Het recept van de Sachertorte is één van de best bewaarde geheimen van Oostenrijk. De taart vindt zijn oorsprong in Wenen en vandaag de dag kun je daar nog altijd dé originele Sachertorte eten in Hotel Sacher. Maar, dit betekent niet dat de Sachers op andere plaatsen niet heerlijk zijn. Zelf thuis kun je deze relatief eenvoudige taart ook prima zelf maken. Wij delen hierbij een overheerlijk recept van de Sachertorte.
Het geheime recept van de Sachertorte uit Oostenrijk
De Sachertorte ontstond spontaan in 1832 toen leerlingkok Franz Sacher moest invallen voor zijn zieke keukenchef. Hij kreeg de opdracht een zoet dessert te maken voor het diner van die avond. Hij maakte een beslag van bloem, boter, suiker, eieren en chocolade en bakte de taart. Vervolgens bestreek hij de taart met abrikozenconfiture en overgoot deze met vloeibare chocolade. De gasten van het diner waren zeer aangenaam verrast en sindsdien is de Sachertorte een populair gerecht. Het originele recept heeft Sacher nooit prijsgegeven en dit wordt tot op de dag van vandaag bewaard in de kluis van Hotel Sacher in Wenen. Er zijn zelfs rechtzaken geweest dat niemand zijn of haar taart de ‘originele Sachertorte’ mag noemen. Deze eet en koop je namelijk alleen bij Sacher in Wenen. Maar gelukkig delen wij ook een heel goed recept met je. Uit Oostenrijk uiteraard!
Ingrediënten voor een Sachertorte
Voor de cake:
- 200 gram abrikozenjam
- 150 gram boter, op kamertemperatuur
- 140 gram bloem
- 100 gram poedersuiker
- 130 gram pure chocolade (minimal 55% cacao)
- 100 gram kristalsuiker
- 6 eieren
- 1 vanillestokje
- Snuf zout
- Eventueel een scheutje rum
Voor het glazuur:
- 200 gram pure chocolade
- 250 gram suiker
- 125 ml water
Bereidingswijze Sachertorte
Stap 1: Vet je springvorm (22 cm) in met wat boter en verwarm de oven vast voor op 170 graden. Hak de chocolade fijn en verwarm deze au bain-marie (pan met laagje kokend water en daarbovenop een vuurvaste kom die het water niet raakt).
Stap 2: Pak twee mengkommen en splits de eieren. In de eerste mengkom klop je de eiwitten op met een snuf zout en de kristalsuiker tot er stijve pieken ontstaan. De eiwitten zijn goed stijf wanneer je de bak op z’n kop kunt houden en de massa er niet uitvalt.
Stap 3: In de tweede mengkom klop je de boter met het merg van het vanillestokje en de poedersuiker. Voeg hier daarna het eigeel en de iets afgekoelde gesmolten chocolade aan toe en klop nog even door. Zeef nu de bloem boven de kom en roer tot er een egaal mengsel ontstaat.Spatel hier nu voorzichtig een lepel van het eiwitmengsel doorheen en vervolgens de rest. Door eerst een klein beetje te doen, verlies je zo min mogelijk van de luchtigheid.
Stap 4: Giet alles in de springvorm en plaats deze in de oven. Bak de cake de eerste 15 minuten met een pollepel tussen de ovendeur. Sluit de oven daarna helemaal en bak de cake in zo'n 50 minuten gaar. Haal 'm uit de oven en laat volledig afkoelen.
Stap 5: Snijdt de taart horizontaal doormidden en verwarm de abrikozenjam even kort in een steelpannetje of in de magnetron. Besmeer vervolgens de onderste helft met de abrikozenjam die je eventueel met wat rum kunt mengen. Maak er vervolgens weer een hele taart van door de bovenste helft erop te leggen.
Stap 6: Dan is het tijd voor de beroemde bovenste laag van de taart: het glazuur! Hak de chocolade in kleine stukjes. Zet een steelpan met water en suiker op middelhoog vuur en verwarm tot er grote bubbels ontstaan. Laat nu nog zo'n 3 minuten door pruttelen. De siroop is nu ongeveer 100 graden Celsius. Haal de pan van het vuur en laat dit zo'n 10 minuten afkoelen. Schenk zo'n 2/3 van de siroop over de chocolade en roer tot er een egaal en glanzend geheel ontstaat. Mogelijk heb je nog wat meer siroop nodig, maar schenk dus niet alles in een keer over de chocolade. Schenk het glazuur nu over de taart en laat volledig afkoelen voor je deze serveert.
Met deze taart maak je gegarandeerd indruk. Mahlzeit!