De Mont Ventoux is, na de Alpe d’Huez, misschien wel de bekendste berg in Frankrijk onder Nederlanders. Talloze wielrenners beklimmen ieder jaar de ‘reus van de Provence’ en vakantiegangers komen naar de berg als uitstapje. De Mont Ventoux is 1912 meter hoog en bij helder weer reikt je blik tot aan de Middellandse Zee. Op de top bevindt zich een weerstation met een kenmerkende zendmast die vanuit het dal al is te zien.
‘De kale berg’
De naam Mont Ventoux is afgeleid van het woord ‘vent’ dat wind betekent en zou zijn opgedragen aan Vintour, de Keltische (Liguurse) god van de wind. Wind is onlosmakelijk verbonden met de Mont Ventoux. Op de top zijn windsnelheden van 300 km/uur geregistreerd en de mistral kan zorgen voor fikse temperatuurdalingen. De berg heeft een vrije ligging in het landschap en is hierdoor zeer gevoelig voor wind. Maar liefst 100 dagen per jaar is de top van de Mont Ventoux gehuld in de mist. Het bijzondere kale, maanlandschap is te danken aan de kalsteen dat honderden miljoenen jaren geleden is achtergelaten op de bodem van een zee die de Provence overspoelde.
Omgeven door natuur en cultuur
De top van de Mont Ventoux ligt op 1912 met hoogte en het verschil met de voet van de berg bedraagt 1614 meter. Vanaf drie zijden is de berg toegankelijk: vanuit Sault, Malaucène en Bédoin. Op de zuidelijke hellingen vind je op diverse plekken een terrassenlandschap met wijnranken. In de streek wordt de wijn A.O.C. Ventoux gemaakt. Aan de noordzijde van de berg ligt het Romeinse dorpje Vaison-la-Romaine. Beroemd vanwege zijn monumenten, die tot de mooiste van de Provence behoren. In het historische theater met 6000 plaatsen worden zomers nog regelmatig voorstellingen gehouden.
Mont Ventoux in de Tour de France
De Mont Ventoux heeft (internationale) bekendheid verworven door de Tour de France. In 1967 werd de beklimming voor de Brit Tom Simpson fataal en nog altijd staat er op anderhalve kilometer van de top een monument ter nagedachtenis. Later vochten bekende wielrenners als Lance Armstrong en Marco Pantani heroïsche duels uit op de flanken van de Ventoux. De snelste beklimming is in handen van de Spanjaard Iban Mayo die de berg in 2004 in 55 minuten en 51 seconden beklom. Ook dit jaar, op 14 juli 2016, finisht er een etappe van de Tour op de top van de Ventoux.
Mont Ventoux beklimmen met racefiets
De Mont Ventoux is te beklimmen vanaf drie kanten, waarvan die uit Bédoin als zwaarste wordt bestempeld. Over 21,5 kilometer is het gemiddelde stijgingspercentage 7,5%. Het eerste gedeelte is nog niet al te lastig, maar in het bos stijgt de weg al bijna 10%. Bij Chalet Reynard fiets je het kale landschap binnen en liggen er nog 6,5 kilometer op je te wachten, die zeer verraderlijk kunnen zijn door de wind. De beklimming vanuit Sault kun je combineren met een mooie route door de prachtige Gorges de la Nesque. Vanuit Malaucène is de Ventoux een stuk grilliger met wisselende stijgingspercentages. Wanneer je de drie zijden op één dag beklimt, treed je toe tot de Le Club des Cinglés, oftewel ‘malloot van de Mont Ventoux’.
Uitstapje naar de Mont Ventoux
Tijdens een vakantie in de Provence mag een uitstapje naar de Mont Ventoux niet ontbreken. De rit naar de top is een belevenis op zich, maar er valt hier in de omgeving nog veel meer te beleven. Aan de noordzijde (Malaucène ) ligt de Mont Serein waar je kunt bergkarten en klimmen in een klimpark. Op nog meer actie kun je je verheugen tijdens canyoning in het markante gebergte Dentelles de Montmirail. Ook kun je er voor kiezen om met een quad de flanken van de Ventoux op te rijden.
Ben jij wel eens op de Mont Ventoux geweest? Laat een reactie achter!