Skip to navigation Skip to main content

Indebergen verkent etappe 17 van de Tour de France: deel 1

7250 - Indebergen verkent etappe 17 van de Tour de France: deel 1

De Tour de France is dit jaar 2 dagen op bezoek in Zwitserland. Op maandag 18 juli finishen de renners in de hoofdstad Bern, waarna ze een rustdag te wachten staat. Woensdag 20 juli staat de zeventiende etappe op het programma die volledig over Zwitsers grondgebied gaat. Na de start in Bern trekken de wielrenners door het prachtige landschap richting Wallis om te finishen op de stuwdam van Emosson. Indebergen verkende deze etappe en weet inmiddels wat de renners voor de wielen krijgen…

Rustdag in Bern

Op 19 juli genieten de wielrenners van een welverdiende rustdag. Mochten ze er tijd voor hebben dan dienen ze zeker een bezoek te brengen aan de historische binnenstad die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. 6 kilometer aan overdekte arcades, zandsteengevels, historische torens, eeuwenoude fonteinen; de middeleeuwse binnenstad is rijk aan de nodige cultuur. De ‘Zytglogge’ is beslist een van de hoogtepunten. Tijdens een (gratis) citytour heb je de mogelijkheid om dit uurwerk van binnen te bekijken en dat is zeer de moeite waard. De klok wordt nog altijd met de hand opgewonden! Ook de Berner berenkuil en het Bundeshaus zijn echte highlights.

Donkere wolken pakken zich samen boven Bern
Donkere wolken pakken zich samen boven Bern

 

Kramgasse met uitzicht op de Zytglogge
Kramgasse met uitzicht op de Zytglogge

Door het Simmental naar Gstaad

Na de start vertrekken de renners zuidwaarts om vervolgens het Simmental in te trekken. Op televisie zul je vanuit deze streek in het Berner Oberland de typische Zwitserse plaatjes te zien krijgen. Glooiende Alpenweiden, Simmentaler boerenhuizen, koeien; veel Zwitser wordt het niet! Veel oog zullen de renners hier niet voor hebben, die voelen aan de benen dat de weg begint te stijgen. Via Saanenmöser en Gstaad bereikt het peloton het kanton Vaud. Indebergen had de eer om deze omgeving te ontdekken met niemand minder dan oud-Tourwinnaar Cadel Evans.

In het spoor van Cadel Evans

De racefietsen van BMC staan al voor ons klaar als ook onze gids voor vandaag rustig aan komt fietsen. Nadat hij in 2009 wereldkampioen op de weg werd en in 2011 de Tour de France won, stopte hij op 1 februari 2015 met wielrennen. Dat de Australiër nog altijd in vorm is bewijzen de gespierde kuiten. Nadat de eerste nervositeit bij mij is verdwenen stappen we op voor een tochtje door de omgeving van Gstaad. Deze chique bestemming staat bekend om de populairste, kortste shoppingmijl van Zwitserland en is geliefd onder een internationaal publiek. De omringende dorpen (Saanen, Schönried, Saanenmöser) hebben echter nog altijd een authentiek en meer ingetogen karakter.

Oud-Tourwinnaar (2011) Cadel Evans (AUS)
Oud-Tourwinnaar (2011) Cadel Evans (AUS)

 

Top van de Hornberg boven Saanenmöser
Top van de Hornberg boven Saanenmöser

Klimmen naast een oud-Tourwinnaar

Cadel vertelt allerlei anekdotes over zijn carrière en ontfermt zich als een echte gids over de groep. Hopelijk hebben de renners in juli beter weer, want het blijft in en om Gstaad maar regenen. Terwijl enkelen van de groep afhaken en terugkeren naar het hotel, besluiten wij om samen met Cadel nog een extra lus te maken. Bijzonder om naast een oud-Tourwinnaar een berg op te mogen fietsen! Op de top van de Hornberg maken we foto’s en blijkt Cadel ook gewoon een liefhebber van de racefiets zonder enige allures.

Na deze regenachtige fietstocht heb ik wel wat rust verdiend. De renners van de Tour moeten direct door richting Wallis voor de finish bovenop de dam van Emosson. Hierover morgen meer in deel II.

Met dank aan:

Hornberg, Saanenmöser
Hornberg, Saanenmöser
Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.