Skip to navigation Skip to main content

Eten en drinken in de bergen: do's & don'ts

Bergwandelaars houden een lunchpauze op een alm

Eten en drinken in de bergen is ontzettend belangrijk, zeker bij meerdaagse tochten. Door voldoende te drinken houd je je vocht- en energiebalans op peil en kun je de inspanning langer volhouden. Toch is voldoende en het juiste eten en drinken bij een pittige wandeling, minder makkelijk dan het klinkt. Het wordt snel vergeten, er kan voor de verkeerde voedingsmiddelen worden gekozen of je hebt simpelweg te weinig meegenomen. In dit weblog do’s en don'ts ten aanzien van eten en drinken in de bergen.

Do: experimenteer met voeding voor je bergavontuur

Tijdens het wandelen in Nederland kun je uitstekend experimenteren met voeding en drinken. Misschien reageert je lichaam beter op sportrepen dan op ander type voedsel en misschien staat de ene smaak je beter aan dan de andere. Onderschat niet wat eten en drinken tijdens een (lange en warme) inspanning doet met het lichaam. Wanneer je dit in eigen land al getraind en ervaren hebt, dan heb je daar in de bergen alleen maar profijt van. Hiervoor geldt ook dat het juist niet verstandig is om in de bergen voor voeding te kiezen die je lichaam niet gewend is.

Eten Wandelen
Voldoende voeding en vocht is essentieel tijdens een inspannende bergwandeling

Don’t: eet geen zware maaltijd kort voor/tijdens de inspanning

Om een stevige basis te leggen voor je wandeling in de bergen is een goed ontbijt belangrijk. Kies voor een koolhydraat ontbijt (havermout, muesli, brood, jam), maar gun jezelf wel de tijd om dit te laten zakken. Weersta tijdens de lunch een voedzaam gerecht dat rijk is aan veel vetten aangezien dit zwaar op de maag ligt en niet snel verteerd. Wanneer je gaat wandelen wil je dat je bloed voornamelijk naar je spieren gaat en niet naar de organen die voedsel verteren. Verkeerd of te laat eten kan snel voor problemen zorgen.

Do: eet en drink kleine hoeveelheden

Drink en eet tijdens het wandelen regelmatig kleine hoeveelheden. Zo kan het vocht en de energie makkelijker opgenomen worden door het lichaam en loop je minder risico op buikklachten.

Drinken uit een waterfles tijdens bergwandeling
Drink regelmatig kleine hoeveelheden

Don’t: wacht niet totdat je honger of dorst krijgt

Een belangrijke regel is dat je niet moet wachten totdat je honger of dorst krijgt. Eet en drink regelmatig kleine hoeveelheden om niet uit te drogen en geen hongerklop te krijgen. Wanneer je een honger- of dorstgevoel ervaart ben je eigenlijk al te laat. Het gevaar van kramp, hoofdpijn en andere fysieke ongemakken ligt dan veel eerder op de loer.

Do: eet voldoende koolhydraten

Koolhydraten zijn tijdens een wandeling in de bergen de belangrijkste energiebron. Vet ligt te zwaar op de maag en eiwitten kun je beter na afloop van het wandelen nemen. Goede, koolhydraatrijke voeding tijdens een bergwandeling zijn bijvoorbeeld bananen, ontbijtkoek, mueslirepen en brood met jam.

Don’t: bier aanzien voor sportdrank

Hoe aantrekkelijk het ook is om met de lunch een halve liter witbier of radler te bestellen, heel verstandig is het niet. Witbier bevat weliswaar goede mineralen, maar alcohol onttrekt vocht aan het lichaam. Ook kan je ‘trittsicherheit’ afnemen door de effecten van de alcohol.

Radler
Bewaar het biertje voor na afloop

Do: eet waar je trek in hebt

Wanneer je al urenlang aan het wandelen bent kun je de smaak van sportrepen, bananen en andere zoetigheden helemaal zat zijn. Ook neemt je eetlust door de warmte en inspanning aanzienlijk af. Het is ontzettend belangrijk om toch te blijven eten. Eet daarom na verloop van tijd vooral waar je trek in hebt. Chocolade, kaas, vleeswaren of noten leveren ook veel energie en kunnen je er de laatste uren doorheen slepen.

Don’t: bezuinig niet op het meenemen van water (en voedsel)

Weest nooit te zuinig met het meenemen van water. Zonder water komen te zitten is wel het laatste wat je wilt meemaken, aangezien hoofdpijn, kramp en misselijkheid dan onherroepelijk om de hoek komen kijken. Op een niet al te hete dag moet zo’n anderhalve liter genoeg zijn voor een wandeling van 5 uur. Drinken tijdens het bergwandelen: 5 tips >

Do: maak bij meerdaagse wandelingen een voedingsplan

Tijdens een meerdaagse huttentocht is het nog belangrijker om serieus met je voedingspatroon bezig te zijn. Je wilt immers ook op de laatste dag nog comfortabel kunnen wandelen. Bereken (bv. d.m.v je sporthorloge) hoeveel energie je dagelijks verbruikt en hoeveel je dient aan te vullen. Drink ’s avonds extra water om de vochthuishouding weer op orde te krijgen voor de volgende dag. Hoe overleef ik een berghut met een voedselallergie?

Hörnli
Vul je vocht- en energievoorraad na afloop van de wandeling goed aan

Don’t: laat je ’s avonds niet gaan met eten en alcohol

Na een mooie wandeldag of het behalen van een bepaald doel is het aantrekkelijk om jezelf hier voor te belonen. Wees echter voorzichtig met te veel voeding en alcohol. Je lichaam is nog niet in staat om grote hoeveelheden te verwerken en alcohol belemmert het herstelproces. Weersta de verleiding om alles te eten wat los en vastzit en spring niet te uitbundig om met alcohol.

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.