Op steeds meer plekken in de Alpen kun je doen aan canyoning. Maar wat houdt deze bergsport nou eigenlijk in? En kan iedereen zich eraan wagen? Canyoning is een sport waarbij je de loop van een rivier door een ‘canyon’ volgt en waarbij je onderweg al wandelend, klimmend, springend, zwemmend en abseilend natuurlijke obstakels moet zien te overwinnen.
Hoe ontstaat een ‘canyon’?
Een kloof waarin aan canyoning gedaan kan worden ontstaat volledig door toedoen van de natuur. Door water- en winderosie, vulkanisme of aardbevingen ontstaat er een nauwe kloof tussen de rotsen. De manier waarop de canyon is ontstaan bepaalt ook voor een groot gedeelte het karakter. Wanneer een kloof met zachter gesteente door water en wind is uitgesleten is deze vaak wat breder en valt er prima in te wandelen. Bij hardere rotsen ontstaat er een smalle, steile kloof met veel water en hoogteverschil. Spectaculair voor canyoning maar je moet van tevoren goed weten waar je aan begint.
Is canyoning niet gevaarlijk?
Cayoning is zeker geen ongevaarlijke sport. Wanneer je je tussen de rotsen begeeft dien je zeer voorzichtig te werk te gaan. Ga alleen op pad met een gids die de kloof goed kent en neem nooit beslissingen op eigen houtje. De gids weet precies waar je in het water moet springen, hoe je het slimste kunt afdalen en ook wat je vooral niet moet doen. Canyons kunnen moeilijk of makkelijk van aard zijn en het is verstandig om je voor aanvang goed te laten informeren. Wanneer je je boven aan een waterval opmaakt voor een sprong kan de diepte behoorlijk intimiderend werken. Vanzelfsprekend draag je altijd een helm, wetsuit en (water-)schoenen wanneer je aan canyoning doet.
Hoe oud moet je zijn voor canyoning?
Canyoning is voor alle leeftijden. Kinderen vermaken zich in onschuldige kloven waarbij niet al te veel gevaren op de loer liggen. Wie niet op zoek is naar grote uitdagingen kiest voor een bredere kloof met weinig hoogteverschil en waarbij het ontdekken van de bijzondere flora en fauna voorop staat. Durfalls die niet terugdeinzen voor een beetje actie storten zich in canyons met verraderlijke abseils en hoge sprongen. Canyoning is een ontdekkingsreis voor jong en oud.
Wat maakt canyoning zo leuk?
Met canyoning kom je op plekken waar je anders nooit terecht zou zijn gekomen. Daarnaast is het succesvol afleggen van een canyon een echte overwinning op jezelf. Het actief bezig zijn in de natuur in combinatie met de actie en spanning spreekt veel mensen aan. Een afdaling die op het eerste gezicht eng en gevaarlijk lijkt weet je toch maar mooi af te dalen! Grensverleggend bezig zijn zonder onverantwoorde risico’s te nemen.
Waar kan ik doen aan canyoning?
Op steeds meer plekken in de Alpen kan aan canyoning gedaan worden. In Oostenrijk is canyoning nog niet heel populair maar ook hier wint deze sport aan terrein. Het Montafon, de Wöllaschlucht in het Mölltal en de Auer Klamm in het Ötztal zijn voorbeelden van plekken waar je je kan wagen aan dit spectaculaire fenomeen. Frankrijk is al langer bekend met canyoning, in de Verdon, de Ecrins, de Pyreneeën en de Mercantour liggen tal van kloven. Rond de Italiaanse meren liggen ook diverse canyons, van rustige voor beginners, tot zeer steile voor de echte thrillseekers.
Heb jij al eens aan canyoning gedaan?