Een gerecht dat je in elk Alpenland tegenkomt, is spaghetti bolognese (of op z'n Frans: spaghetti bolognaise). Dit heerlijke gerecht komt oorspronkelijk uit Italië, maar dankzij z'n ongekende populariteit, is het in veel landen (en berghutten) verkrijgbaar. Het nadeel hiervan is dat er tegenwoordig honderden versies van het traditionele recept bestaan. De potjes en pakjes in de suppermarkt lijken in niets meer op de 'echte' bolognese saus. Hieronder lees je onze versie van de traditionele bolognese saus. De grootste truc is vooral: lang laten pruttelen!
Ingrediënten Spaghetti Bolognese (4 personen)
- 2 eetlepels olijfolie
- 30 gram boter
- 50 gram wortel
- 50 gram bleekselderij
- 200 gram half om half gehakt
- 1 ui
- 50 gram pancetta
- 150 ml rode wijn
- 400 ml passata di pomodoro of een blik gepelde tomatenblokjes
- peper, zout en nootmuskaat
- eventueel 100 ml melk of een scheut room
- Parmezaanse kaas
Bereiding Spaghetti Bolognese
Leg alle ingrediënten klaar en pak een plank, mes en twee kommetjes. Snijd de panchetta in kleine blokjes en doe het in een kom. Snijd ook de bleekselderij, wortel en ui in kleine stukjes en doe het in de tweede kom. Doe de boter en olijfolie in een ruime saus- of koekenpan en laat het warm worden. Doe de panchetta in de pan en bak het knapperig. Doe vervolgens de ui, wortel en bleekselderij in de pan en bak het 5 minuten op (middel)laag vuur. Roer het af en toe door. Zet het vuur vervolgens middelhoog en voeg het gehakt en de wijn toe. Laat de alcohol verdampen en bak het gehakt al roerend gaar. Zorg ervoor dat de wijn goed door het gehakt wordt verdeelt en dat je al roerend het gehakt fijn maakt. De wijn zorgt ervoor dat het gehakt zacht en mals wordt.
Voeg de passata, peper, zout en een mespunt nootmuskaat toe en roer de saus. Wil je de bolognese saus écht lekker maken, dan laat je het 3 uur afgedekt zachtjes pruttelen. Vergeet niet tussendoor af en toe roeren. Mocht de saus wat droog ogen, dan kun je er af en toe een scheutje (groenten)bouillon bijdoen. Als je de saus te vochtig vindt, dan kun je het een tijdje zonder deksel laten pruttelen. Naar wens kun je voor het serveren nog melk of room toevoegen.
Zet voor het koken van de pasta een ruime pan met water op het vuur en voeg naar wens zout toe. Roer de spaghetti af en toe door en kook het al dente. Giet de spaghetti af en doe het in de pan met de saus óf doe het terug in de kookpan en voeg wat van de bolognese saus toe. Hierdoor gaat de spaghetti niet plakken. Serveer de spaghetti in een diep pastabord, met erop de bolognese saus en wat parmezaanse kaas.
Tips:
- Deze saus ook een heerlijke basis voor een lekkere lasagna.
- Je kunt de bolognese saus ook prima in porties invriezen.
- Mis je groente? Eet dan een salade erbij. Meer groente door de bolognese saus doen is echt 'not done', want het is van origine een vleessaus.
Buon appetito!