Skip to navigation Skip to main content

4 dingen die je op je tech-checklist moet zetten voor je gaat hiken in het buitenland

REELOQ in klettersteig in Oostenrijk

Wandelen in Nederland is heel wat anders dan een flinke hike in het buitenland. In ons eigen kleine landje zijn er nauwelijks heuvels te vinden, dus voor een fijne hike in de bergen moet je naar het buitenland gaan. België, Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië, Georgië of Albanië – je kunt het zo ver of dichtbij zoeken als je zelf wilt.

Goede voorbereiding

Maar naar welk land je ook afreist voor je nieuwe avontuur, het is altijd belangrijk om een checklist te maken en je goed voor te bereiden. In Nederland is het namelijk haast onmogelijk om te verdwalen, maar in het buitenland is dat een heel ander verhaal. Daar kwamen laatst nog twee landgenoten achter, die de nacht buiten moesten doorbrengen en gered moesten worden door de brandweer, omdat ze verdwaald waren.
Een goede voorbereiding had dit kunnen voorkomen. En dat is precies de reden om dit artikel te lezen als je een hiketrip in het buitenland gepland hebt. We leggen je alle technische zaken uit die essentieel zijn om je hike-ervaring leuk én veilig te houden.

1. Download offline kaarten

In Nederland is de kans heel klein dat je op een plek komt waar geen bereik is. Op een trip in de bergen van Italië of Slovenië is dat echter wel anders. Zorg er daarom voor dat je niet verdwaalt en je offline maps (Google Maps of Maps.ME zijn bekende apps) downloadt.
Buiten deze apps om is het uiteraard ook handig om een kompas mee te nemen. Stel dat je telefoon waterschade krijgt of er toch iets mis gaat met de apps, dan heb je tenminste een hulpmiddel dat het altijd doet. Dit heeft een hoop mensen gered uit penibele situaties, dus vergeet dit zeker niet!

Telefoon in REELOQ zakje

2. Gebruik een VPN

Op de momenten dat je op reis wel kan genieten van bereik en wifi, is het belangrijk dat je in het buitenland een goede VPN gebruikt. Maar wat houdt dat in, en waarom is het belangrijk? De betekenis van een VPN is letterlijk virtueel privénetwerk. Het is een tool die je gegevens versleutelt en ervoor zorgt dat ze niet zomaar onderschept worden.
Waarom is dit belangrijk op reis? Nou, de kans is groot dat je gebruik gaat maken van openbare wifi-netwerken, zoals op vliegvelden, in hotels of bij restaurants. Het probleem met die netwerken is dat ze meestal slecht beveiligd zijn en hackers ze makkelijk kunnen infiltreren. Als je geen VPN gebruikt, kunnen hackers je gevoelige informatie (zoals wachtwoorden en financiële gegevens) relatief eenvoudig stelen.
En het stelen van gegevens gebeurt veel vaker dan de meeste mensen denken. Hackers profiteren dan ook erg van de naïviteit van vakantiegangers – juist omdat ze zich van geen gevaar bewust zijn en geen voorzorgsmaatregelen nemen, kunnen ze makkelijk worden gehackt. Voor meer veiligheidstips kan je deze blog van de KNP lezen. Hierin raden zij ook aan om een goede VPN te gebruiken op reis.

3. Check welke tech je nodig hebt op reis

De ene hike is de andere niet. Ga je een dag of twee hiken door de Dolomieten?  Dan zijn zonne-energieladers waarschijnlijk een beetje overbodig. Een goed opgeladen telefoon en een flinke powerbank zouden dan genoeg moeten zijn. Maar als je echt de wildernis in gaat, is het belangrijk dat je meer spullen bij je hebt.
Een hoofdlamp is bijvoorbeeld essentieel voor iedereen die ‘s avonds en ‘s nachts ook wil doorstappen. Ga je naar een gebied zonder goed bereik? Dan is een walkie-talkie een goed idee. Het ligt er dus aan wat voor soort reis je maakt en hoever je de wildernis in trekt. Bij sommige reizen kan je bij wijze van spreken onvoorbereid gaan wandelen, terwijl je voor andere hikes echt technische gear en een goede dosis kennis nodig hebt.

Hoofdlamp voor bergwandelen
© Pixabay / stux

4. Deel je reis met anderen

Uiteraard weten je familie en je vrienden wel dat je op reis gaat, maar dat is niet per se wat we bedoelen. Het is belangrijk dat je ze weten wat je startdatum en einddatum is. Als je een dag later nog niet bent aangekomen, kunnen ze aan de bel trekken en kan er een zoektocht georganiseerd worden.
Wat nóg beter is, is een gps-programma dat je locatie realtime met anderen deelt. Er zijn verschillende programma’s, trackers en spullen die je hiervoor kunt gebruiken. Sommige tools werken tot wel 14 dagen zonder batterijen of zonder opgeladen te worden. Op deze manier maak je je volgende hiketrip niet alleen leuker en veiliger, maar zullen je vrienden en familie zich ook minder zorgen maken.

Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.