Skip to navigation Skip to main content

9 dingen waaraan je herkent dat er een toerist achter het stuur zit

Ford Puma Berglandschap

Wanneer je met de auto onderweg bent in de Alpen heb je het soms direct door als er een toerist voor je rijdt. Je kunt het zien aan de nummerplaat, aan de skibox of aan het rijgedrag. Rijden in de bergen zorgt bij veel buitenlandse automobilisten voor angst, waardoor ze constant op de rem staan. In dit artikel hebben we 9 dingen op een rij gezet waaraan je herkent dat er een toerist achter het stuur zit.

1. Buitenlandse nummerplaat

Het spreekt misschien voor zich, maar aan het nummerbord kun je zien dat je niet met een local te maken hebt. Locals kennen de bergwegen op hun duimpje en weten precies welke bocht er komen gaat. Is het kenteken buitenlands of niet van het lokale district, dan is de bestuurder hier waarschijnlijk niet bekend. Op veel Oostenrijkse en Zwitserse kentekens zie je niet alleen de regioletters staan, maar vaak ook het wapen.

Nederlands kenteken in de bergen

2. Volgepakte auto

En als je het niet aan het nummerbord ziet, dan wel aan de volgepakte auto. Soms zit de bagage tot aan het dak en is de achterruit volledig bedekt. Een skibox of een fietsendrager kan ook alleen maar betekenen dat je met een toerist te maken hebt. Zorg bij het beladen van de achterbak dat de zwaarste spullen zo dicht mogelijk tegen de achterbank aanliggen. Ook is het verstandig om niks los op de hoedenplank te laten liggen, omdat dit bij een noodstop door de auto kan vliegen.

3. Constant op de rem

Tijdens een afdaling door de bergen is het belangrijk om niet constant op de rem te staan. De remmen kunnen oververhit raken en het is niet prettig voor de mensen die achter je rijden. Lokale weggebruikers weten dit maar al te goed, maar veel toeristen niet. Rijd in een lage versnelling, rem op de motor en schakel voor iedere haarspeldbocht naar de tweede versnelling.

4. Achtervolgd door een file van auto’s

Heb je te maken met iemand die constant op de rem staat, dan rijd er waarschijnlijk een hele optocht achter. Voorzichtigheid is belangrijk, maar te langzaam door de bergen rijden levert ook gevaar op. Blijf hoe dan ook rustig en ga niet inhalen waar dit eigenlijk niet kan. Blijf op je eigen weghelft rijden en haal pas in waar je een goed overzicht hebt.

Ford Focus op een bergpas
© Spalder Media Group

5. Routeplanner of wegenkaart binnen handbereik

Wanneer je onderweg bent in de bergen weet je waarschijnlijk niet precies wat de route is. Gelukkig biedt je navigatiesysteem of routeplanner op de smartphone uitkomst. Soms zit er nog een ouderwetse TomTom op de vooruit geplakt. Helemaal ouderwets wordt het wanneer je voor de papieren wegenkaart kiest.

6. Dalende snelheid en zoekende blikken

Zoeken naar de weg in de Alpen is onlosmakelijk verbonden met een dalende snelheid en zoekende blikken. Toeristen laten de snelheid soms behoorlijk zakken, omdat ze meer bezig zijn met de juiste route vinden dan op de weg letten. Zie je de chauffeur en de bijrijder druk om zich heen kijken, dan moeten het toeristen zijn.

7. Collectie van vignetten op de voorruit

Trouwe bergliefhebbers hebben in de loop der jaren een mooie verzameling van vignetten op de voorruit verzameld. Een auto met een voorruit vol vignetten, dat moet wel een toerist zijn!

Vignet op de voorruit
© Spalder Media Group

8. Op het laatste moment afslaan

Bij iedere afslag vraagt de toerist zich weer af of dit dan eindelijk dé juiste afslag is. Hoe duidelijk de routeplanner ook is, de twijfel is er altijd. Wanneer de bijrijder de beslissing heeft genomen, wordt er op het laatste moment besloten om tóch af te slaan. Een manoeuvre die alleen toeristen kunnen maken.

9. Niet op de hoogte van de verkeersregels

Heeft dalend of stijgend verkeer voorrang in de bergen? Stijgend verkeer! Op smallere wegen waar je elkaar de ruimte moet geven, heeft stijgend verkeer voorrang. Kom je een bus tegen? Deze hebben altijd voorrang. Ook kan het handig zijn om vrachtwagens en andere lange voertuigen voor een haarspeldbocht voorrang te verlenen. Staat men toch stil in een haarspeldbocht, dan heb je hoe dan ook met toeristen te maken.

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.