Update 27-9-2021: Dit artikel wordt niet meer geactualiseerd. Het laatste nieuws omtrent corona in de diverse Alpenlanden lees je hier >
Kunnen we op vakantie naar de bergen? Een vraag die veel mensen op het moment bezig houdt. Laten we vooropstellen dat wij (redactie Indebergen.nl) ieders gezondheid het allerbelangrijkste vinden. Maar toch brengt het vooruitzicht van een fijne vakantie in Oostenrijk, Duitsland of Italië ook plezier met zich mee. En iets moois om naar uit te kijken is ook belangrijk. Ook wij kunnen (helaas) geen voorspellingen doen, maar in dit blog houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent corona in de Alpen, de regels en reisadviezen.
Nieuws Coronavirus: reisadvies via officiële kanalen
Middels dit blog houden we je op de hoogte van de actuele situatie van de Alpenlanden omtrent het Coronavirus (COVID-19). Wij doen ons best om de informatie up-to-date te houden. Hebben we iets gemist of een fout gemaakt? Mail dan naar info@indebergen.nl. Reisadvies kunnen wij helaas niet geven, houd daarom de website van het RIVM en Nederland wereldwijd in de gaten.
Bekijk hier de meest uitgebreide corona informatie (nieuws en regels) per land
Corona Check app
Sinds 1 juli werkt de Corona Check app van de overheid internationaal. Dit betekent dat je van je vaccinatiebewijs een QR code kunt maken die internationaal te gebruiken is. Ook kun je een QR code maken van een negatieve testuitslag of een herstelverklaring. Op deze manier kun je ook in het buitenland je 'coronastatus' eenvoudig laten zien. Heb je geen smartpohone, dan kun je de QR code die je op je computer maakt ook uitprinten.
Coronavirus in Oostenrijk (update 30 augustus)
Een van onze favoriete landen voor een vakantie in de bergen is Oostenrijk. De gemoedelijke dorpjes, de gezellige mensen, de mooie meren en het eten... Populaire deelstaten voor een zomervakantie in Oostenrijk zijn Tirol, Karinthië en Vorarlberg. Kunnen we op vakantie in Oostenrijk? Houd het nieuws van jouw bestemming en de informatie van het Oostenrijkse ministerie van Gezondheid in de gaten. Oostenrijk heeft per 1 juli opnieuw versoepelingen doorgevoerd en de meeste beperkingen zijn inmiddels komen te vervallen.
- Reisadvies: sinds 29 augustus geeft het ministerie van Buitenlandse Zaken een geel reisadvies af voor de heel Oostenrijk. Dit betekent dat een vakantie in het land weer mogelijk is, maar er zijn nog 'veiligheidsrisico's'. Nadat Oostenrijk maandenlang in strenge lockdown was, is het land inmiddels open en zijn de meeste beperkingen komen te vervallen.
- Grenscontroles kunnen plaatsvinden, maar de grenzen zijn wel open.
- Sinds 19 mei zijn de inreisregels vanuit de Oostenrijkse regering veranderd, afhankelijk van de kleurcode van een land. De kleurcodes worden aangehouden volgens de kaart van het Europees Centrum voor ziektepreventie en—bestrijding. Voor Nederlanders geldt dat wij bij aankomst in Oostenrijk een officieel bewijs moeten laten zien dat je genezen, negatief getest of gevaccineerd bent. Kun je een van deze bewijzen niet laten zien, dan dien je binnen 24 uur na aankomst een coronatest te laten doen en daarnaast ben je dan verplicht een formulier in te vullen wanneer je Oostenrijk binnen reist.
- Er geldt in Oostenrijk een mondkapjesplicht op enkele plaatsen zoals onder andere in supermarkten, in het openbaar vervoer en in bergliften. Deze regel geldt voor kinderen vanaf zes jaar. Voor een bezoek aan een ziekenhuis of verzorgingstehuis, dient dit een FFP2-mondkapje te zijn. De mondkapjesplicht is sinds 1 juli van de baan in de hotellerie, in de horeca en op evenementen.
- Sinds 1 juli is de afstandregel van één meter komen te vervallen.
- De horeca en de accommodaties in Oostenrijk zijn sinds 19 mei weer open. Voor een bezoek aan de horeca, maar ook bij het inchecken in een accommodatie en toegang tot bijvoorbeelden zwembaden, dien je te voldoen aan een van de 3G's (geimpft, getested oder genesen): je moet kunnen laten zien dat je negatief getest, gevaccineerd of genezen bent van COVID-19. Verder dien je je te registreren als gast van de horeca. Lees hier meer over het testen in Oostenrijk >
Meer informatie over de coronaregels, opening van winkels, accommodaties en alles wat je wilt weten omtrent corona in Oostenrijk lees je hier >
Coronavirus in Italië (update 30 augustus)
Het land van de pizza, pasta en de machtige Dolomieten. Heb je een vakantie in Italië op de planning staan? Begrijpelijk, niets zo fijn als wandelen in Val Gardena of kamperen aan het Gardameer. Aan het begin van de coronacrisis werd Italië zwaar getroffen door het virus. Alle informatie omtrent dit onderwerp vind je op de website van het Italiaanse Ministerie van Gezondheid.
- Reisadvies: sinds 6 augustus geldt voor Italië code geel. De regels voor terugkeer vanuit een land met geel reisadvies zijn sinds 8 augustus strenger.
- Reis je naar Italië dan dien je bij aankomst een negatieve coronatest (PCR of antigeen) te kunnen tonen die maximaal 48 uur oud is. Dit geldt voor volwassenen en kinderen vanaf zes jaar. Ben je al compleet gevaccineerd, waarbij de laatste prik minimaal 15 dagen geleden is gezet, dan heb je ook geen negatieve test nodig. Daarnaast dien je dit het dPLF formulier in te vullen.
- Kleuren zones: Italië kent rode, oranje, gele en witte zones die per regio bepaald worden. Per kleur gelden eigen regels. Kijk vooraf goed welke kleurcode de regio heeft die je bezoekt en welke regels hier gelden. Sinds 28 juni is bijna het hele land wit, alleen Sicilië is geel.
- Doorreis: reizen door Italië is mogelijk. Je mag reizen tussen de witte en gele regio's onderling zonder beperkingen.
- Je dient één meter afstand te houden. Ook in het openbaar vervoer.
- Mondkapjes zijn overal verplicht in gesloten publieke ruimtes, in het openbaar vervoer, op drukke plaatsen en in winkels. De mondkapjesplicht geldt niet wanneer je alleen in de auto, op de motor of op de fiets zit. Uitzondering zijn kinderen onder de zes jaar. Tijdens het sporten, dus ook het wandelen in de bergen hoef je geen mondkapje op, mits je voldoende afstand kunt houden.
- Het is mogelijk dat je temperatuur wordt gemeten bij aankomst in een hotel, restaurant of winkel.
- Sporten buiten is toegestaan, mits er twee meter afstand wordt bewaard.
- Bars en restaurants in Italië zijn open, zowel binnen als buiten. Hierbij mogen maximaal vier personen aan een tafel plaats nemen, mits eigen huishouden.
Meer informatie over de coronaregels, opening van winkels, accommodaties en alles wat je wilt weten omtrent corona in Italië lees je hier >
Coronavirus in Duitsland (update 12 augustus)
Bij een zomervakantie in Duitsland denken veel vakantiegangers aan de fijne campings, de mooie Alpen in het zuiden en het glooiende Sauerland. Ook de Eifel is niet voor niets een populaire bestemming voor een zomervakantie in Duitsland. Lees alle informatie omtrent corona op de website van het Duitse Ministerie van Gezondheid.
- Reisadvies: sinds 3 juli geldt een groen reisadvies voor Duitsland. Vakantie is weer mogelijk, maar je dient wel rekening te houden met de regels die gelden in het land zelf.
- Sinds zondag 8 augustus wordt Nederland niet meer gezien als 'hoog risicogebied' door de Duitse regering. Je kunt dus zonder je vooraf aan te melden en zonder quarantaine naar Duitsland reizen. Wel dien je middels de coronapass (Corona Check App) aan te tonen dat je gevaccineerd, genezen of negatief getest bent voor corona. Voor vaccinatie geldt dat de laatste prik minimaal 14 dagen geleden dient te zijn gegeven. Een antigeentest mag maximaal 48 uur oud zijn en een PCR test 72 uur. De regels gelden voor kinderen vanaf 12 jaar.
- Sinds 24 april heeft de Duitse overheid middels een nieuwe 'noodrem' wet de bevoegdheid in te grijpen in een deelstaat of regio en daar de regels te verscherpen. Afhankelijk van de zevendaagse incidentie is er meer of minder mogelijk en zijn de regels wel of niet strenger. De zogenaamde 'Bundes noodrem', die bij meer dan 100 coronabesmettingen per 100.000 inwoners gedurende drie dagen in kracht treedt, zorgt voor strenge regels. Denk hierbij een beperkingen voor privé samenkomsten en het sluiten van faciliteiten. Deze strenge regels blijven net zo lang gelden, totdat de zevendaagse incidentie weer onder de 100 besmettingen per 100.000 inwoners komt. Het is dus belangrijk vooraf goed te kijken welke coronaregels er gelden in de regio en/of deelstaat van Duitsland die je wilt bezoeken. Op dit moment zijn de coronacijfers in heel Duitsland gelukkig laag, waardoor er veel versoepelingen zijn.
- In onder andere winkels en het openbaar vervoer geldt een mondkapjesplicht. Ook wanneer je tankt in Duitsland, dien je een mondkapje te dragen bij het af rekenen. Sinds 25 januari 2021 dient dit mondkapje in veel deelstaten een FFP2 of KN95/N95 te zijn. Bij het niet dragen van het juiste masker riskeer je een boete van €150,-
- Sinds 2 november 2020 waren toeristische overnachtingen in veel Duitse deelstaten niet toegestaan. Nu de besmettingen steeds verder dalen, is er ook voor het toerisme en toeristische overnachtingen steeds meer mogelijk: in dit overzicht (Duitstalig) kun je zien wat wel en niet mogelijk is per deelstaat op het gebied van toerisme en horeca >
- De volgende maatregelen gelden: minimaal contact, afstand van anderhalve meter. Huishoudens mogen maximaal vijf bezoekers ontvangen uit twee verschillende huishoudens. In deelstaten waar de zevendaagse incidentie onder de 35 per 100.000 inwoners ligt, kunnen maximaal tien personen samenkomen uit drie huishoudens. Kinderen tot 14 jaar tellen niet mee bij deze groepsgrootte. Wanneer de zevendaagse incidentie boven de 100 ligt, geldt de oude regel van maximaal één persoon uit één huishouden.
Meer informatie over de coronaregels, opening van winkels, accommodaties en alles wat je wilt weten omtrent corona in Duitsland lees je hier >
Coronavirus in Frankrijk (update 9 augustus)
De Franse Alpen, een prachtige bestemming voor jouw bergvakantie in Frankrijk. Het meer van Annecy, de Mont Blanc, het nationaal park Ecríns, stuk voor stuk mooie bestemmingen. Frankrijk biedt alle informatie omtrent Corona aan op de site van de Franse regering.
- Reisadvies: het Nederlandse reisadvies voor Frankrijk is op dit moment code geel, wat betekent dat vakantie weer mogelijk is en je bij thuiskomst niet in quarantaine hoeft. Wel zijn de regels vanuit onze overheid aangescherpt wanneer je uit een land met code geel komt.
- Bij binnenkomst in het land dien je een negatieve PCR of antigeen test te kunnen tonen welke niet ouder is dan 24 uur. Kinderen onder de 11 jaar en mensen die volledig zijn gevaccineerd zijn vrijgesteld van deze eis. Je vaccinatie is geldig twee weken na de tweede prik of vier weken na de eerste prik wanneer je een eenpriksvaccinatie hebt gehad. Heb je geen negatieve test, dan moet je zeven dagen in quarantaine er ter plaatse alsnog een test doen.
- In Frankrijk is het verplicht om één meter afstand te houden tot andere personen die niet tot jouw huishouden behoren.
- Mondkapjes zijn verplicht in alle afgesloten publieke ruimtes, zoals bijvoorbeeld het OV, musea, hotels, restaurants, bibliotheken, vliegvelden, berghutten, winkels en supermarkten. Wie dit niet doet, riskeert een boete van 135 euro.
- Restaurants en cafés mogen hun terrassen sinds 19 mei weer openen.
- Hotels, pensions, appartementen, campings en overige vakantieverblijven zijn open. Reserveren is verplicht. Informeer bij de accommodatie naar de regels omtrent zwembaden, sanitair en andere gemeenschappelijke voorzieningen.
- Alle winkels mogen weer gewoon open in Frankrijk.
- In Frankrijk geldt sinds 20 juni geen avondklok meer.
- Sinds 1 augustus ben je verplicht aan te tonen dat je getest, gevaccineerd of genezen bent van corona wanneer je je in de openbare ruimte begeeft, zoals een restaurant, winkel of café. Deze regels gelden ook in attractieparken, culturele instellingen en bij evenementen met meer dan 50 personen. Je kunt dit aantonen via de Corona Check app. Deze regels gelden vanaf 18 jaar.
Meer informatie over de coronaregels, opening van winkels, accommodaties en alles wat je wilt weten omtrent corona in Frankrijk lees je hier >
Coronavirus in Zwitserland (update 9 augustus)
Zwitserland, het land van de Matterhorn, de Jungfrau Region, kaasfondue en Zwitserse chocolade. Wellicht heb je onze Zwitserland Zomer Toer al voorbij zien komen? Miranda, Mike en Sebi bezochten afgelopen zomer vier bestemmingen in Zwitserland. Van deze bestemmingen maakten ze prachtige video's. Alle maatregelen tegen Corona vind je bij het Zwitserse Ministerie van Gezondheid.
- Reisadvies: vanaf 17 juni geldt kleurcode geel voor heel Zwitserland vanuit de Nederlandse regering. Na een verblijf in het Alpenland hoef je bij terugkomst niet meer in quarantaine. Wel zijn de regels vanuit onze overheid aangescherpt wanneer je uit een land met code geel komt.
- De Zwitserse overheid heeft haar inreisregels sinds 26 juni versoepeld. Je mag nu zonder quarantaine of coronatest het land inreizen. Alleen wanneer je per vliegtuig komt en nog niet gevaccineerd bent, dien je nog een negatieve test te laten zien
- Er geldt in Zwitserland een mondkapjesplicht op veel plaatsen zoals onder andere in supermarkten, in het openbaar vervoer en in bergliften. Ook in op sommige plekken buiten, zoals centra van steden en dorpen kan een mondkapjesplicht gelden.
- Er geldt een afstandsregel van anderhalve meter tot andere personen.
- Bijeenkomsten tot maximaal 50 personen buiten zijn toegestaan. Binnenshuis mogen maximaal 30 personen samenkomen.
- Restaurants en bars in Zwitserland zijn open. Wanneer je binnen plaatsneemt dien je je gegevens achter te laten.
- Hotels en accommodaties voor toeristen mogen open in Zwitserland met strikte hygiënemaatregelen.
- Bergliften mogen draaien in Zwitserland. Hier gelden dezelfde hygiëne- en afstandsregels als in het openbaar vervoer. In dichte liften, zoals gondels, wordt maximaal 2/3 van het normale aantal mensen toegelaten. Kantons beslissen zelf of liften daadwerkelijk open zijn.
- De verschillende kantons in Zwitserland kunnen sommige regels versoepelen wanneer de aantallen dit toelaten of strenger maken indien dit nodig is. Kijk dus altijd goed naar de regels die in het kanton gelden waar jij heen wilt gaan.
Meer informatie over de coronaregels, opening van winkels, accommodaties en alles wat je wilt weten omtrent corona in Zwitserland lees je hier >
Coronavirus in Tsjechië (update 9 augustus)
Ben jij wel eens op vakantie in Tsjechië geweest? Het is zeer de moeite waard! Rustig, goed betaalbaar en prachtige natuur. Vind alle informatie over corona in Tsjechië op de website van het Tsjechische ministerie van gezondheid.
- Reisadvies: het reisadvies van Tsjechië staat op groen, waardoor je weer zonder een quarantaine bij terugkomst in Nederland op reis kunt gaan. Echter, in Tsjechië gelden regels voor het inreizen waar je rekening mee dient te houden. Tsjechië werkt met eigen kleurcode voor landen en Nederland heeft de code rood. Dit betekent dat je bij aankomst een negatieve PCR (maximaal 72 uur oud) of antigeen (maximaal 48 uur oud) test te overleggen, je in quarantaine moet en ook ter plaatse nogmaals moet testen. Deze regels omtrent het testen en quarantaine gelden overigens niet wanneer je gevaccineerd bent (minimaal 22 dagen geleden voor de eerste dosis of 14 dagen in het geval van één prik Janssen) of genezen bent van corona in de laatste 180 dagen.
- De horeca (restaurants en bars) is geopend, maar onder strenge voorwaarden. Er is een beperkt aantal bezoekers toegestaan, er mogen maximaal vier personen aan één tafel zitten en je moet afstand houden tussen de tafels en aan tafel als het om meerdere huishoudens gaat.
- Hotels, campings, zwembaden, attracties, bioscopen en bezienswaardigheden zijn gedeeltelijk open.
- Er geldt een afstandsregel van twee meter tot andere personen.
- FFP2-mondkapjes zijn verplicht in gezondheidsinstellingen, in alle binnenruimtes (behalve thuis), winkels, in het openbaar vervoer, in taxi's en in auto's (mits je tot hetzelfde huishouden behoort). Ook dien je een mondkapje te dragen waar de afstand niet gewaarborgd kan worden. Dit geldt voor iedereen boven de twee jaar.
- In Tsjechië worden regio's ingedeeld in verschillende kleurcodes met bijbehorende regels. Afhankelijk van het aantal coronabesmettingen krijgt een regio de kleurcode wit, geel, oranje of rood, waarbij de besmettingscijfers voor de rode regio's het hoogst liggen. Voor de kleurcode wit gelden de meest soepele regels en voor de regio's met rood de strengste regels.
Meer informatie over de coronaregels, opening van winkels, accommodaties en alles wat je wilt weten omtrent corona in Tsjechië lees je hier >