Of je nu als eindbestemming Oostenrijk, Zwitserland of Italië hebt, in de meeste gevallen rijd je voor al deze landen door Duitsland. Heerlijk cruisen over de Autobahn, denkend aan de bergen die op je wachten. Maar wist je ook dat er bepaalde dingen zijn die je verplicht bij je moet hebben in de auto als je door Duitsland rijdt? Dit heeft allemaal te maken met de veiligheid voor jezelf en je medeweggebruikers. Controleer dus vooraf even of je alles bij je hebt, zo voorkom je ook nog eens een boete!
Verplicht mee onderweg in Duitsland
Autorijden in Duitsland werkt net even anders dan in Nederland. Met stukken Autobahn zonder snelheidslimiet rijden mensen hier over het algemeen een stuk harder dan in ons eigen land. Ook qua regels zijn er een aantal dingen anders. Zo zijn er bijvoorbeeld een aantal dingen die je verplicht bij je moet hebben als je met de auto in Duitsland rijdt. Wij zetten ze hieronder voor je op een rijtje:
- Gevarendriehoek: in Duitsland ben je verplicht een gevarendriehoek bij je te hebben en deze te gebruiken bij pech of een ongeval. Zorg er dus voor dat deze, voor het geval dat, niet onder al je bagage ligt, maar op een makkelijk te bereiken plek.
- Veiligheidshesjes: als je met de auto in Duitsland rijdt, moet je veiligheidshesjes bij je hebben voor iedereen in de auto. Deze moeten binnen Europa voldoen aan de EN471-norm, dus fluorescerend rood, oranje of geel en ze moeten voorzien zijn van retro-reflecterende banen. Voor de veiligheidshesjes geldt hetzelfde als de gevarendriehoek: leg ze op een plek waar je er snel bij kunt in geval van pech of een ongeval. Leg ze in je dashboardkastje of in de zakken achterop de bestuurders- en bijrijderstoelen.
- Verbanddoos: wanneer je in Duitsland met de auto onderweg bent, moet je een verbanddoos bij je hebben. En uiteraard geldt ook voor deze dat hij op een plek moet liggen waar je er snel bij kunt als het nodig is.
- Wielkeggen: ga je met een caravan of aanhangwagen op vakantie en heb je een toegestane maximummassa van meer dan 750 kg, dan moet je twee wielkeggen bij je hebben.
- Ruitenvloeistof: misschien zelfs wel een logische in dit rijtje, want autorijden met vieze ramen is gevaarlijk. Niet zo heel gek dus dat je dit verplicht bij je moet hebben in de auto in Duitsland.
* Bovenstaande verplichte artikelen zijn verplicht voor auto's en voertuigen met een Duits kenteken. Toch wordt wel aangeraden om deze onderweg bij je te hebben om discussies met de politie te voorkomen.
Handig om bij je te hebben in de auto
Naast bovenstaande verplichte artikelen, zijn er ook nog een aantal handige dingen om bij je te hebben als je met de auto door Duitsland rijdt. Je vindt ze in het rijtje hieronder:
- Hygiënedoekjes en handgel: handig na een toiletbezoek of een knoeipartij in de auto
- Reservebril en -zonnebril: je zal niet de eerste zijn die per ongeluk op zijn of haar bril gaat zitten...
- Reservelampen: het is niet verplicht deze bij je te hebben, maar aan de andere kant ben je wel verplicht een kapot licht in de auto te vervangen. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete.
- Routekaart: altijd handig én nog leuk ook!
- Verzekeringspapieren: natuurlijk hoop je dat je ze niet nodig hebt onderweg, maar het is toch handig om deze bij je te hebben.
- Vignet en milieusticker: reis je door Duitsland naar een Alpenland, vergeet dan het Vignet Oostenrijk of Vignet Zwitserland niet! Je kunt deze vooraf al kopen, zodat je hier onderweg niet meer aan hoeft te denken. Daarnaast heb je voor bepaalde steden in Duitsland een milieusticker nodig, ook die kun je vooraf al regelen.
Tips voor autorijden in Duitsland
Autorijden en het verkeer in Duitsland is anders dan dat we in Nederland gewend zijn. Waar we hier overdag maximaal 100 km/h mogen, heb je in Duitsland trajecten op de Autobahn waar geen snelheidslimiet geldt en mensen dus veel harder rijden. Daarnaast zijn de bochten na een afrit vaak veel scherper dan in Nederland en zijn de in- en uitvoegstroken korter. Allemaal dingen waar je rekening mee dient te houden! En vergeet niet op tijd te tanken. Waar je in Nederland zo ongeveer om de 20 km een tankstation tegenkomt, kan er in Duitsland soms wel 80 km tussen twee tankstations zitten. Houd de borden in de gaten hoe ver het nog is tot het eerstvolgende station, vaak wordt daarop ook aangegeven hoe ver het nog is tot het tankstation daarna.