Tijdens een inspannende bergwandeling ligt vermoeidheid altijd op de loer. Zeker als de omstandigheden pittiger blijken te zijn dan vooraf gedacht. Maar toch wil en moet je blijven wandelen om het eindpunt te halen. Met de tips in dit artikel wordt dat hopelijk net iets gemakkelijker. Zelfs als je het gevoel hebt dat je geen stap meer kunt zetten, slepen deze tips je er doorheen!
1. Blijf langzaam, maar gestaag doorwandelen
Het is veel makkelijker voor je lichaam om in een langzaam tempo te blijven wandelen dat je nog vol kunt houden, dan om telkens pauzes te nemen. Moet je toch even stoppen tijdens een zware wandeling, probeer deze momenten dan kort te houden. Is het zeer steil, neem dan na iedere tien stappen een kort moment om diep adem te halen. Heb je het momentum en goede gevoel weer te pakken, probeer dit dan vast te houden.
2. Adem efficiënt
De meeste bergwandelaars ademen in en uit door hun mond, maar dit kan inefficiënt zijn en leiden tot een gebrekkige opname van zuurstof. Hierdoor lijkt de wandeling nóg zwaarder! In plaats daarvan is het beter om diep in te ademen via de neus en uit te ademen via je mond. Dit verhoogt de zuurstoftoevoer naar je spieren en vermindert de opbouw van koolstofdioxide.
3. Focus je ergens anders op
Ben je moe en heb je het zwaar? Probeer hier dan vooral niet aan te denken door je ergens anders op te richten. Geniet van het landschap, voer een gesprek of zorg voor een andere vorm van afleiding. Heb je gedachten in je hoofd dat je het niet gaat redden, probeer deze dan te herformuleren naar iets positiefs. Als de geest meewerkt, doet het lichaam dit meestal ook!
4. Neem een pauze
Is het tijd voor een (korte) pauze, neem dan de tijd om op ademt te komen, de spieren te rekken en van het uitzicht te genieten. Spreek jezelf bemoedigende woorden in en laad je op voor het volgende deel. Je kunt het!
5. Drink (elektrolyten)
Vaak heeft een vermoeid gevoel tijdens een bergwandeling te maken met uitdroging. Probeer dit gevoel voor te blijven door onderweg voldoende te drinken. Neem genoeg water, sportdrank of elektrolyten mee om de vochthuishouding op peil te houden. Doordat je zweet verlies je de nodige mineralen en een drank met elektrolyten (o.a. natrium en magnesium) vult dit weer aan.
6. Zorg voor voldoende energie
Zorg voordat je aan je bergwandeling begint dat je goed hebt ontbeten en dat de energievoorraad volledig is aangevuld. Tijdens je wandeling blijf je regelmatig iets eten, zoals sportrepen of een banaan. Ga je onderweg lunchen, zorg dan dat je het zwaarste deel van de wandeling al gehad hebt. Met volle maag hoogtemeters maken is geen aanrader.
7. Overweeg om te keren
Zeker wanneer je een beginnende bergwandelaar bent, weet je nog niet goed waar je grenzen liggen. Heb je bovenstaande tips al geprobeerd en heb je nog altijd niet de juiste flow te pakken, overweeg dan om terug te gaan. Veiligheid is belangrijker dan het bereiken van een bergtop of waterval. Wellicht kun je het op een ander moment nog een keer proberen!
Tips om vermoeidheid tijdens bergwandelen te voorkomen
Liever wil je bovenstaande tips niet in de praktijk brengen en je de hele wandeling fit en energiek voelen. Om dit te bereiken, hebben we nog een paar extra tips voor je waarmee je vermoeidheid tijdens een bergwandeling voorkomt.
1. Kies een wandeling die bij je past
Kies voor een wandelroute die past bij je conditie en ervaring. Bouw de lengte en hoogtemeters rustig op gedurende je vakantie en maak eventueel gebruik van een lift om hoogtemeters te overwinnen. Door een wandeling te kiezen die past bij jouw vaardigheden, wordt het een leuke uitdaging die je met plezier kunt volbrengen.
2. Kies de juiste wandelpartner(s)
Het juiste wandelmaatje motiveert je en sleept je er doorheen. Je wilt niet wandelen met iemand die steeds vraagt ‘zijn we er al?’, en ‘hoe lang nog?’ Dat maakt de wandeling een stuk zwaarder. Daarnaast dient het tempo aangepast te worden aan de wandelaar met de mindere conditie.
3. Ga goed getraind de bergen in
Beginner of gevorderd, wandelen in de bergen is voor iedereen een pittige work-out. Bereid je hier goed op voor door in eigen land al de conditie en spieren te trainen. Ga regelmatig wandelen, werk aan je rompstabiliteit en sla ook krachttraining niet over.