Fietsshirts zijn er in tal van soorten en worden gemaakt van diverse materialen. Voor ieder type fietser, wielrenner, mountainbiker of recreant, zijn er specifieke fietsshirts. Voor een wielrenner is het van belang dat een shirt zo strak mogelijk aansluit, terwijl recreatieve fietsers liever kleding dragen die wat wijder is. Mountainbikeshirts mogen best wat robuuster zijn zonder dat hierbij wordt ingeboet op het gebied van ademend vermogen. In dit weblog lees je meer over de verschillende type fietsshirts die verkrijgbaar zijn en waar je op moet letten bij het kopen van een fietsshirt.
Lange mouw of korte mouw?
Afhankelijk van het weer draag je een fietsshirt met lange of korte mouw. Tijdens de koudere dagen kun je werken via het drie lagen systeem. De onderste laag bestaat hierbij uit een thermoshirt, de tweede laag uit een fietsshirt met lange mouw en de derde laag uit een windstopper of jack. Tijdens warme dagen draag je een shirt met korte mouw, (’s morgens) eventueel in combinatie met handige armstukken. Persoonlijk vind ik het fijn om ook in de zomer een (mesh) ondershirt te dragen, omdat het mijn lichaam droog houdt en het zweet naar het fietsshirt transporteert. Door verschillende type fietsshirts en ondershirts te hebben, kun je spelen met lagen om onder iedere omstandigheid de juiste kleding te dragen. Daarnaast draag je tijdens het fietsen vanzelfsprekend altijd een goede fietsbroek, een fietshelm en fietsschoenen. Ook zijn er handige fietskleding accessoires als armstukken en windstoppers verkrijgbaar.
Fietsshirts wielrennen
Fietsshirts om mee te wielrennen moeten strak op het lichaam aansluiten en mogen niet gaan wapperen in de wind. Ze hebben een anatomische pasvorm en zijn zo gemaakt dat ze in de fietshouding lekker zitten. Aan de onderzijde en bij de mouwen zitten vaak elastische grippers die voorkomen dat het fietsshirt omhoog kruipt. Afhankelijk van je voorkeur kun je kiezen voor een korte of een gehele rits, waarbij de tweede optie op warme dagen geen overbodige luxe is. Aan de achterzijde van het fietsshirt zitten drie zakken, soms met rits, waar je spullen als je telefoon en voeding in kunt meenemen. Pas een fietsshirt altijd goed om te ontdekken of deze (niet te) strak zit en er geen naden zijn die kunnen irriteren. Voor de hele warme zomerdagen zijn er ook fietsshirts verkrijgbaar zonder mouwen.
Fietsshirts mountainbiken
Ook mountainbike kleding dient ademend te zijn en je lichaam droog te houden wanneer je actief bezig bent. Ga je voor topprestaties dan past een mountainbike fietsshirt dat strak op je lichaam aansluit het beste bij je. Hecht je minder belang aan weerstand of doe je veel aan downhill dan kun je ook kiezen voor loose fit met een baggy uiterlijk. Een fietsshirt met loose fit past ook beter in combinatie met het dragen van (rug)bescherming.
Recreatieve fietsshirts
Recreatieve fietsers hechten meer belang aan draagcomfort dan aan snelheid. Katoenen kleding valt echter niet aan te raden, aangezien dit aan je lichaam gaat kleven wanneer je zweet. Kies voor fietsshirts gemaakt van synthetische materialen om een prettig gevoel te behouden op de fiets. Functies als achterzakken, nauwsluitend en lange ritsen zijn voor recreatieve fietsers veel minder van belang. Kies fietskleding die lekker zit, waar je je goed in voelt en je urenlang mee kunt doorbrengen op het zadel. Voor tourfietsers kan het handig zijn om een fietsshirt te dragen met reflecterende strepen.
Materialen fietsshirts
Fietsshirts zijn gemaakt van materialen als polyester, polyamide en elasthaan. Polyester heeft als kenmerken dat het zeer elastisch is, goed tegen zonlicht kan en vrijwel geen vocht opneemt. Polyamide is iets sterker en zeer slijtvast. Dit materiaal heeft echter als nadeel dat het snel verbleekt in de zon. Elasthaan wordt aan fietsshirts toegevoegd voor de ‘stretch’. Zo blijft je shirt langer in model. In hoogwaardige fietsshirts zien we ook steeds vaker het gebruik van merinowol. Dit type wol kriebelt niet, is warmte- en vochtregulerend, gaat niet stinken en is zeer slijtvast. Een mix tussen diverse materialen zorgt vaak voor de beste eigenschappen.