Dat we bij indebergen fan zijn van vakantieboerderijen is de oplettende lezer vast al eens opgevallen. Kleinschalige accommodaties op de mooiste plekjes, kennis maken met de lokale bevolking én het boerenleven in de bergen. Dat is wat we zo leuk vinden aan logeren bij de boer! Daarom maakten we in juni een rondreis door het Italiaanse Zuid-Tirol. We sliepen niet alleen bij de boer, maar we bezochten ook speciale boerderijrestaurants. Een absolute aanrader. We delen de leukste adresjes met je in 2 weblogs.
Boerderij 1: Inner-Glieshof in het Matschertal
Eerder kon je al lezen over onze wandelervaringen in het Matschertal, of Val di Mazia in het Italiaans. Een onontdekt dal net over de Oostenrijkse grens bij de Resschenpas. We logeren hier helemaal aan het einde van het dal op ruim 1800 meter bij de familie Heinisch op het Inner-Glieshof. Ver weg van de massa runt deze familie een boerderij en een gastenverblijf. Net als veel boeren in Zuid-Tirol was de keuze voor het verhuren van appartementen een logische stap; alleen de boerderij leverde onvoldoende geld op om van te leven. In 2005 besloot de familie appartementen te bouwen voor gasten en in 2015 hebben ze nog een extra verdieping op hun huis gezet. Het huis beschikt nu over 4 comfortabele en moderne appartementen met heerlijke balkons.
Alles huisgemaakt
Of de familie Heinisch zich er helemaal bewust van is dat hun boerderij op een droomplekje ligt, vraag ik me af. Ze zijn erg nuchter, en bovendien hier opgegroeid. In het dal beneden - Mals - vinden ze het maar druk: zoveel verkeer en mensen! Ook alle huisgemaakte producten die we tijdens het ontbijt geserveerd krijgen vinden zij heel normaal. Wij vinden het echter super bijzonder, en vooral heel erg lekker, dat de vrouw des huizes hier alle sappen (appelsap, bessensap, etc), jams, honing, boter, yoghurt, taart, cake en vleeswaren zelf maakt. Natuurlijk is dit ooit ontstaan, omdat ze hier zo afgelegen wonen. Maar de gemiddelde toerist likt z’n vingers af bij al deze lokale en pure lekkernijen.
Kinderen leren dat een ei uit een kip komt, niet uit een kartonnen doosje
We vermaken ons uitstekend in het dal en op het Inner Glieshof. We maken mooie wandelingen in het Matschertal, relaxen met een boek en genieten van de dieren op de boerderij. Om 18.00 uur komen de koeien – nadat Reinhard de boer hen roept – vanuit de wei zelf terug naar de stal naast het huis. Een bijzonder gezicht! Hier worden ze gemolken en krijgen ze te eten. De kinderen van gasten helpen altijd graag een handje mee in de stal. Zo leren ze meteen dat melk uit een koe komt en niet alleen uit een pak en dat de kippen zorgen voor de eieren. Verder zijn er op de boerderij nog 3 katten, een konijn, een cavia, 3 schapen en de pony Freddi, die graag op z’n rug in het gras rolt.
Boerderij 2: Zmailerhof in Schenna (boven Merano)
Na 3 heerlijke dagen in het Matschertal is het tijd om verder te gaan. We gaan weer de “bewoonde” wereld in, en rijden naar Meran. We brengen een paar uur door in deze sfeervolle stad, waar je bovendien goed kunt winkelen of een terrasje kunt pakken. Boven Meran ligt de volgende boerderij die we bezoeken en wederom een echt pareltje: Zmailerhof. Zmailerhof is een Hofschank, oftewel een boerderijrestaurant. Je kunt hier niet slapen, maar wel terecht voor een lunch (soms zijn ze ook ’s avonds geopend).
Waanzinnig mooi uitzicht over Meran
De weg naar Zmailerhof is smal en je moet een flink eind omhoog rijden. We vragen ons af of we wel goed zitten, maar omdraaien is ook geen optie. Eenmaal bij de boerderij aangekomen zijn wij de enige auto met een buitenlandse kentekenplaat. Er staan überhaupt maar 3 auto’s, terwijl het terras wel vol zit. De meeste bezoekers komen wandelend of op de mountainbike. Ik snap wel waarom; niet iedere vakantieganger rijdt hier relaxed met de auto naar boven. Het uitzicht vanaf het terras op de stad Meran en de omgeving is prachtig! De menukaart is niet groot en bestaat alleen uit huisgemaakte specialiteiten. Cola is hier niet te krijgen, maar lekkere wijn en zelfgemaakte sappen wel! We eten een knödel met salade of goulash en eindigen met een heerlijke Kaiserscharrn (die hier overigens veel dunner gebakken worden dan in Oostenrijk). Wat kunnen die Zuid-Tirolers toch lekker koken!
Roter Hahn
De boerderijen die we bezochten zijn allemaal lid van de organisatie Roter Hahn in Zuid-Tirol. Hierbij zijn meer dan 1600 vakantieboerderijen aangesloten, van eenvoudig tot luxe. Naast logeerboerderijen zijn er dus ook boerderijen waar je kunt eten, producten van Roter Hahn en boerderijen waar kunst, zoals houtsnijwerk, wordt geproduceerd.
Alle informatie over Roter Hahn vind je op hun website >
Volgende week deel II van onze rondreis langs boerderijen in Zuid-Tirol.