Als je vaker in Oostenrijk of Duitsland bent geweest, dan heb je in de vitrine van een bakkerij of konditorei vast wel eens Krapfen zien liggen. Wat bij ons de oliebol is, zijn Krapfen in deze landen. Deze lekkernij wordt vooral veel gegeten in december en met carnaval. Krapfen lijken op Berliner bollen en hebben allerlei heerlijke vullingen. Je kunt ze kopen met of zonder glazuur. Zelf kan ik het echt niet laten om tijdens mijn vakantie in de bergen van één of meerdere Krapfen te smullen. In dit weblog vertel ik je alles over Krapfen en de traditie achter deze lekkernij.
De geschiedenis van Krapfen
Er gaan geruchten dat de eerste Krapfen zijn gemaakt in 1690, door de Weense Cäcilie Krapf. Historici spreken dit echter tegen en zeggen dat deze lekkernij in de 13e eeuw is ontstaan. Ook in de geschiedenis van het Romeinse Rijk duiken sporen op van een product dat lijkt op Krapfen. De zogenoemde 'Globuli' is een deeg, gevuld met marmelade of honing en gebakken in vet.
Krapfen zijn van oorsprong vetrijke en gevulde deegballen die meer energie leveren dan brood. Krapfen werden als voorbereiding van de vastentijd uitgedeeld en gegeten. Het idee daarachter was dat men de extra energie wel kon gebruiken in de vastentijd.
Allerlei smaken en variaties
Krapfen kun je bestellen in allerlei smaken en variaties. Tegenwoordig worden de meest uiteenlopende creaties bedacht. Traditioneel zijn de Krapfen gevuld met vanillepudding, chocolade, diverse soorten jam, Amarenen kersen of nougat. Nieuwe creaties zijn geïnspireerd op de huidige foodtrends en zijn gevuld met smaken zoals advocaat, banaan met chocolade, karamel en zelfs hartige varianten. Na het vullen worden de Krapfen gegarneerd met glazuur, (poeder)suiker of een laagje chocolade. Bakkers toveren Krapfen daarmee om tot de mooiste creaties.
Verkrijgbaar in meerdere landen
Je kunt deze lekkernij in Oostenrijk en Duitsland kopen, maar ook in buurlanden, zoals Hongarije en Slowakije. Wel is het zo dat deze landen weer hun eigen variaties hebben bedacht op de Oostenrijkse/Duitse Krapfen. Heerlijk!
Krapfen en carnaval (Fasching)
Ondanks de hedendaagse invloeden van buitenaf, behouden burgers in Oostenrijk en Duitsland hun tradities. Sommige worden al eeuwenlang gevierd. In Oostenrijk heeft het feest een nog prominentere rol. Sinds jaar en dag is carnaval een feestelijke periode in het land. Carnaval, ook wel Fasching, vindt plaats tussen Driekoningen en Aswoensdag. Vanaf dan gaat de vastentijd van start en deze duurt tot aan Goede Vrijdag. Tijdens carnaval kan en mag alles. Door middel van dans, muziek, maskers en optochten wordt het feest groots gevierd. De feestperiode valt niet elk jaar op dezelfde datum. De laatste dagen voordat Aswoensdag start, wordt er feest gevierd. In Oostenrijk is dit van donderdag (Unsinnigen) tot en met dinsdag, de laatste dag van de drie heilige vastendagen en voordat Aswoensdag start. Eén van de tradities die tijdens Fasching niet ontbreekt, zijn de Krapfen die overal verkrijgbaar zijn. Iedere deelstaat en regio viert het feest op haar eigen manier. Het is echt een aanrader om een keer met carnaval in Oostenrijk te zijn.
Ik hoop jullie geïnspireerd te hebben om deze typische carnavalslekkernij en ik hoop dat je deze zeker een keer gaat proberen!