Goulashsoep is van oorsprong een Hongaars gerecht, maar het is in de loop van de eeuwen helemaal eigen gemaakt door de Oostenrijkers. Op een koude dag is het heerlijk om even op te warmen met een dampende kom soep. Lekker je handen er omheen vouwen en genieten. Goulash kun je eten als soep, maar ook als stoofschotel. In dit weblog vind je het recept voor Goulashsoep.
Ingrediënten Goulashsoep (4 personen)
Goulashsoep is een gerecht met geschiedenis. Oorspronkelijk komt het uit Hongarije, maar nadat het land in de 14e eeuw in handen kwam van de Oostenrijkers, is het ook daar terecht gekomen. Er zijn veel variaties op de traditionele Goulashsoep. Vooral de kruiden zorgen voor de karakteristieke smaak. Dit heb je nodig voor het recept Goulashsoep:
- 300 gram riblappen
- 100 gram spekblokjes
- 2 uien, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 rode paprika's in blokjes
- 3 vastkokende aardappels in blokjes
- Rode peper, fijngehakt en zaadlijsten verwijderd
- 1 eetlepel milde paprikapoeder
- 1 theelepel cayennepeper
- 1 theelepel kummel (karwijzaad)
- 1 tl marjolein (marjoraan)
- 2 laurierblaadjes
- 2 runderbouillonblokjes
- 2 eetlepels azijn
- 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 1 eetlepel boter
- 1 eetlepel olie
- 1 liter water
- Zout en peper naar smaak
- Zuurdesembrood of kaiserbroodjes voor erbij
Tip: Niet zo'n fan van pittig eten? Je kunt de chilipeper en cayennepeper ook weglaten.
Bereiding Goulashsoep
Stap 1: Snijd de riblappen in stukjes van ongeveer 2 bij 2 cm. Zet een grote braadpan op middelhoog vuur. Smelt de boter en voeg 1 el olie toe. Kruid het vlees met zout en peper. Zodra de boter en olie heet genoeg zijn, bak je het vlees in porties goudbruin (niet garen). Het goudbruine korstje en de aanbaksels zorgen voor extra smaak. Schep ze uit de pan en zet het vlees apart.
Stap 2: Bak in dezelfde pan de spekjes tot ze knapperig beginnen te worden. Voeg nu de ui, knoflook, chilipeper en paprika toe. Bak tot de groenten glazig zijn.
Stap 3: Voeg nu de kruiden en tomatenpuree toe. Roer het geheel goed door en bak 1 à 2 minuten mee. Doe nu het vlees terug in de pan, inclusief de tomatenblokjes, azijn, laurierblaadjes, bouillonblokjes en het water.
Stap 4: Zet de pan terug op de kleinste pit en draai het vuur laag. Laat alles 2 tot 3 uur zachtjes pruttelen. Check na 2 uur of het vlees zacht is en of de soep goed op smaak is. Voeg eventueel wat zout en peper toe. Is het vlees nog niet zacht genoeg? Laat de soep dan nog een uurtje pruttelen. Is dat wel het geval? Voeg dan de aardappelblokjes toe en kook deze nog een half uurtje mee of tot ze gaar zijn.
Stap 5: Serveer de soep in grote kommen met een kaiserbroodje of wat plakken geroosterd zuurdesembrood. Nog meer luxe? Snipper wat peterselie fijn en strooi deze over de soep.
Guten Appetit!