Voor ieder type fietser zijn goede fietsschoenen, net als een fietsbroek, fietsshirts en een fietshelm, zeer belangrijk. Je moet de kracht goed over kunnen brengen op de pedalen, maar daarnaast dienen ze ook comfortabel te zijn. Er zijn tal van verschillende soorten fietsschoenen. Fanatieke wielrenners, recreatieve fietsers en mountainbikers kiezen ieder voor een ander type fietsschoen, die het beste bij hun wensen en gebruik passen. Bij veel fietsschoenen zit je voet door middel van een kliksysteem vast aan het pedaal, er zijn echter ook schoenen die prima samengaan met gewone platform- of combinatiepedalen.
Tips fietsschoenen kopen
Ten eerste moet de fietsschoen goed passen. Er mogen geen drukpunten zijn en de hiel mag niet bewegen. In een fietsschoen heb je net wat minder bewegingsvrijheid dan in een sportschoen, aangezien speling gelijk staat aan krachtverlies, die je anders op de pedalen had kunnen uitoefenen. Let dus goed op de juiste breedte en schoenlengte en kies niet te snel voor een grotere maat, maar eerder voor een andere schoen.
Mountainbike schoenen
Mountainbike schoenen dienen stevig en robuust te zijn omdat je tijdens het mountainbiken met wisselende omstandigheden te maken krijgt. Je rijdt door ruw terrein en moet af en toe van de fiets, waardoor de zool is voorzien van profiel. Een kliksysteem met een gesp of klittenband zorgt dat je de schoen strak aan kunt trekken. Mountainbike schoenen presteren het best in combinatie met mountainbikepedalen en schoenplaatjes. Deze plaatjes zijn verwerkt in de zool, waardoor ze geen belemmering vormen tijdens het lopen. Voor de koudere dagen kun je gebruik maken van overschoenen of een hogere en warmere winterschoen. Downhillers maken vaak gebruik van extra grote pedalen met puntjes erop. Stevige schoenzolen zorgen voor een goede grip op de puntjes, zonder dat je vast geklikt zit. Downhillers kunnen zo gemakkelijk en snel even een 'voetje bijzetten', indien dit nodig is.
Racefiets schoenen
Racefiets schoenen hebben een gladde, stijve zool, zijn licht en je moet er urenlang mee kunnen fietsen. De sluiting vindt plaats door middel van klittenband, wire/draad (BOA), gesp, veters of een combinatie hiervan. Hoe stijver de schoen en hoe beter deze aansluit op de voet, des te beter wordt de kracht op de pedalen overgebracht. Het verschil tussen dure en goedkope wielrenschoenen zit in de gebruikte materialen en het gewicht. Stijve schoenen met een carbon zool zijn een stuk prijziger dan racefiets schoenen met een plastic zool en een goedkoper sluitsysteem. Schoenplaatjes zorgen voor het contact tussen schoen en klikpedaal.
Fietsschoenen zonder kliksysteem
Recreatieve fietsers en toerfietsers die niet graag vastzitten aan de pedalen kunnen ook kiezen voor fietsschoenen zonder kliksysteem. Maak dan wel gebruik van grotere platformpedalen om toch goed de kracht over te kunnen brengen. Er zijn ook trekkingschoenen die te gebruiken zijn met pedalen waarop je zowel los als vast kunt zitten. De ene kant van het pedaal is voorzien van een kliksysteem, de andere zijde is vlak. Bovendien zitten de schoenplaatjes verzonken in de schoen, waardoor je er ook prima mee kunt wandelen.
Schoenplaatjes fietsschoenen
Ieder type fietsschoen vraag om een eigen type schoenplaatje en pedaal. Bij mountainbike pedalen is het belangrijk dat modder en vuil wordt afgevoerd, terwijl er op de schoenplaatjes wel gelopen moet kunnen worden. Meest gebruikte systemen zijn Shimano SPD en Crankbrothers. Op de racefiets moet de schoen optimaal op het pedaal aansluiten en mag er geen kracht verloren gaan. Schoenplaatjes van Shimano SPD-SL en Look zijn gemeengoed onder wielrenners. Combinatiepedalen voor toerfietsers werken vaak in combinatie met het SPD systeem. Liever niet vast aan het pedaal? Kies wel voor een schoen met een stijve(re) zool om niet al te veel kracht verloren te laten gaan. Goede fietsschoenen vormen een onmisbaar onderdeel van de fietsoutfit.