Er gaat niks boven zelfgebakken boerenbrood. Het is even een proces, maar het uiteindelijke resultaat is het meer dan waard. In dit weblog vind je een bijzonder recept voor traditioneel boerenbrood uit het Ötztal. In dit prachtige dal zijn nog altijd bakkers aanwezig die volgens eeuwenoude methodes brood bakken. Dankzij dit recept voor boerenbrood kun je het ook zelf thuis proberen.
Ingrediënten boerenbrood
In het Ötztal vind je nog altijd een aantal enthousiastelingen die brood bakken volgens traditionele wijze. Archeologische vondsten laten zien dat brood al ver voor Christus in het dal werd gebakken. Dit recept is afkomstig van het Local Heritage museum in Längenfeld. In de zomer bakken ze hier elke vrijdag brood op traditionele wijze. De granen zijn afkomstig uit het dal en worden met de hand gemalen. 100% biologisch dus. Bij dit recept voor boerenbrood kun je de ingrediënten gewoon in de supermarkt kopen. Als je een houtoven hebt, kun je die gebruiken en anders volstaat een gewone oven ook. Dit heb je nodig:
- 300 gram speltbloem
- 300 gram roggemeel
- 300 gram tarwemeel
- 21 gram verse gist
- 18 gram zout
- 8 gram honing
- 8 milliliter appelciderazijn
- 1 theelepel suiker
- 3 theelepels broodkruiden *
- +/- 0,5 liter lauwwarm water
* Veel Oostenrijkse en Zuid-Tiroler bakkers voegen broodkruiden toe aan het deeg. Je kunt dit niet in de supermarkt kopen, maar je kunt het wel zelf maken. Maal daarvoor 2 eetlepels venkelzaad, 2 eetlepels karwijzaad, 2 eetlepels anijs en 2 eetlepels korianderzaad fijn in een vijzel of kruidenmolentje. Bewaar het overgebleven kruidenmengsel in een luchtdicht bakje. Dat blijft maanden goed.
Bereiding boerenbrood uit het Ötztal
Stap 1: Maak eerst de 'starter'. Deze heb je nodig om het deeg mooi luchtig te laten rijzen. Pak hiervoor een grote kom. Verkruimel de gist erin en roer met 1 theelepel suiker tot een glad geheel. Meng de bloem en het meel alvast door elkaar. Voeg daarvan 2 eetlepels en voldoende lauwwarm water toe aan het gistmengsel tot er een dik deeg ontstaat. Laat dit minimaal 30 minuten rusten.
Stap 2: Meng de rest van de bloem en het meel met zout, honing, appelazijn en broodkruiden. Voeg nu de 'starter' toe en kneed tot het deeg begint te bubbelen. Dek af en laat het minimaal 90 minuten afgedekt staan.
Stap 3: Verdeel het deeg in porties van ongeveer 250 gram. Vorm broden van het deeg en leg die op een licht ingevette (+/- 1 el olie of boter) en met bloem bestrooide bakplaat. Laat de broden afgedekt nog minimaal een half uur rijzen.
Stap 4: Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet een kom met water in de oven en schuif de bakplaat met broden erin. Bak het brood in ongeveer 45 minuten goudbruin en gaar.
Vakantie in het Ötztal: een dal met historie
Het Ötztal is een 65 km lang zijdal van het Tiroler Inndal. Je vindt hier allerlei leuke dorpen, zoals Sölden, Längenfeld, Umhausen-Niederhai en Oetz. Stuk voor stuk met hun eigen kenmerken en karakter. Overal waar je kijkt kun je genieten van een schitterend uitzicht op de vele drieduizenders. Het Ötztal is een dal met historie en dat merk je aan alles. Miljoenen jaren geleden werd het dal gevormd door het terugtrekken van het ijs uit de ijstijd. De vele stroompjes, kloven, watervallen, gletsjers en rivieren zijn daar nog altijd het bewijs van. Maar dat is niet het enige. Al ver voor Christus werd het dal bewoond door verschillende volkeren. Dat hebben verschillende archeologische opgravingen inmiddels aangetoond. Eén van de belangrijkste vondsten is Ötzi de ijsmummie. Iedereen is daar ontzettend trots op en daarom vind je verschillende bezienswaardigheden met zijn naam. Bijvoorbeeld het Ötzidof in Umhausen. Eén keer per week kun je hier bekijken hoe men brood bakt op traditionele wijze, inclusief het malen van het graan.