Wandelen met kinderen in de bergen is prima mogelijk. Wanneer je met een aantal dingen rekening houdt, zullen de kids ook veel plezier beleven aan een wandeling in de Alpen. Maak het wandelen in de bergen spannend, overschat hun kunnen niet en beloon ze voor hun geleverde prestatie. Er zijn veel wandelroutes die perfect zijn voor families met kinderen en zelfs een meerdaagse huttentocht is mogelijk. In dit weblog hebben we 10 tips op een rijtje gezet die een wandeling met kinderen in de bergen tot een succes maken.
1. Houd rekening met de leeftijd
Een kleuter van 4 is tot hele andere prestaties in staat dan een kind van 7. Kleuters en peuters zijn het plezier in het wandelen veel eerder verloren, terwijl een ouder kind eerder begrijpt dat er nog even doorgelopen moet worden. Bouw het wandelen langzaam op en leg de lat niet te hoog. Houd rekening met de wandelervaring van je kind, stel het plezier altijd voorop en leer gaandeweg kennen hoe je kind het bergwandelen ervaart. Teveel pushen zal vooral averechts werken. Maak van elke wandeling een mooi en spannend avontuur.
2. Goede schoenen en een eigen rugzak
Slechte schoenen zijn ook bij kinderen funest voor het wandelplezier. Goede wandelschoenen met een stevige zool en voldoende grip zijn onmisbaar. Kies voor diverse laagjes kleding, zodat ze gedurende de dag eventueel wat uit kunnen doen. Ook een zonnebril en een petje zijn een belangrijk onderdeel voor de wandeloutfit van kids. Bij oudere kinderen kan het ook goed werken om ze een eigen wandelrugzak te geven, ze willen er immers net als papa en mama uitzien.
3. Kies voor een avontuurlijke route met een doel
Kies voor een wandelroute waarop iets te beleven valt. Kinderen hebben nog geen oog voor de schoonheid van het landschap, waardoor ze op een andere manier vermaakt moeten worden. Kies voor een blotevoetenpad, familieroute of een pad met als eindbestemming een berghut met speeltuin of bergbeleveniswereld. Het ligt voor de hand om voor een blauwe, eenvoudige wandelroute te kiezen, maar deze voeren vaak over brede, glooiende bospaden. Vaak beginnen ze al na een paar honderd meter te mopperen. Een iets lastigere en avontuurlijkere route leent zich een stuk beter voor een wandeling met kinderen.
4. Begin rustig en neem de tijd
Begin vroeg aan je wandeling met kinderen door de bergen en reken dubbel zoveel tijd als voor de route staat aangegeven. Kinderen hebben de tijd nodig om alles langs de wandelroute in zich op te nemen en staan stil bij dingen waar jij anders gewoon langs was gelopen. Houd een rustig tempo aan en vergeet niet dat er ook nog afgedaald moet worden. Ook dit kost de nodige inspanning!
5. Geef kinderen de leiding
Kinderen houden ervan om voorop te lopen. Laat ze de weg zoeken en geef ze het gevoel dat zij de leiding hebben. Wanneer ze al wat ouder zijn, kun je ze ook laten kaart lezen of wegwijs maken met een kompas. Laat ze zoeken naar de volgende wandelbordjes of rood-witte tekens op bomen en rotsen.
6. Zorg voor afwisseling
Deze tip sluit aan bij #3. Op een saaie wandelroute zullen kinderen het plezier in wandelen snel verliezen. Wanneer ze onderweg water (waterval, beekjes, meer, kloven), dieren (kinderboerderij) of klimmogelijkheden (klimbos) tegenkomen, wordt het geen moment saai. Ook geocaching, digitaal schatzoeken op basis van GPS, kan een leuke toevoeging zijn aan je wandeling.
7. Neem voldoende pauze
Neem regelmatig even pauze om wat te eten (lees: snoepen) en drinken. Wanneer je dit op een plek doet waar ook even gespeeld kan worden sla je twee vliegen in één klap. Even spelen bij een stromende beek is ook altijd een goed idee. Bouw met stenen een dam of ga lekker pootje baden. Let er wel op dat sommige snelstromende bergrivieren gevaarlijk kunnen zijn.
8. Blijf slapen in een berghut
Zijn de kinderen al wat ouder en hebben ze de smaak van het wandelen in de bergen écht te pakken, ga dan een nachtje slapen in een berghut. Met een goede planning is dit vaak vrij eenvoudig te ondernemen. Maar wees gewaarschuwd, dit avontuur zal grote indruk maken en hierna zijn ze voor eeuwig besmet met het bergvirus.
9. Veiligheid staat voorop
Kinderen zien het gevaar van wandelen in de bergen vaak niet in. Zorg dat de kinderen altijd binnen je gezichtsveld blijven en spreek dit ook met hen af. Bij steile afgronden of moeilijke passages kun je je kinderen eventueel zekeren met een (kort) wandeltouw. Neem voor de zekerheid ook altijd een EHBO-setje mee voor het geval er toch een pleister nodig is.
10. Plezier is het belangrijkst
Dat de kinderen plezier beleven aan de bergwandeling is natuurlijk het allerbelangrijkst! Luister goed naar ze, bouw de afstanden steeds iets verder op, wandel alleen onder goede omstandigheden en zorg voor een gezellige wandeldag. Op deze manier is de kans groot dat ze de volgende keer weer met een big smile meegaan de bergen in.