Wat heb je nodig voor een wandelvakantie in de bergen? Wandelrugzak, schoenen, voldoende kleding... Dat zijn de dingen die je eigenlijk altijd wel inpakt. Maar denk je ook aan je verzekeringen, alle benodigde informatie en de reserveringen van de berghutten? Juist die belangrijke dingen worden vaak vergeten in de voorbereiding van je volgende vakantie in de bergen. Om het je komende zomer iets makkelijker te maken, hebben we hieronder een checklist opgesteld voor je aankomende wandelvakantie. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan tijdens je wandeltocht.
Goed voorbereid op wandelvakantie in de bergen
Een goede voorbereiding is het halve werk, dat is voor een wandelvakantie niet anders. Dit geldt niet alleen voor de voorbereidingen voor je op vakantie gaat, maar ook voor de volgende dag. Thuis zorg je dat je zeker weet dat alles wat je meeneemt, nog in goede staat is en dat ook jij het aankan om een week op pad te gaan in de bergen. Vervolgens zorg je er op vakantie voor dat je klaar bent voor de volgende dag. Toch zullen er ongetwijfeld zaken zijn waar je niet aan denkt, zoals bijvoorbeeld je reisverzekering, alle nodige informatie en de routes die je wilt gaan lopen. En dat terwijl die zaken net zo belangrijk zijn als het meenemen van de juiste uitrusting. Om je een beetje op weg te helpen en ervoor te zorgen dat je de belangrijkste zaken niet vergeet, hebben we samen met de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) een checklist opgesteld voor je volgende wandelvakantie. Een deel hiervan moet je zelf verzorgen, bij het andere deel kan de NKBV je helpen. Meer weten? In dit blog hebben we alles over de NKBV voor je op een rijtje gezet.
Bij de NKBV vind je alles over bergwandelen
De NKBV is een organisatie die zich inzet voor de Nederlandse bergsporters, en dan met name voor de bergwandelaars. Als lid ontvang je leuke voordelen, kun je voordelig een uitgebreide reisverzekering afsluiten en krijg je toegang tot reizen en cursussen uit het Bergsportreizen-programma. Daarnaast beschikt de organisatie over een groot kenniscentrum, waar je alle informatie kunt vinden voor je volgende bergvakantie. Van eenvoudige wandeltochten tot pittige klimtochten en meerdaagse huttentochten, alles wat je moet weten vind je bij de NKBV. Maar je leest hier ook meer over de oriëntatie op je volgende reis, materiaal, techniek, bergwandelen met kinderen en nog veel meer. Iedere bergwandelaar kan terecht bij de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging. Bekijk hier wat de NKBV voor jou als bergwandelaar kan betekenen.
1. Uitrusting
Het allerbelangrijkste voor je wandelvakantie is natuurlijk de juiste uitrusting. Met een paar goede wandelschoenen, de juiste en voldoende kleding en een goede rugzak kom je al een heel eind. Maar wat moet je nu precies allemaal mee? En welke eisen stel je aan je materiaal? Kun je gewoon een paar oude bergschoenen van een familielid lenen of zijn die niet geschikt meer? Zeker wanneer je voor het eerst op wandelvakantie gaat, kunnen we ons voorstellen dat het best even zoeken is naar de juiste spullen. Gelukkig zijn daar verschillende oplossingen voor. Kijk bijvoorbeeld eens in het kenniscentrum van de NKBV. Hier vind je alles over je wandelvakantie in de bergen. Van paklijsten tot informatie over de juiste schoenen en alles wat daartussen zit. Ideaal voor iedereen die voor het eerst op wandelvakantie gaat of voor als je het gevoel hebt dat je wat vergeet klaar te leggen. Daarnaast vind je hier bijvoorbeeld ook informatie over wat je mee moet nemen op je eerste wandeltocht, huttentocht en klimtocht. Kortom, je vindt hier echt alles wat te maken heeft met je bergvakantie. Oh, en een handige tip: als lid van de NKVB krijg je 10% korting bij outdoorwinkel Bever!
2. Conditie
Iets wat je eigenlijk niet echt kunt 'inpakken', maar wat wel van groot belang is, is je conditie. Als je in de bergen gaat wandelen, zit je (veel) hoger dan wanneer je hier in Nederland een boswandeling maakt. Dat maakt het automatisch al wat zwaarder, zeker aangezien je waarschijnlijk ook bergop en -af loopt. Zorg daarom voor een goede conditie. Dit maakt je wandelvakantie niet alleen een stuk makkelijker, maar ook een stuk leuker. Niets is vervelender dan elke 5 minuten moeten stoppen om op adem te komen. Ook hier kan de NKBV je bij helpen. Op de website van de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging vind je allerlei voorbeeldoefeningen die je kunt gebruiken om sterker te worden en je conditie op pijl te houden. Deze oefeningen zijn allemaal gericht op bergsporten en/of bepaalde spiergroepen. Zo zijn er oefeningen voor klimmers en wandelaars in het algemeen, maar ook voor bijvoorbeeld je bovenbenen of rug. Bij elke oefening staat een video van een personal trainer, het aantal herhalingen en de aandachtspunten, zodat je hier zelf mee aan de slag kunt gaan.
3. Reisverzekering
Ook niet geheel onbelangrijk is een goede reisverzekering. Deze heb je misschien al, maar bedenk dat je voor bergvakanties misschien wel een aanvullende reisverzekering wilt of nodig hebt. Bij het uitoefenen van bergsporten loop je nu eenmaal wat meer risico, dan wanneer je de hele dag op het strand ligt. Hiervoor kun je ook bij de NKBV terecht. Zij hebben een reisverzekering met bergsportdekking, speciaal ontwikkeld voor leden. Als je deze afsluit, ben je voor 60 aaneengesloten dagen verzekerd voor alles wat een normale reisverzekering ook heeft, plus een extra dekking voor bergsportrisico's. Denk hierbij aan opsporing, repatriëring en redding, waar ter wereld je ook bent. Zeker voor bergsporters die wat uitdagendere tochten gaan maken, is dit het overwegen waard. Groot pluspunt is de lage premie. Omdat er tienduizenden leden tegelijk een NKBV-reisverzekering afsluiten, blijft de premie laag. Je betaalt slechts € 38,75 per kalenderjaar.
4. Reservering van hutten
Wat absoluut op de checklist voor je wandelvakantie hoort, is het reserveren van berghutten waar je wilt overnachten. Als je een huttentocht gaat maken, is het verstandig om dit van tevoren allemaal te regelen. Je wilt immers niet na een dag wandelen door de bergen te horen krijgen dat er geen slaapplek meer is en dat je nog verder moet lopen. Zorg dus dat je op tijd de hutten hebt geboekt, dan kom je niet voor onaangename verrassingen te staan tijdens je wandeltocht. Een van de voordelen van een lidmaatschap bij de NKBV is dat je als lid tot wel 50% korting krijgt bij aangesloten hutten. Hierbij heb je keuze uit meer dan 1200 berghutten in Europa, dus de kans is groot dat jouw wandeltocht langs een van deze hutten komt. Deze actie is mogelijk dankzij het feit dat de NKBV is aangesloten bij het Gegenrecht Fonds. Leden van dit fonds hebben samen de taak om te zorgen voor het onderhoud, het beheer en de aanleg van paden en hutten in de Alpen. Dit geeft ook iedereen het recht om gebruik te maken van elkaars hutten en wandelpaden. Leden dragen via het NKBV-lidmaatschap elk jaar € 400.000,- bij aan het onderhoud van paden en hutten, dus zo dragen ze allemaal hun steentje bij aan het onderhoud van de geliefde bergsport.
5. Informatie
Ga je een wandeltocht maken over een gletsjer? Zorg dat je je goed ingelezen hebt en dat je op de hoogte bent van de risico's. Wil je voor het eerst een meerdaagse huttentocht maken? Ga dan op zoek naar informatie over wat je kunt verwachten, wat je bij je moet hebben en waar je rekening mee moet houden. Voor dit en nog veel meer kun je in het kenniscentrum van de NKBV terecht. Dit is een enorme database met informatie over eigenlijk alles wat met bergsporten te maken heeft. Van wandelroutes tot paklijsten en van techniektips tot informatie over verschillende regio's. De NKBV is er dus niet alleen voor de geoefende bergsporter, ook als je voor het eerst op vakantie naar de bergen gaat kun je bij ze terecht.
6. Goed voorbereid op pad: basis paklijst
Het lijstje hierboven omschrijft natuurlijk globaal wat je allemaal nodig hebt voor een wandelvakantie. Maar dit is uiteraard zonder de dingen die op een normale paklijst. Vergeet ook niet om normale kleren mee te nemen, ondergoed, zwemkleding, een EHBO-setje, je toiletspullen, medicijnen en ga zo maar door. Zo hoef je niet de hele week in je wandelkleding en -schoenen te lopen. Alles staat op een rijtje op deze paklijst voor je wandelvakantie. Denk er ook eens over na of een lidmaatschap bij de NKBV voor jou bij de basis reisbenodigdheden hoort. Zeker als je regelmatig huttentochten maakt of houdt van uitdagende klim- en wandeltochten, is het zeker het overwegen waard. Je kunt niet alleen je lidmaatschap al terugverdienen door de korting die je krijgt bij de berghutten, ook de reisverzekering biedt een hoop voordelen voor bergsporters. Denk er maar eens over na.
Dit weblog is geschreven in samenwerking met de NKBV.