Skip to navigation Skip to main content

Hoe overleef je je eerste nacht in een berghut?

50223 - Hoe overleef je je eerste nacht in een berghut?

Veel bergwandelaars hebben de wens om zich ooit eens aan een huttentocht te wagen. Het idee om naar een afgelegen plek te wandelen, daar te overnachten en wakker te worden heeft een grote aantrekkingskracht. Tussen dromen en doen zit vaak nog wel een flinke drempel. Want hoe werkt het eigenlijk in een berghut? In dit weblog alles over de eerste keer overnachten in een berghut.

#1. Kies de juiste berghut

Overal in de Alpen zijn berghutten te vinden. Van hooggelegen berghutten zonder personeel tot gemoedelijke accommodaties die niet al te lastig zijn te bereiken. Vraag je daarom goed af naar wat voor type berghut en bijbehorende wandeling je op zoek bent. Maak het jezelf niet te lastig en ga tijdens je eerste huttentocht voor een berghut met verzorging. Zo hoef je minder spullen mee te slepen en kun je gewoon aanschuiven voor een heerlijke maaltijd. Dat is een stuk relaxter!

50223 -
Kies de berghut waar je wil overnachten zorgvuldig uit

#2. Reserveer je slaapplaats van tevoren

Er zijn berghutten die beschikken over een ‘Notlager’, een ruimte waarin overnacht kan worden als de hut vol is (of in geval van nood). Om een dergelijke situatie voor te zijn raden wij je aan altijd een slaapplaats te reserveren. Vooral bekende hutten op populaire wandelroutes kunnen snel volgeboekt zijn tijdens het hoogseizoen. In tegenstelling tot het aanbod van accommodaties en bedden in het dal, is dit in de bergen maar beperkt. Mocht je onverhoopt toch niet kunnen komen, laat dit dan even weten aan de huttenwaard. Zo kan de slaapplaats nog door iemand anders benut worden.

Lees ook: 8 herkenbare zinnen in een berghut

#3. Neem niet te veel spullen mee

Moet je een slaapzak meenemen wanneer je gaat overnachten in een berghut? Deze vraag stellen veel bergwandelaars zichzelf in aanloop naar een overnachting in een berghut. Het antwoord is meestal ja, je dient zelf een slaapzak mee te nemen. Als je er geen hebt, is het vaak ook mogelijk om deze te huren of te kopen in de berghut. Pak daarnaast in ieder geval een sneldrogende handdoek in. Veel berghutten beschikken over slechts één slaapruimte waarin alle (stapel-)bedden staan. Ben je een moeilijke slaper, dan is het raadzaam om oordopjes mee te nemen. Van plan om de volgende ochtend vroeg te vertrekken? Neem een zaklantaarn mee, zodat je de overige gasten niet onnodig hoeft te storen.

Lees ook: 8 redenen om een keer in een berghut te slapen

50223 -  (1)
Neem alleen de spullen mee die je écht nodig hebt

#4. Leg je spullen klaar en pak je rugtas alvast in

Iedereen die wel eens in een hostel heeft overnacht, weet hoe vervelend is om ’s morgens gewekt te worden door mensen die hun spullen aan het inpakken zijn. Zorg dat jij niet deze persoon bent na je eerste nacht in een berghut. Pak de avond van tevoren alvast je wandelrugtas in en leg de kleding die je gaat dragen klaar. De volgende ochtend hoef je, al dan niet met behulp van een zaklamp of telefoon, alleen maar in je kleding te schieten. Zorg dat je ook al (contant!) betaald hebt, zodat je hier ook niet meer over na hoeft te denken.

Lees ook: 8 dingen die je jezelf afvraagt wanneer je in een berghut bent

#5. Reken niet op privacy en comfort

Wanneer je geen privé-kamer boekt, kun je er vanuit gaan dat je samen met anderen op een kamer ligt. Vaak is het zo dat hoe hoger de hut is gelegen, des te minder comfort er aanwezig is. Kijk er niet raar van op wanneer je neus aan neus slaapt met een onbekend persoon. Gelukkig zijn we allemaal bergliefhebbers, maar stel je hier wel op in. Wil je je eerste overnachting in een berghut relaxter beleven, kies dan voor een toegankelijkere berghut met meer faciliteiten.

Wandelvakantie in de bergen boeken: 10 tips




Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.