Van de Arlberg tot aan de Achensee, van het Lechtal tot de Lienzer Dolomieten, van de Zugspitze tot in het Zillertal – vakantiegangers in Tirol hebben in het komende zomerseizoen weer talloze mogelijkheden. Of je nu kiest voor natuur of culturele hoogtepunten, of je nu gaat voor actie of een belevenis voor alle zintuigen - het land in de bergen maakt een feest van de bergzomer.
Tirol voelen: van boven en van heel dichtbij
Hoog boven de wereld kun je je gedachten en gevoelens de vrije loop laten. Een belevenis op een bergtop is niet voor niets een van de meest grootse momenten die de natuur ons te bieden heeft. In de Adlerhorst bij Imst kun je genieten van indrukwekkende uitzichten over het zomerse Tirol. Op slechts enkele meters van het bergstation Alpjoch rijst hier een acht meter hoge zuil op uit de rots. Op deze zuil ligt het panoramaplatform dat via een 13 meter lange brug te bereiken is. Vanaf hier hebt je een vrij uitzicht over het stiltegebied Muttekopf, op de bergtoppen, keteldalen en bossen. En wie genoeg heeft gezien, staat op het nieuwe SunOrama-terras nog meer fantastische panorama’s van Imst en het Gurgtal te wachten.
Hoogstgelegen café van Oostenrijk
Een heerlijk gevoel krijg je ook op de Wildspitzbahn bij de Pitztaler Gletscher. Vanaf 6 juli kun je hier een uitstapje naar de wereld van sneeuw en ijs maken. Op het dak van Tirol, 3.440 meter boven de zeespiegel, kun je in het hoogstgelegen café van Oostenrijk gezellig genieten van een kop koffie - en de Wildspitze komt hier heel dichtbij.
Genieten van Tirol: proeven, horen, kijken, verwonderen
Tirol en zijn bewoners, het land en zijn volk, dit duo heeft door de eeuwen heen steeds weer geweldige combinaties opgeleverd. Wat zou de typische broodmaaltijd Brettljause zonder spek zijn, en het kerkwijdingsfeest zonder een Kiachl-beignet? Maar hier is voor genieters nog een vraag bijgekomen: wat zou de cacaoboon zonder de melk van de “Grauvieh” koeien van Tirol zijn? Sinds 2001 produceert de banketbakker Hansjörg Haag uit Landeck zijn “Tiroler Edle” chocolade. Honing van alpenrozen, rode bosbessen, bergmunt in combinatie met hoogwaardige cacao uit Ghana en Zuid-Amerika: hiermee tovert hij een dromerig lachje op het gezicht van elke genieter.
Zeldzaam rundsoort in de Alpenregio
Een deel van het geheim ligt in het gebruik van de melk van het Tiroolse “Grauvieh”, één van de oudste en intussen meest zeldzame rundsoorten in de Alpenregio. Culinaire liefhebbers kunnen vanaf deze zomer via een nieuw aangelegde genietersroute zelf zien waar deze zachtaardige dieren grazen. De route leidt naar de Venet, de huisberg van Landeck, naar de Gogles-Alm en het natuurparkhuis Gachenblick. Het eindpunt ligt bij Hansjörg Haag zelf, die je uitnodigt om een kijkje te nemen in zijn confiserie om te kijken hoe de chocolade wordt gemaakt.
Klassieke muziek in de bergen
Van de smaak- naar de klankbelevenis: Kitzbühel heeft op 6 juli een operaster van wereldklasse uitgenodigd. Mezzosopraan Elina Garanča laat binnen het kader van een nieuw cultureel evenement “Klassik in den Alpen” haar uitzonderlijke stem horen. Voor de pittoreske achtergrond van de Kitzbüheler Alpen zingt Elina Garanča onder leiding van dirigent Karel Mark Chichon werk van Verdi, de grote meester van de Italiaanse opera.
Themawandelroute “Salz-Themenwanderweg'
1492 – met de opening van de König Max mijngang begint de zoutwinning in Tirol aan een nieuw hoofdstuk. Al snel ontstaat een uitgekiend wisselspel tussen de mijn boven in het hart van de Karwendel en de brouwhuizen beneden aan de Inn in het stadje Hall. Het Halltal wordt doortrokken door kilometerlange leidingen en transportwegen, er ontstaan gebouwen en de stad en regio maken een bloeiperiode door. Via de themawandelroute “Salz-Themenwanderweg” die in de zomer van 2013 wordt geopend, kunnen wandelaars, met name gezinnen en kinderen, deze geschiedenis opnieuw ontdekken. Je wandelt langs kapellen, bronnen en zoutleidingen naar het hoogtepunt van de wandeling – de oude mijn. Hier kun je een kijkje nemen in de berg – bijna net zoals de eerste mijnwerkers dit ruim 500 jaar geleden deden.