De zon komt zo langzamerhand de hoek om kijken en je stalen ros mag weer van stal. Kilometers maken, dat is helemaal jouw ding, maar je zondagse uitjes op de mountainbike in Nederland zijn vaak een eitje. Lekker vlak. Daarom wil je er even helemaal uit: de kuiten gesmeerd, je telefoon uit en met vrienden of familie een weekje de bergen in. Je traint een paar maanden en je bent er helemaal klaar voor! Maar niet zonder deze tips.
#1. Leg vast wat je gaat doen
Plannen! Dat is erg belangrijk, want zo kun je je zowel mentaal als fysiek voorbereiden. Kijk zeker even naar ons handige overzicht met vele fiets- en mountainbikeroutes per regio en zelfs per dorp. Onderschat niet dat mountainbiken op een hoogte wel even iets anders is. Ga daarom ook nauwgezet na hoeveel hoogteverschil je per dag gaat overbruggen en hoeveel kilometers je gaat afleggen. Leg ook doelen van de dag vast: een mooi uitkijkpunt, een leuke berghut waar jullie gaan overnachten of een fijn meertje waar je even kan verkoelen. Als je in een groep fietst, zorg er dan voor dat de tochten die je aflegt haalbaar zijn voor iedereen of dat je een alternatief hebt wanneer bepaalde leden van de groep al op voorhand aangeven dat sommige tochten te hoog gegrepen zijn. Of verdeel de groep in twee inspanningsniveaus, zo hoef je niemand achter te laten. Tref elkaar ’s avonds dan weer op een ontmoetingspunt voor wat gezamenlijke ontspanning.
#2. Een gezonde geest in een gezond lichaam
Ligt voor de hand, zou je denken. Begin thuis (in de sportschool) al met fietsen en bouw je conditie van tevoren op. Op zo’n fiets kun je natuurlijk ook het hoogteverschil instellen en je enigszins voorbereiden op een tocht in de bergen. Een hart- en longcapaciteittest bij een sportarts is ook niet overbodig. Overleg met de arts wat je aankan, welk trainingsprogramma je het beste kunt volgen en welke vitaminesupplementen en proteïnerepen of -shakes aan te raden zijn. Je moet immers weten wat de risico’s van fietsen in de bergen kunnen zijn. Natuurlijk is fietsen in de bergen lastiger door de hellingen, maar ook door de luchtdruk: hoe hoger je gaat, hoe meer die daalt, waardoor ook de zuurstofopname daalt. Dit zorgt ervoor dat je maximale prestatie vermindert en dat je wel eens te maken kan krijgen met hyperventilatie en een verhoogde hartslag. Daarom is het in je voorbereiding essentieel om soms op intensiteit te trainen en zo je hartslag opbouwend te kunnen verhogen.
Train daarnaast ook op de weerstand, want zo kun je krampen voorkomen. Hou er rekening mee dat zelfs de UV-straling hoger wordt naarmate je stijgt. Zorg daarom voor een goede zonnebrandcrème die bij je huidtype past. Hier kun je testen welk huidtype je hebt en welke bescherming je dus nodig hebt. Wijs iemand in de groep aan om een EHBO-kit bij de hand te hebben. Vergeet ten slotte niet te hydrateren onderweg! Eerst water, de rest komt later.
#3. Zorg dat je vakantie niet in pech eindigt voordat het begint
Als je met de auto of de camper naar de bergen trekt, bereid deze dan ook goed voor. Je wilt niet dat je voertuig een spelbreker wordt! Rijden in de bergen kan best moeilijk zijn; lees hier onze negen tips. Er komt natuurlijk meer bij kijken, ook voor je vertrekt. Controleer sowieso het oliepeil, de koelvloeistof en de bandenspanning van de auto. Wie de fiets op een fietsendrager meeneemt vanuit Nederland, doet er goed aan de trekhaak, de trekhaakaansluiting en -koppeling te checken. Schaf daarom ook een degelijk exemplaar aan, zoals je kan doen bij Rameder.nl, want je wilt je fietsen niet verliezen voor je bij de bergen aankomt.
#4. Een goede uitrusting, zowel voor je fiets als voor jezelf
Zorg dat je extra onderdelen en gereedschap meehebt in geval van pech. Handige, compacte sleutels voor het sleutelen aan de fiets bij nood, op zijn minst 2 extra banden, een extra ketting en remblokjes. Natuurlijk is een goede helm essentieel, en daarnaast ook een bril om je ogen te beschermen voor opspattende keitjes. Zorg ook voor kleding die plotse temperatuurverschillen aankan, wat in het hooggebergte erg belangrijk is. Gelukkig is vrijwel alle fietskleding synthetisch en droogt snel. Neem altijd een regen- of windjack mee en eventueel arm- en beenwarmers. Nu ben je er helemaal klaar voor.