Hoe is het om de dood in de ogen te kijken tijdens het beklimmen van een berg? En wat is er erger? Het constante gevaar van lawines of de hinderlijke odeur van je tentgenoot? Documentairemaker David de Jongh duikt in deze thematiek in een vierdelige podcast, genaamd Sisyphus. Hij spreekt met een vijftal Nederlandse alpinisten die in de herfst van 1977 een eerste poging deden om de 8091 meter hoge Annapurna te beklimmen.
Trailer Sisyphus
In de podcast onderzoekt David wat de alpinisten beweegt, waar ze tegenaanlopen en hoe er met elkaar wordt omgegaan. Om daarachter te komen wordt in de serie één legendarische bergbeklimming gereconstrueerd, met behulp van vijf van de sporters. Dit audioverhaal wordt ondersteund met rijk archiefmateriaal, dagboek-citaten en teruggevonden walkie-talkiegesprekken. De podcast is vanaf 25 augustus te beluisteren op de bekende podcastplatformen. Hieronder zie je vast de trailer.
Annapurna
De Annapurna I, die vaak simpelweg Annapurna wordt genoemd, is een berg in de Himalaya. Het is een van de achtduizenders in Nepal en de eerste berg boven de 8000 meter die werd beklommen. In 1950 bereikten de eerste twee mannen de top, twee leden van een Franse expeditie. In 1977 bereikte de eerste Nederlander de top van de Annapurna, dat was Matthieu van Rijswick. Ook hij is te horen in de podcast.
Sisyphus
Waarom zo’n moeilijke naam voor een podcast? David vergelijkt de bergbeklimmer met de mythische figuur Sisyphus. Die was gedoemd een rots naar de top van de berg te sjouwen, waarna de rots naar beneden rolde en hij weer opnieuw kon beginnen. En dat eindeloos en volledig bewust van het feit dat de rots weer naar beneden zou rollen. Volgens filosoof Albert Camus is Sisyphus een held en is zijn werk een metafoor voor het leven. Dat zou een zinloze bezigheid zijn, maar misschien zit de zin juist in het sjouwen. Alpinisten doen ongeveer hetzelfde. Ze beklimmen steeds weer bergen om vervolgens weer naar beneden te gaan. Zij vinden zin in het ogenschijnlijk zinloze.