Paasbrood, al dan niet gevuld met spijs, krenten, rozijnen of ander gedroogd fruit, kan niet ontbreken tijdens de paasdagen. Bij een mooi gedekte paastafel hoort een lekker brood wat net iets luxer is dan de standaard broodjes en broodsoorten die je in het weekend eet. Ook in de Alpenlanden hebben ze zo hun eigen recepten voor deze overheerlijke paasbroden, met en zonder vulling. Als bergliefhebber kun jij met onderstaand recept de bergen even naar Nederland halen en verras je familie en vrienden met dit heerlijke paasbrood!
Süsser Osterzopf
De basis van ‘Osterzopf’ is een gistdeeg. Veelal wordt het brood gevuld met rozijnen, marmelade, amandelspijs of (gedroogd) fruit. Het paasbrood wordt gedecoreerd met parelsuiker, een glazuurlaagje of bijvoorbeeld geschaafde amandelen. Veel bakkers geven het paasbrood een mooie vorm door het te vlechten of in een mooie krans te vormen en vervolgens te bakken. Je kunt dit lekkere brood zo eten of beleg het met jam, roomboter, chocoladepasta of kaas. Hieronder staat een makkelijk en lekker recept voor ‘Süsser Osterzopf’ uitgewerkt. Fijne paasdagen en eet smakelijk!
Recept
Benodigdheden (voor 1 brood):
Bakplaat bedekt met bakpapier
Keukenmachine met deeghaken
Deeg
- 500 g speltmeel + extra voor bestuiven werkvlak
- 200 g suiker
- 250 g volle kwark
- 175 g boter
- 125 g grof gemalen amandelen
- 125 g krenten en rozijnen
- 50 g citroenrasp
- 2 eieren
- 1 zakje bakpoeder
- 1 zakje vanillesuiker
- 4 el amandelaroma
- 2 el sinaasappelrasp
- 1 el rumaroma
- ½ tl kardemompoeder
- ½ tl kaneel
- Mespunt zout
- Mespunt nootmuskaat
Garnering
- 5 el amandelschaafsel
- 75 g abrikozenjam
Bereidingswijze Süsser Osterzopf
Stap 1: Zet alle ingrediënten klaar. Verwarm de oven voor op 175 graden en bedek een bakplaat met bakpapier. Snij eventueel de sinaasappel- en citroenrasp nog fijn.
Stap 2: Maak met alle ingrediënten, behalve de krenten, rozijnen en de ingrediënten voor de garnering het deeg. Mix de ingrediënten tot één geheel met een keukenmachine of mixer met deeghaken. Voeg als laatste de rozijnen toe en meng dit goed door het deeg.
Stap 3: Verdeel het deeg in drie gelijke delen. Bestuif het aanrecht met meel en leg de drie stukken deeg hierop. Maak hiervan gelijke lange rollen waarmee je kan vlechten. Pak de bakplaat en leg de rollen diagonaal naast elkaar op de bakplaat. Druk aan één zijde de uiteinden van de drie rollen deeg goed tegen elkaar aan zodat het tijdens het bakken niet verschuift. Vervolgens kun je met de drie deegrollen gaan ‘vlechten’ zodat er een vlechtbrood ontstaat. Druk na het vlechten ook het andere uiteinde goed tegen elkaar.
Stap 4: Bak het paasbrood circa 45 minuten in een voorverwarmde oven. Wordt het brood te donker, dan kun je het na 20-25 minuten afdekken. Laat het paasbrood na de baktijd afkoelen op een rooster.
Stap 5: Rooster het amandelschaafsel licht voor de garnering. Verwarm de abrikozenjam totdat deze dun is geworden en bestrijk het warme paasbrood hiermee. Vervolgens strooi je de geroosterde amandelen over de abrikozenjam. Laat de ‘Süsser Osterzopf’ volledig afkoelen voordat je het gaat verpakken. Eventueel kun je dit ook lauwwarm serveren.
Het paasbrood kan goed van tevoren bereid worden en ingevroren worden.
Variatie
Een lekkere variantie op dit brood is het toevoegen van amandelspijs, eventueel zelfgemaakt. Bij het toevoegen van amandelspijs is het niet goed mogelijk om te vlechten. Maak dan broodjes of één langwerpig paasbrood. Verdeel het brood in twee gelijke delen. Plaats één deel op de bakplaat, bedek dit met amandelspijs (laat de randen vrij) en bedek het spijs met het overgebleven deeg.
Mocht je zelf je amandelspijs willen maken, mix dan 150 g amandelmeel, 75 g agavesiroop en 1,5 el citroensap met elkaar