmiddels is het zo erg geworden dat Mariska Piesendorf en de regio Zell am See-Kaprun tot haar tweede thuis beschouwt.