De afgelopen weken deden we onderzoek naar de vakantiebereidheid van de Nederlandse en Vlaamse bergliefhebbers. Via een online enquête stelden we diverse vragen met betrekking tot het oriënteren en boeken van de zomervakantie van 2021. Zijn we - ondanks het coronavirus - al plannen aan het maken voor komend jaar? Wat zijn aspecten die daarbij extra belangrijk zijn? Maar liefst 1051 lezers en volgers van Indebergen.nl vulden de enquête in, dank daarvoor! In dit artikel lees je de belangrijkste conclusies uit ons onderzoek.
Een vijfde heeft al geboekt
Van de respondenten geeft bijna 60% aan ieder jaar op vakantie naar de bergen te gaan. Maar liefst een vijfde zegt jaarlijks twee keer te gaan en 10% gaat zelfs nog vaker. Ongeveer een tiende van de ondervraagden gaat niet elk jaar naar de Alpen. Ruim een vijfde geeft aan dat de vakantie voor 2021 reeds geboekt is. 6% van hen boekte voor de coronacrisis in het eerste kwartaal van 2020. Bijna de helft reserveerde in het derde kwartaal van dit jaar en een kwart in de afgelopen drie maanden. Ook geven respondenten aan dat zij hun zomervakantie van 2020 naar 2021verschoven hebben. Ruim driekwart zegt naar Oostenrijk te gaan in 2021. Daarna komt Italië (10%), Zwitserland (7%) en Duitsland (6%). De vakanties staan voor 75% gepland in de maanden juli en augustus.
Driekwart van de respondenten die nog niet geboekt heeft, wil wel gaan
Het is duidelijk: men heeft zin om op vakantie naar de bergen te gaan. Van de mensen die nog niet geboekt hebben, geeft 73% aan van plan te zijn om op bergvakantie te gaan komende zomer. 25% weet het nog niet en 2% gaat niet. Van de mensen die niet gaan, geeft de helft aan dat dit te maken heeft met het coronavirus. De respondenten die niet weten of ze willen gaan én degenen die van plan zijn om te gaan, hebben antwoord gegeven op de vraag of zij zich nu ook al oriënteren op een vakantie. Ruim de helft is nu al bezig met oriënteren en plannen maken voor komende zomer.
We boeken dit jaar later dan normaal
Ruim 60% geeft aan dit jaar later te boeken dan normaal gesproken i.v.m. het coronavirus. 1% boekt eerder, 22% zegt rond dezelfde tijd te boeken als normaal en 15% weet nog niet of het virus effect heeft op het moment van boeken van de vakantie. Bijna een vijfde van de ondervraagden zegt last-minute zijn of haar vakantie te zullen boeken. Een bijna gelijk aantal verwacht dit één tot twee maanden voor de vakantie te doen. Bijna een kwart van de respondenten kan op dit moment nog niet inschatten wanneer de vakantie geboekt zal worden. Bijna 10% boekt ‘anders’, zij gaan op de bonnefooi, hebben een eigen huis of gaan kamperen zonder te reserveren.
Ruim de helft gaat langer dan 12 dagen op vakantie
De bergliefhebber gaat graag lang op vakantie naar de bergen: 55% geeft aan langer dan 12 dagen op vakantie te gaan in het zomerseizoen. Al met al gaat 96% zeven dagen of langer op bergvakantie. Op de vraag ‘Met wie ga je op vakantie?’ konden meerdere antwoorden gegeven worden, omdat sommigen meermaals gaan. Het grootste gedeelte, 55%, gaat met partner richting de Alpen. 41% doet dit samen met de kinderen en 15% met andere familieleden zoals opa, oma, oom of tante. Ook een vakantie met vrienden wordt vaak genoemd (16%).
Kosteloos annuleren en geld terug zijn belangrijk
Wanneer we vragen welke factoren extra belangrijk zijn tijdens het boeken van een vakantie in de coronacrisis, geeft ruim de helft aan dat kosteloos annuleren tot een week of korter voor vertrek én geld terug in het geval van een negatief reisadvies een cruciale rol spelen. Ook vindt 53% de veiligheid en regels in het vakantieland van groot belang. De prijs lijkt dit jaar een ondergeschikte rol te spelen. Veel ondervraagden geven aan dat ze het belangrijk vinden reisadviezen van de overheid op te volgen. Sommigen zeggen niet op vakantie te gaan voordat zij een vaccin hebben gekregen. Een enkeling noemt pas weer op vakantie te gaan als de coronacrisis voorbij is.
Liever een appartement of chalet dan een hotel
Ruim de helft van de bergliefhebbers geeft aan dat de keuze voor een bepaalde accommodatie niet wordt beïnvloed door het coronavirus. Toch is er ook een aanzienlijk aandeel dat aangeeft dit jaar minder snel in een hotel of op de camping te overnachten. Ook voor een pension wordt iets minder snel dan normaal gekozen. Ook is er een groep die duidelijk aangeeft dit jaar sneller te kiezen voor een appartement of een chalet. Het is duidelijk dat de autonomie voorkeur heeft aankomende zomer.
Eigen vervoer heeft duidelijk voorkeur
Om de vakantiebestemming te bereiken, stappen we minder snel in een vervoermiddel dat we moeten delen met anderen. Bijna 98% geeft aan sneller met de auto te gaan of het blijft voor hen hetzelfde. De trein lijkt na de auto het meest populair, gevolgd door het vliegtuig en de bus die ongeveer gelijk zijn. Overduidelijk is dat men in 2021 liever niet kiest voor een vervoermiddel waarbij het contact met anderen direct aanwezig is.
Activiteiten buiten de massa zijn populair
Wandelen is met 95% de belangrijkste activiteit tijdens de bergvakantie van onze respondenten. Gezien het coronavirus kiezen veel mensen ook sneller voor een wandeling dan normaal. Bezienswaardigheden zoals kloven en watervallen bezoeken (62%) en dagtrips naar dorpen en steden (46%), komen hierna als meest populair naar voren, maar men geeft wel aan dit komende vakantie minder snel te doen. Relaxen blijft met 50% ook belangrijk tijdens de vakantie en hierin verandert dit jaar weinig. Bergpassen rijden is ook een geliefde bezigheid bij velen (33%) en dit wordt komende zomer naar verwachting alleen maar meer gedaan. Het is duidelijk dat men de voorkeur geeft aan activiteiten waarbij er minder contact is met andere vakantiegangers
De vakantie zal anders zijn, maar we zijn positief!
Opvallend was dat veel mensen er rekening mee houden dat de vakantie komende zomer nog niet 'normaal' zal zijn. Een enkeling gaf aan liever te wachten met een vakantie in het buitenland tot het coronavirus helemaal onder controle is of men gevaccineerd is. Meermaals werd aangegeven dat men rekening houdt met speciale regels en adviezen omtrent corona, zoals dat ook afgelopen zomer het geval was. Over het algemeen wordt aangegeven dat dit een fijne vakantie in de bergen niet in de weg hoeft te staan.