Drinken tijdens het wandelen is erg belangrijk, maar die waterfles die je daarvoor gebruikt moet natuurlijk wel goed schoon zijn. Hoe je dat het beste en handigste doet, lees je in dit artikel. Zeker wanneer je een drinkfles veel gebruikt en keer op keer hervult, kunnen er nare geurtjes ontstaan. De reden hiervan is dat er bacteriën en schimmels kunnen achterblijven in de fles. Bah. Bovendien kan dit voor maag- en darmproblemen zorgen. Hieronder een aantal tips om jouw waterfles gemakkelijk te reinigen.
Waterfles schoonmaken: erg belangrijk
Schoon drinkwater is erg belangrijk wanneer je onderweg bent in de bergen. Laatst schreef ik al over het drinken van water in de bergen, en dat je beter niet kunt drinken uit bergbeekjes, - meren of -rivieren. De reden hiervoor is dat het water vervuild kan zijn met bacteriën, micro-organismen of virussen. Echter, wanneer je je waterfles niet goed schoonmaakt, kan ook dit een walhalla zijn voor schimmels en bacteriën. Deze kunnen er op hun beurt weer voor zorgen dat je maag- en darmproblemen kunt krijgen. Tijdens je vakantie in de bergen wil je dit natuurlijk te allen tijde voorkomen, want je brengt je vrije dagen uiteraard liever niet door op het toilet. Daarom is het van groot belang dat je je waterfles regelmatig goed schoonmaakt, ongeacht van welk materiaal deze gemaakt is. Houd er rekening mee dat de viezigheid niet alleen in de fles kan zitten, maar ook op en in de dop en aan de buitenkant van de fles. Schoonmaken kan op een aantal verschillende manieren.
1. Schoonmaken met heet water en afwasmiddel
Een eenvoudig en doeltreffende manier om je waterfles schoon te maken is met heet water en afwasmiddel. Spoel de fles eerst om en vul deze daarna met heet water en afwasmiddel. Doe vervolgens de dop op je waterfles en schud even goed. Vergeet ook niet de buitenkant van de fles met een afwasborstel af te wassen, evenals de dop. Heeft je fles een grotere opening, dan kun je ook de binnenkant schoonmaken met een speciale flessenborstel. Daarna goed uitspoelen en zet de fles schuin op de kop, op bijvoorbeeld de verwarming, om 'm goed te laten drogen.
2. Waterfles reinigen met reinigingstabletten
Tijdens je vakantie heb je natuurlijk niet altijd zin en tijd om je waterfles goed af te wassen. Daarom zijn er ook snellere manieren met speciale tabletten die je met heet water in je fles kunt stoppen. Een voorbeeld zijn de reinigtabletten van Sigg. Je laat het tabletje een kwartiertje in je drinkfles staan met heet water, even uitspoelen en klaar! Andere tabletten die je hier ook voor kunt gebruiken zijn normale vaatwastabletten of gebitsreinigers. Deze moet je echter wel wat langer, zo'n twee uur, in de fles laten om hun werk goed te kunnen doen.
3. Drinkfles reinigen met bakpoeder
Een middeltje wat bijna iedereen wel in huis heeft, zijn zakjes bakpoeder (baking powder of soda). Doe één of twee zakjes of theelepels in je waterfles samen met heet water en laat dit zo'n 2 uur staan. Daarna goed uitspoelen en je fles is weer klaar voor gebruik. Let er wel op dat je geen dop op je fles laat wanneer je gebruik maakt van bakpoeder, want er kunnen gassen ontstaan die moeten ontsnappen. Verder is deze methode niet geschikt voor goedkopere kunststof en plastic flessen.
4. Schoonmaakazijn voor een schone waterfles
Ook (schoonmaak)azijn kan een goede reiniger zijn voor je geliefde waterfles. Echter is deze methode niet geschikt voor alle materialen, dus pas goed op voor je met azijn in de weer gaat. Het werkt verder op dezelfde manier als hierboven beschreven: doe een scheutje azijn samen met heet water in je fles en laat dit vervolgens een paar uur staan. Goed uitspoelen anders blijft die typische azijngeur achter, en klaar is Kees!
5. Uitkoken of invriezen
Let op: deze methode werkt alleen wanneer zowel het materiaal van je fles als de dop bestand is tegen temperaturen tot en boven de 90 °C. Leg beiden gedurende ongeveer 5 minuten in een grote pan met kokend water. De hitte zorgt ervoor dat alle schimmels en bacteriën gedood worden en jij je waterfles weer veilig kunt gebruiken. Een andere manier is je fles een nachtje in de vriezer leggen, ook dit doodt de bacteriën. Check wel van tevoren even of je fles bestand is tegen temperaturen ver onder nul.
Opbergen zonder dop!
Wanneer je je waterfles niet gebruikt, zet deze dan altijd weg zonder dop. Het kan namelijk zijn dat er nog een klein restje water is achter gebleven in de fles en wanneer je deze afsluit, blijft dit water in de fles en kunnen bacteriën en geurtjes zich gaan ontwikkelen. Door de dop eraf te laten verdampt ook het laatste vocht uit je waterfles.