Wildkamperen in Tirol? Naast kamperen op een camping is dit over het algemeen in Tirol verboden. Helaas heeft menig kampeerder daar lak aan, en brengt alsnog de nacht door in de natuur. Op de drukkere dagen worden tot wel 100 wildkampeerders geteld, zegt Tirol.orf.at . De situatie is hierdoor niet langer dragelijk, waardoor er nu rigoureuze maatregelen getroffen moeten worden.
Kampeerders komen met excuusjes...
Excuusjes als 'We wisten het niet', 'We rusten gewoon even uit' en 'We zijn niet echt aan het kamperen', hoort de Bergwacht elke dag weer. Wildkamperen gebeurt al jaren op plekken waar het niet mag, maar dit jaar zijn het veel meer mensen dan normaal. Vermoedelijk is dit een gevolg van het coronavirus, waarbij met name Duitse vakantiegangers met hun camper naar Tirol gaan, vanwaar ze (indien nodig) zo weer naar huis kunnen rijden.
Fikse boete bij overtreding meerdere wetten
De Plansee lijkt één van de populairste plekken voor wildkampeerders. Vermoedelijk wordt de trend ondersteund door social media als Instagram, waar #plansee al meer dan 54.000 keer is gebruikt. De situatie rondom de Plansee is hierdoor volledig uit de hand gekomen, waardoor de Bergwacht sinds kort fikse boetes uitdeelt. Volgens de Tiroler campingwet van 2001 is kamperen buiten campings verboden. Dit geldt voor overnachtingen in tenten, caravans, motorvoertuigen, stacaravans en vergelijkbare mobiele accommodaties. Bij overtreding van de wet kun je een boete krijgen van € 220,- per persoon.
Afval achterlaten en natuur beschadigen
Veel wildkampeerders hebben niet door wat de gevolgen zijn van hun acties. Uitwerpselen, vuilnis en afwasmiddel in het water kunnen de natuur schaden. 'Vaak realiseren de kampeerders ook niet hoeveel afval ze achterlaten', zegt Albert Kerber, districtsmanager van de Bergwacht. Overtreedt de wildkampeerder ook de afvalbeheerswet en/of de natuurbeschermingswet? Dan kan de boete oplopen tot een viercijferig bedrag of zelfs uitlopen tot een rechtzaak.
Agressieve wildkampeerders
De Bergwacht (reddingsdienst) bestaat uit vrijwillige medewerkers. Door dit vele extra werk is de Bergwacht regelmatig tot ver na middernacht bezig, terwijl men overdag ook nog een baan heeft. Vervelend is vooral dat wildkampeerders ook steeds brutaler worden, waardoor al een aantal keer de politie moest ingrijpen.