Skip to navigation Skip to main content

Nordic walking: alles wat je moet weten

53164 - Nordic walking: alles wat je moet weten

Nordic walking is een actieve manier van wandelen met speciale stokken, waarbij meerdere spiergroepen in het lichaam getraind worden. Deze vorm van sport is een échte work-out waarbij je actief in de natuur bezig bent. Het fijne aan deze sportieve bezigheid is dat het niet alleen toegankelijk is voor iedereen, maar ook nog eens makkelijk te leren is en zowel in Nederland als in de bergen te doen is. Bovendien is het intensiever dan een normale wandeling en is het risico op blessures klein. In dit blog lees je alles over nordic walking en beantwoorden we de meest gestelde vragen, waaronder:  wat houdt activiteit precies in, wat je ervoor nodig hebt en hoe kun je het leren.

Wat is nordic walking?

Eigenlijk is nordic walking niets anders dan op een actieve manier wandelen met stokken. Hiervoor zijn speciale stokken ontwikkeld die licht van gewicht zijn, maar stevig genoeg zijn om op meerdere terreinen te gebruiken. Simpelweg gaan wandelen met stokken lijkt eenvoudig, maar toch is er wel degelijk een techniek verbonden aan deze sport. Het juiste ritme en het gebruik van de stokken vergroot de effectiviteit van nordic walking. Desalniettemin is het niet noodzakelijk om lessen te nemen en is het voor iedereen mogelijk om te genieten van een actieve wandeling in de natuur.

De oorsprong van de sport

Het principe van wandelen met stokken gaat al heel ver terug in de tijd. Al eeuwen geleden gebruikten mensen zoals herders of pelgrims stokken als hulpmiddelen om zich voort te bewegen op hellingen en oneffen landschappen, om op die manier hun balans te kunnen houden. Het moderne nordic walking is ontstaan in 1997 in Finland. Er werd gezocht naar een manier om te kunnen trainen voor het langlaufen tijdens de zomermaanden en zo ontstond het idee van het wandelen met stokken. Aanvankelijk werden er normale langlaufstokken gebruikt. Al snel bleek dat er zonder sneeuw andere punten van de stokken waren vereist om zo meer grip te hebben op het terrein: en zo werden de nordic walking stokken ontwikkeld.

Wat heb je nodig voor nordic walking?

  • Nordic walking stokken, deze kunnen uiteraard niet ontbreken.
  • Wandelschoenen, geschikt voor lange wandelingen. Welke wandelschoenen bij je passen is afhankelijk van het soort wandelingen dat je wilt maken. Voor nordic walking in de alpen zijn hogere wandelschoenen met ondersteuning een goede keuze.
  • Goede sokken, die zijn belangrijk om blaren te voorkomen.
  • Nordic walking handschoenen, deze geven grip op de stokken en voorkomen pijn in de handen door het krampachtige vasthouden van de stokken.
  • Een wandelrugzak , dit is niet niet noodzakelijk, wel handig als je lange wandelingen in de bergen maakt. 

Speciale stokken

Het belang van goede stokken, oftewel poles, is groot. Niet alle soorten stokken volstaan voor deze activiteit en er zijn dan ook stokken die specifiek zijn gemaakt en ontwikkeld voor deze sport. Nordic walking stokken zijn wat langer dan ander soort stokken en de punt is ontwikkeld om optimale grip te kunnen hebben op elk soort landschap. Bovendien beschikken ze over een speciaal gemaakt handvat met een lus voor de pols. Een geschikte keuze zijn de uitvouwbare poles. Deze kun je niet alleen gemakkelijk op de juiste lengte afstellen, ook kunnen ze mee op reis zodat je niet beperkt bent tot Nederland, maar ook kunt doen aan nordic walking in de Alpen. Houd er echter wel rekening mee dat deze poles alleen geschikt zijn voor wandelroutes op vlakke landschappen. Wil je gaan wandelen in de bergen door een heuvelachtig landschap, dan zijn trekkingstokken een betere optie. 

53164 -
Voor dit soort tochten zijn wandelstokken een geschiktere keuze

Hoe lang moeten de stokken zijn?

Belangrijk is dat de stokken juist worden afgesteld. Je kunt de nordic walking stokken afstellen naar de lengte die bij je past door middel van een eenvoudige berekening met de volgende formule: je lichaamslengte x 0,68. Bovendien kun je controleren of dit de juiste lengte is als je de stok rechtop vasthoudt, dan moet namelijk de hoek van de elleboog net geen 90 graden zijn. Begin je net, dan is het aan te raden om de nordic walking stokken een paar centimeter korter af te stellen.

Hoe begin je met nordic walking?

Het hebben van een goede basistechniek kan van belang zijn voordat je op pad gaat met de poles. Je kunt van tevoren een aantal lessen nemen of instructievideo’s bekijken. Als vanzelfsprekend zwaai je de stokken mee in het ritme waarin je normaal gesproken ook loopt, maar belangrijk is dat je de stokken vanuit de schouders meebeweegt en niet vanuit de elleboog. De stok moet schuin in de grond worden geprikt. Zorg dat het een soepele beweging blijft en oefen tijdens wandelingen in Nederland alvorens je op pad gaat naar de bergen.

Welke spieren worden getraind?

Nordic walking is een actieve manier van wandelen die voor alle leeftijden geschikt is. Het is een gezonde en toegankelijke manier van bewegen in de buitenlucht, terwijl meerdere spieren worden aangepakt. Zo worden niet alleen de bovenbeen- en kuitspieren door het wandelen getraind, maar ook zorgt het gebruik van de stokken voor een goede training van de arm- rug- en schouderspieren. Bovendien zijn wandelingen door de natuur en de bergen bijzonder rustgevend en stressverminderend, terwijl je toch actief bezig bent. Ook niet geheel onbelangrijk is dat nordic walking zelfs pijn in gewrichten kan helpen te verminderen, doordat je een ruim aantal spieren traint en je lichaamshouding verbetert.

Hoeveel calorieën verbrand je met nordic walking?

Nordic walking is een intensieve bezigheid. Dankzij het gebruik van de poles loop je al snel zo’n twee keer sneller dan zonder en daardoor verbrand je gemiddeld 20% meer calorieën dan tijdens een gewone wandeling. Uiteraard verschilt het aantal calorieën dat je verbruikt per persoon, omdat dit afhankelijk is van onder andere lengte, lichaamsgewicht en leeftijd. Maar gemiddeld genomen verbrand je tijdens een tocht van een uur zo’n 435 calorieën, tegenover ongeveer 265 calorieën tijdens een normale wandeling. Doe je aan nordic walking in de Alpen, dan ligt dit getal over het algemeen nog hoger, omdat deze routes vaak meer kilometers tellen en een stuk uitdagender kunnen zijn door het overbruggen van hoogtemeters.

Hoe voorkom je blessures?

Over het algemeen is het risico op blessures erg laag. Om blessures te voorkomen is het allereerst belangrijk dat je gebruik maakt van de juiste nordic walking stokken. Deze worden van diverse materialen gemaakt en mocht je al last hebben van klachten dan zijn stokken gemaakt van carbon een goede keuze. Dit materiaal is namelijk steviger dan andere materialen, maar houd er wel rekening mee dat dit ook iets meer kost. Voorkom overbelasting door niet direct te lange afstanden te gaan wandelen en bouw de wandelingen op. Zeker als je tijdens een zomervakantie wilt gaan doen aan nordic walking in de Alpen, is het een goed idee om er thuis alvast in te komen door regelmatig te gaan wandelen. Zo zorg je ervoor dat de spieren wat gewend zijn, voordat je je waagt aan de landschappen van bijvoorbeeld Oostenrijk, Zwitserland of Frankrijk. Tevens kunnen te grote stappen ervoor zorgen dat je sneller last krijgt van gewrichten en is het belangrijk om met gestrekte knieën een pas af te ronden.

53164 -  (1)
Ook in de Alpen zijn er tal van nordic walking-routes te vinden (Foto: © Pixabay.com, Andrea Bohl)
Ook in de Alpen zijn er tal van nordic walking-routes te vinden (Foto: © Pixabay.com, Andrea Bohl)

Waar kun je doen aan nordic walking?

Het fijne aan deze activiteit is dat je het overal kunt doen. Het is absoluut aan de raden om tijdens een zomervakantie in de bergen de poles erbij te pakken om de omgeving te verkennen en te genieten van de natuur. Er zijn tal van nordic walking in bijvoorbeeld Oostenrijk, want de valleien en natuurparken lenen zich uitstekend voor deze actieve bezigheid. Om je spieren en conditie helemaal klaar te stomen voor deze tochten door de bergen, kun je uiteraard prima in Nederland aan de gang. Aanrader is nordic walking aan het strand, want dat is niet alleen een prachtige omgeving en je kunt lekker uitwaaien aan de kust, ook is het door de duinen lopen een goede voorbereiding op het echte werk tijdens minder vlakke tochten in de bergen. Op zoek naar een nordic walking trip in Oostenrijk? >

De voordelen van nordic walking op een rijtje:

  • Het is geschikt voor alle leeftijden
  • Laag risico op blessures
  • Gemakkelijke activiteit om te leren
  • Hoog calorieverbruik door hogere intensiteit
  • Je kunt het overal doen
  • Pijnverlagend en stressverminderend
  • Goede manier om de conditie op peil te houden
  • Je traint bijna 90% van je spieren
  • Het is het hele jaar mogelijk om te doen
  • Draagt bij aan de verbetering van je lichaamshouding

Staat nordic walking in de Alpen ook op jouw lijstje?

Zomer Marlous

Over Marlous

Hoewel Marlous al flink bereisd is, blijven vooral de bergen haar betoveren. Continu verschillende uitzichten, het natuurgeweld, de kristalheldere meren en watervallen, ze krijgt er geen genoeg van. Met name de Noorse fjorden hebben haar gegrepen, maar eigenlijk vindt ze alle bergbestemmingen prachtig en gaat ze er graag heen om te wandelen.