Het coronavirus zorgt ervoor dat het leven op sommige plekken even lijkt stil te staan. Ook in de bergen is de muziek gestopt met spelen en heerst er een oorverdovende stilte. Maar hoe gaat het er momenteel aan toe in de bergen? Hoe gaat het met de boeren, de kaasmakers, de schnappsbrouwers? In dit weblog lees je hoe men in Wildschönau omgaat met het stilleven in de bergen.
Het leven in de Kitzbüheler Alpen
16 maart 2020 besloot Tirol om naar aanleiding van het coronavirus de deuren te sluiten, en zo het wintersportseizoen vroegtijdig te beëindigen. Ook in de Kitzbüheler Alpen en skigebied Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau werd het dus van de een op de andere dag muisstil. Een groot deel van de inwoners van de Kitzbüheler Alpen verdienen hun brood normaal gesproken aan het toerisme. Helaas staat dit even op pauze, maar gezondheid is momenteel de prioriteit zeggen de Oostenrijkers. Ze benadrukken dat dit niet voor altijd is, en kijken er naar uit om hun gasten weer een onvergetelijke vakantie te kunnen geven.
Het verhaal van kaasmaker Johann Schönauer uit Wildschönau
Johann Schönauer is de hoofdkaasmaker van de Wildschönauer Schönangeralm en heeft al meerdere malen de gouden medaille gewonnen bij de kaasolympics. Iedere dag werkt hij nog verder aan zo’n 300 kaaswielen en is daarmee één van de weinigen die nog door de straten van de Kitzbüheler Alpen rijdt. Elke ochtend rijdt hij met plezier een uur lang vanuit zijn huis in Kössen naar de Schönangeralm, dat gelegen is in de afgelegen maar meest idyllische hoek van Wildschönau. “Kaas kent geen stilstand, noch corona”, zegt hij met een glimlach. Maar de beste man kent ook onzekerheid. 'In de afgelopen jaren ben ik in de zomer altijd bang geweest dat mijn kaasproductie niet genoeg is. Ik vraag me af hoe het dit jaar zal zijn.' Toch blijft hij kijken naar de positieve kant van de crisis. De huidige situatie geeft hem tijd om na te denken over datgene in het leven dat er echt toe doet: gezondheid.
Het verhaal van boer Georg Loinger uit Wildschönau
Ook de boerderij van boer Georg Loinger blijft draaiende, zelfs beter dan verwacht. Hij werkt iedere dag de longen uit zijn lijf om de voedingswaren die hij op zijn boerderij produceert op tijd naar de supermarkt in de vallei te kunnen brengen. Al twee jaar lang produceert hij diverse producten voor de desbetreffende supermarkt. “De verkoop gaat echt goed, de vraag is groot – ondanks de crisis, ondanks het gebrek aan toeristen …”, zegt hij gemotiveerd. Naast de boerderij heeft Georg ook een alpenhut. Op 1100 meter hoogte aan de afgelegen rand van het dal, is dit de ideale plaats om te acclimatiseren na de corona. Hij hoopt dan ook dat hij hier snel weer klanten mag ontvangen. Voor hem is één ding zeker: in deze tijden van crisis moet men doorgaan en kijken naar de mogelijke kansen die het biedt.
Het verhaal van schnappsbrouwer Sigi Kistl uit Wildschönau
Sigi Kistl ziet het leven iets minder door een roze bril op dit moment. De schnappsbrouwer, gespecialiseerd in brandewijn, gin en likeuren, kijkt momenteel naar lege ketels op zijn rustieke boerderij. In de herfst kent hij zijn belangrijkste productieperiode, maar rond deze tijd wordt er normaal gesproken ook brood op de plank gebracht door zijn populaire proeverijen. Alles is op dit moment gecanceld, maar gelukkig blijft in tegenstelling tot de alcoholproductie zijn landbouwbedrijf wel draaiende.