Skip to navigation Skip to main content

7 redenen om oud en nieuw in de Alpen te vieren

Vuurwerk

Oud en nieuw in Nederland is ontzettend gezellig. Samen met je partner, vrienden of familie spelletjes spelen en daarna proosten op het nieuwe jaar. Toch is het als liefhebber van de bergen echt een aanrader om oud en nieuw een keer in de Alpenlanden te vieren. De sneeuw, het vuurwerk en de gezelligheid geven een bijzonder tintje aan deze feestdag. In dit weblog daarom 7 redenen om oud en nieuw (volgend jaar!) in de Alpen te vieren.

1. Heel anders dan in Nederland

Oud en nieuw in de Alpen kent overeenkomsten, maar ook verschillen. Om te beginnen de benaming van de feestdag. In Frankrijk is dat Saint Sylvestre of Le Revéillon, in Oostenrijk en Zwitserland is dat Silvester en in Italië is dat Capodanno. In alle Alpenlanden wordt oud en nieuw goed gevierd. Er is vaak een feestelijk programma met optredens en voorstellingen. Ook vind je in veel dorpen allerlei kraampjes met lekker eten en drinken. Eten is een belangrijk onderdeel van de feestdag en de restaurants zitten vaak overvol. In Frankrijk wordt, op de skigebieden na, weinig vuurwerk afgestoken. In de andere Alpenlanden zijn mooie shows te bewonderen. Verder luiden er harde bellen, scheepshoorns en klokken om de kwade geesten van het oude jaar te verdrijven.

Kerstmarkt
© Spalder Media Group

2. Vuurwerk is veel mooier in de bergen

Vuurwerk is prachtig in de bergen. Overdag is het besneeuwde berglandschap al prachtig om te zien, maar als ’s avonds de lichtjes in de huizen branden en het vuurwerk de bergen steeds kort oplicht, is het helemaal mooi. Valt er op dat moment ook nog verse sneeuw? Dan is het net een sprookje.

3. Je wenst elkaar ‘Gelukkig Nieuwjaar’ in een andere taal

In de Alpenlanden is het geen gelukkig nieuwjaar, maar:

  • Oostenrijk: Glücklich Neujahr of Guten Rutsch
  • Frankrijk: Bonne année of Bonne santé
  • Italië: Buon Anno
  • Zwitserland: Glücklich Neujahr, Guten Rutsch, Gleckliches Nejohr (Zwitserduits) of Bonne année (Franstalig)

4. Geen nieuwjaarsduik in zee, maar in de sneeuw

Op 1 januari verzamelen veel mensen zich op de Nederlandse stranden voor de nieuwjaarsduik. In de Alpen doe je dat niet, daar neem je gewoon een duik in de verse sneeuw. Veel leuker! Onze collega's van Skiinformatie.nl geven in onderstaande video alvast het goede voorbeeld ;). 

5. Je bent op de eerste dag van het nieuwe jaar in de bergen

Jij kunt thuis aan iedereen vertellen dat je op de eerste dag van het nieuwe jaar in de bergen bent geweest. Een goed begin van 2023 en een mooi extraatje voor het komende jaar. Als je straks thuis bent, kun je gelijk je volgende bergvakantie gaan plannen!

6. Er worden allerlei leuke evenementen georganiseerd

Als je met oud en nieuw in de Alpen bent, kun je allerlei leuke evenementen bijwonen. Onder andere in Zwitserland kun je meedoen aan een Silvesterlauf. Deze hardloopwedstrijd wordt in meerdere dorpen en steden georganiseerd. Het Innsbrucker Bergsilvester is erg leuk om bij te wonen, evenals de Silvesterparty in Ortisei. Deins je niet terug voor een beetje kou, dan is er op 31 december een nieuwjaarsduik in Pertisau am Achensee. Het bijwonen van een nieuwjaarsconcert in de bergen is ook een mooie ervaring. In iedere regio worden rond de jaarwisseling wel evenementen georganiseerd.

7. De sfeer is geweldig

De sfeer in de Alpen is geweldig rond oud en nieuw. Het is vroeg donker en overal branden lichtjes. Het besneeuwde berglandschap geeft het geheel een bijna magisch tintje. De lokale bevolking is vrolijk en viert deze periode samen met familie en vrienden.

 

Het team van Indebergen.nl wenst iedereen een fijne jaarwisseling!

Besneeuwd Dorp
Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.