Wanneer je gaat wandelen in de bergen kun je kiezen voor hoge of lage wandelschoenen, maar wat is nou beter? De laatste jaren zie je steeds vaker wandelaars op lage wandelschoenen in de Alpen, terwijl voorheen bergwandelaars vooral kozen voor hoge stevige bergschoenen. Natuurlijk speelt bij de keuze je persoonlijke voorkeur een belangrijke rol. In dit artikel zet ik de voor- en nadelen van beide wandelschoenen voor je op een rijtje en in welke situaties je vooral voor de een of de ander zou kunnen kiezen. Op die manier hoop ik je te helpen bij de vraag: ga ik nou op hoge of lage wandelschoenen de bergen in?
Wat is beter: hoge of lage wandelschoenen?
Op de vraag wat nou precies beter is, hoge of lage wandelschoenen, is eigenlijk geen eenduidig antwoord te geven. Het hangt namelijk van meerdere factoren af. Denk hierbij aan het soort wandelingen dat je maakt, in welk terrein je vooral loopt, maar ook in hoeverre je stabiliteit nodig hebt tijdens het wandelen. Hoewel ik tot enkele jaren terug eigenlijk altijd op hoge bergschoenen in de Alpen liep, kies ik de laatste tijd meestal voor lage wandelschoenen. Via social media krijgen we daarover regelmatig vragen en opmerkingen, want waarom lopen wij op lage wandelschoenen en kiezen we niet voor hoge? Is dat niet beter? Laat ik voorop stellen dat er geen goed of slecht is, maar er zijn situaties waarin de keuze voor een lage of hoge schoenen gemakkelijker te maken is. Daarom zet ik in dit artikel de voor- en nadelen naast elkaar en geef tips welke schoenen in welke situatie het meest passend zijn.
Belangrijke vragen voor de keuze hoog of laag
Er zijn een aantal vragen die je jezelf kunt stellen wanneer je een keuze moet maken tussen hoge of lage wandelschoenen. Wanneer je vervolgens kijkt bij de voor- en nadelen van elk type wandelschoen, kun je gemakkelijker een beslissing nemen.
- Op welk terrein ga je vooral wandelen?
- Wandel je het liefst op moeilijke routes of kies je eerder voor gemakkelijke paden?
- Hoe is je enkelstabiliteit? Ga je snel door je enkel?
- Wil je de wandelschoenen ook in Nederland gebruiken of zijn ze puur voor in de Alpen?
- Heb je steun of stevigheid nodig?
- Op welke schoenen heb je reeds ervaring en wat vond je wel/niet fijn?
Lage wandelschoenen: licht en comfortabel
Lage wandelschoenen zijn vaak relatief licht en geven je veel bewegingsvrijheid. Wanneer je op lage wandelschoenen de bergen ingaat, kies dan voor een schoen met een goede stevige zool en voldoende grip. Je wilt immers niet uitglijden tijdens het klimmen of dalen.
Voordelen van lage wandelschoenen:
- Licht en comfortabel
- Veel bewegingsvrijheid (van de enkel)
- Soepel lopen op gemakkelijke wandelpaden
- Lage wandelschoenen voelen 'speelser' aan en maken dat je gemakkelijker op hoger tempo kunt lopen
- Minder warm op hete zomerdagen
- Betaalbaar
Nadelen van lage wandelschoenen:
- Geen steun rondom de enkel
- Minder stabiel
- Sneller steentjes in je schoenen of natte sokken
- Bij afdalen eerder het risico dat je voeten voorin de schoen 'glijden'
- Veelal een minder lange levensduur, met name de zolen slijten vaak sneller
In de volgende situatie kun je prima kiezen voor lage wandelschoenen:
- Je loopt vooral op vlakke en gemakkelijke wandelpaden
- Je wilt je schoenen ook graag in Nederland gebruiken
- Je maakt geen enorme dagtochten
- Je loopt niet met een zware rugzak
- Je vindt je bewegingsvrijheid erg belangrijk en hebt stevige enkels
Hoge wandelschoenen: stevig en stabiel
De 'klassieke' hoge wandelschoen is altijd een goede keuze wanneer je in de bergen op pad bent. Ze geven vertrouwen op moeilijke en technische routes en je enkels worden goed ondersteund. Daarnaast beschikken ze eigenlijk altijd over een goede stevige zool met veel grip en gaan ze lang mee.
Voordelen van hoge wandelschoenen:
- Geven de enkels steun en stabiliteit
- Extra ondersteuning in de afdaling, je glijdt minder snel naar voren in je schoen door de hoge schacht, waardoor er minder druk op je tenen komt
- Minder snel natte voeten of steentjes in je schoenen
- Warmer op koude en/of natte dagen
- Lange levensduur
- Stevige en stugge zool (dit is voor sommigen ook een nadeel)
Nadelen van hoge wandelschoenen:
- Zwaarder
- Minder bewegingsvrijheid wat vooral onprettig kan zijn op vlakke paden
- Voelen 'lomper' aan tijdens het wandelen
- Vaak duurder in aanschaf
In de volgende situatie kun je het beste kiezen voor hoge wandelschoenen:
- Moeilijke en technische (alpine) wandelroutes
- Bij meerdaagse wandeltochten
- Wanneer je een zware rugzak draagt
- Bij tochten over sneeuw en ijs (waarbij je ook gebruik maakt van stijgijzers)
- Via ferrata
- Wanneer je zwakke enkels hebt
Halfhoog: het compromis
Tegenwoordig hebben veel merken wandelschoenen ook halfhoge modellen in hun assortiment. Deze wandelschoenen zijn soepeler, maar geven de enkel toch enige vorm van steun. Op vlakkere en minder moeilijke paden voelen deze schoenen minder lomp aan dan hoge wandelschoenen en ze geven je meer bewegingsvrijheid.
Persoonlijke keuze: uitproberen
Maar de eindconclusie van dit verhaal is dat het toch vooral een persoonlijke voorkeur en keuze is. Het is fijn wanneer je de mogelijkheid hebt om beide uit te proberen in de winkel. Nog fijner is wanneer je beide soorten schoenen in de kast hebt staan en mee kunt nemen naar de bergen. Je kunt dan per tocht bepalen of je kiest voor hoog of laag. Zelf kies ik tegenwoordig, zelfs bij technische routes, vaak voor lage wandelschoenen. De bewegingsvrijheid, speelsheid en grip van vooral trailrunningschoenen, vind ik persoonlijk top. Wel slijten ze een stuk sneller dan mijn oude vertrouwde hoge bergschoenen. Zelfs voor de Alpenoversteek afgelopen zomer heb ik nog even getwijfeld, maar hier waren lage wandelschoenen, zeker gezien de grotere rugzak, absoluut geen goede keuze geweest en dus heb ik heerlijk gewandeld op mijn hoge bergschoenen.