Ken je dat, wanneer je in een berghut bent en je bestelt je eten dat je denkt: “Hoe zou deze Schnitzel nou hier op de berg gekomen zijn?”. Of dat je je afvraagt of het personeel aan het einde van de dag dezelfde tocht als jij terug maakt naar het dal? In dit artikel 8 dingen die je je afvraagt wanneer je in een berghut bent en de antwoorden.
1. Is die man (of vrouw) nou echt de eigenaar van deze berghut?
De meeste berghutten worden gepacht door de huttenwaard. De berghutten zijn bijvoorbeeld eigendom van een Alpenvereniging of gemeente. Wanneer er een nieuwe huttenwaard gezocht wordt, kun je ‘solliciteren’ en voor een X aantal jaren de berghut huren. De man of vrouw die je ziet in de berghut is zeker niet altijd de eigenaar. Sommige berghutten zijn wel in privébezit.
2. Hoe komt mijn eten en drinken op de berg?
Sommige berghutten zijn via een off-road weg prima bereikbaar met een 4x4 auto. Het antwoord op deze vraag is dan niet zo moeilijk. Andere berghutten beschikken over een eigen bevoorradingslift die de goederen direct bij de hut brengt. Is een berghut zo afgelegen dat je er echt alleen te voet kunt komen, dan wordt de bevoorrading via de lucht gedaan middels een helikopter. Vaak wordt er dan 1x per week gevlogen, mits het weer dit toelaat. Bevoorrading berghut: hoe komt al het eten en drinken daar?
3. Zou het personeel hier ook wonen?
De Huttenwaard is meestal 24-7 in de berghut. Soms gaat hij of zij terug naar het dal, maar zeker bij moeilijk bereikbare berghutten zullen zij vooral op de berg zijn. Is er een weg naar de berghut, dan gaan ze vaak wel dagelijks terug naar ‘huis’. Bij moeilijk bereikbare hutten (alleen te voet), blijft ook het personeel vaak een aantal nachten slapen en gaan daarna een aantal dagen naar huis.
4. Hoe komt het bouwmateriaal bovenop de berg?
Heb jij je wel eens afgevraagd hoe het bouwmateriaal bovenop de berg komt om een berghut te (ver)bouwen? Eigenlijk is hierop het antwoord gelijk aan nummer 2. Afhankelijk van de ligging van de hut gaat dit via de weg of de lucht.
5. Waarom moet ik vaak eten wat de pot schaft?
Aangezien het niet voor elke berghut de bevoorrading eenvoudig is, is de menukaart vaak beperkt. Zeker wanneer een hut eenmaal per week via de lucht zijn eten en drinken ontvangt, kan het zijn dat je aan het einde van die week geen verse groente meer kunt bestellen. Vooral ’s avonds is het vaak eten wat de pot schaft, en gelukkig is dat vaak simpel, maar heerlijk.
6. Waarom moet ik mijn eigen huttenslaapzak meenemen?
De watervoorraad is beperkt in een berghut, evenals de mogelijkheid om al het beddengoed van de gasten te wassen. Daarom is het in een berghut heel normaal om je eigen huttenslaapzak (lakenzak) mee te nemen. Hierdoor hoeven de dekens en dekbedden veel minder vaak gewassen te worden. Tips: zo overleef je je eerste nacht in een berghut
7. Hoezo moet ik betalen om te douchen?
In veel berghutten wordt er een bedrag gevraagd om te douchen. En meestal is het dan nog een korte snelle douche van 3 tot 5 minuten. De reden hiervoor is wederom dat de watervoorraad meestal beperkt is op de berg. En sommige mensen vinden het niet nodig om te douchen als ze een nachtje op de berg slapen. Het bedrag wordt dus alleen doorberekend aan degenen die gebruik maken van de douchemogelijkheden.
8. Waarom mag ik niet op mijn bergschoenen de hut in?
Een berghut wordt meestal gerund door een klein team. Het is dus zaak de boel zo efficiënt mogelijk te organiseren. En wanneer het minder vies wordt, hoef je ook minder schoon te maken. Vandaar dat je in de meeste berghutten gebruik maakt van huttensloffen in het slaapgedeelte, wel zo hygiënisch.