Skip to navigation Skip to main content

Specialiteit uit Graubünden: Capuns

Gerecht Capuns
© Graubünden Ferien

Gevulde wijnbladeren, sushi en Capuns zijn allen gerechten bestaande uit producten verpakt in bladeren. Deze manier van koken is al eeuwenoud. Ook in Graubünden wordt deze techniek al jaren gebruikt onder de naam Capuns, in Nederland ook wel bekend als ‘snijbietrolletjes’. Het leuke aan Capuns is vooral dat er niet een eenduidig recept is. Je kunt oneindig experimenteren met type bladeren en vulling. In dit artikel vind je het recept voor traditionele Capuns.

Ingrediënten (voor 5 pers.)

  • 400 gram meel
  • 3 eieren
  • 1 dl water
  • 5 dl melk
  • Zout en peper
  • 1 paar Landjäger (of een ander soort gerookte worst)
  • 1 Salsiz van 120 gram (Bündner worst)
  • 100 gram rauwe ham (of spekblokjes)
  • 10 gram peterselie
  • 10 gram bieslook
  • 20 gram munt
  • 60 bladeren van snijbiet
  • 4 dl bouillon
  • 100 gram geraspte kaas
  • 50 ram boter
Dit heb je nodig om Capuns te maken
© Graubunden Ferien / Mirko Ries

Bereidingswijze Capuns

Doe het meel in een kom. Voeg de eieren, water, melk (1dl) en gehakte kruiden toe. Roer het tot een gladde deegmassa en zet het in de koelkast. Snijd de Landjäger, Salsiz en rauwe ham (of spek) in blokjes en meng het door het deeg heen. Was de bladeren, doe een lepel van het deeg in het blad en wikkel het blad om het deeg heen. Doe de rest van het melk en de bouillon in een pan en breng het aan de kook. Doe de Capuns in het kokende melk/bouillon mengsel en laat het 10 minuten zachtjes koken. Haal de Capuns uit het kookvocht en leg ze op een bord. Giet er met een lepel wat kookvocht overheen en bestrooi de Capuns met de kaas.

Meer lekkere gerechten uit Zwitserland

Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.