Als je aan Italië denkt dan denk je al snel aan het lekkere eten. Nergens zijn de pasta’s, pizza’s en risotto’s lekkerder dan in Italië. Als je deze zomer naar Italië op vakantie gaat, zul je hier ook vast en zeker van genieten. Toch heb je in de zomer ook wel eens trek in een lekkere frisse salade. Daarom heb ik als voorbeeld een heerlijke frisse, Italiaanse salade uitgekozen, die makkelijk zelf te bereiden is.
Ingrediënten voor 4 personen
- 1 grote zak gemengde salade
- 100 gram rucola
- +/- 160 gram parmaham
- Een handvol cherrytomaatjes
- 3 handenvol walnoten
- Versgemalen zout en peper
- 5 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels balsamico-azijn
- 250 gram buffel mozzarella (het liefst uit een speciaalzaak)
- 1 eetlepel honing
- Een paar blaadjes munt
- Naar wens vijgen
Bereiding
Hak de blaadjes munt fijn (in de keukenmachine) en meng deze vervolgens met de balsamico azijn, de olijfolie, de peper, het zout en de honing tot een heerlijk frisse marinade. Snij de mozzarella in lange reepjes en laat deze daarna 45 tot 60 minuten marineren in de zojuist gemaakte marinade. Rooster de walnoten een paar minuten in een droge koekenpan. Snij de cherrytomaatjes in tweeën. Snij vervolgens de plakken parmaham in vier stukken (afhankelijk van de grootte van de plakken). Rol de reepjes mozzarella in de parmaham en snij de overgebleven repen mozzarella in fijne blokjes. Verdeel de sla en de rucola over 4 borden. Maak daarna een torentje van de rolletjes parmaham en de blokjes mozzarella. Garneer de salade met de geroosterde walnoten en de cherrytomaatjes. Breng de salade vervolgens op smaak met de overgebleven marinade en indien nodig met peper en zout.
Eet smakelijk!