Avontuurlijke reizen blijven enorm populair, vooral onder jongeren. De afgelopen jaren is het reizen naar verre oorden alleen maar verder toegenomen, zo blijkt uit onderzoek van verschillende reisbureaus. Maar waarom zijn deze reizen zo populair? En wat zijn de gevolgen van deze populariteit van reizen?
Waarom zijn reizen zo populair?
Er zijn een aantal aspecten die de populariteit van verre reizen sterk verhogen. Misschien wel de belangrijkste reden is de populariteit onder jongeren. Uit onderzoek van Expedia blijkt namelijk dat ‘millenials’ veel meer waarde hechten aan avontuur, vriendschappen en verre reizen. Dit is zelfs zo extreem dat zij veel liever investeren of geld uitgeven aan een verre reis, dan aan een auto, eigen huis of huwelijk.
Daarbij draait het voornamelijk om twee belangrijke aspecten, namelijk het verrijken van hun leven en om de sociale bevestiging. Natuurlijk gebruiken jongeren het reizen om iets van de wereld te zien, maar vaak is de bevestiging ervan op sociale media een even of zelfs belangrijkere reden om de reis te maken.
Invloed van het web
Ook het internet speelt hierin een belangrijke rol. Jongeren voelen veel meer verbondenheid met de wereld om zich heen én hebben de mogelijkheid om dit ook van een afstand te zien. Bij het zoeken naar nieuwe vakantiebestemmingen laat een groot deel van de ondervraagden zich ook beïnvloeden door sociale media van vrienden, familie of bekenden. Dit lijkt dus een belangrijke rol te spelen bij het avontuurlijke karakter van de reizen.
De gevolgen van de stijgende populariteit
De stijgende populariteit van reizen brengt ook belangrijke gevolgen met zich mee. Misschien wel het belangrijkste gevolg is dat jongeren ook in het buitenland veel meer risico lopen om gescamt of gehackt te worden. Dit lijkt verschillende redenen te hebben, waaronder:
- De taalbarrière
- Het gevoel van ontspanning zorgt voor roekeloosheid
- Het gebrek aan internet
- Het ontbreken van kennis
In Nederland gebruikt meer dan 60% weleens een openbaar wifi-netwerk in het buitenland. Vaak omdat er op dat moment geen internet voor handen is, omdat de verbinding slecht is of om ‘even snel’ wat op te zoeken. Toch kan het gebruik van deze openbare netwerken een groot risico met zich meebrengen.
Stijgende prijzen
Een ander belangrijk gevolg van deze reislustigheid is dat de prijzen voor verre reizen de laatste jaren sterk zijn gestegen. Vergelijken we namelijk 2019 met 2022, dan is er sprake van een stijging van maar liefst 18,6%, ofwel meer dan €300 per persoon. Hoewel dit verschillende factoren heeft, geven we als Nederlanders gemiddeld een stuk meer uit, ook aan de verre reizen.
Scherpere prijzen met een VPN
Een VPN kan namelijk zorgen voor een lagere prijs voor onder meer je vliegtickets, hotels en huurauto’s. Dit komt door het maskeren van je IP-adres. Wat is mijn IP-adres dan? Dat is als het ware een online identiteit van het apparaat dat je gebruikt. Het identificeert je apparaat in een lokaal netwerk dat je gebruikt. Op dat IP-adres worden ook de zogenaamde cookies opgeslagen. Dit is data die wordt opgeslagen om het zoekgedrag van mensen te tracken.
En dat is precies de reden waarom vliegtickets, hotels en huurauto’s duurder worden naarmate er meer op gezocht wordt. Zoek je namelijk vaker op vliegtickets, dan wordt dat geregistreerd door de vliegtuigmaatschappij. En hoe vaker er op een bestemming of vliegticket gezocht wordt, hoe duurder deze worden. Het is daarom van belang om je IP-adres te maskeren, wat mogelijk is met een VPN.
Hiermee neemt je apparaat namelijk een ander IP-adres aan, waardoor je niet meer telkens met hetzelfde, maar met een ander IP-adres je zoekopdrachten uitvoert. Het is dus ook niet meer te zien dat je al 10 keer de prijs van een vliegticket hebt bekeken. De kans is daarmee kleiner dat het vliegticket, het hotel of de huurauto in prijs gaat stijgen. Hierdoor profiteer jij als avontuurlijke reiziger van een scherpere prijs.
Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk om vanuit andere landen op vliegtickets te zoeken. Zoek je bijvoorbeeld vanuit landen als Indonesië, Zuid-Afrika of Zuid-Amerika, dan is de kans aanwezig dat de prijs voor een vliegticket, auto of hotel daar een stuk lager ligt dan wanneer je gebruik maakt van een Nederlandse internetverbinding.
Conclusie
Kortom, het reizen onder jongeren is de laatste jaren steeds populairder geworden, onder meer onder invloed van het web, sociale media én de drang om de wereld te verkennen. Toch brengt deze reislustigheid ook belangrijke gevolgen met zich mee, waaronder een verhoogd online risico en stijgende prijzen van (verre) reizen.
Gelukkig zijn beide gevolgen af te vangen met een VPN. Deze zorgt er enerzijds voor dat je zonder problemen gebruik kunt maken van openbare wifi-netwerken. Daarnaast zorgt deze er ook voor dat de prijs van vliegtickets, hotels en huurauto’s een stuk lager is. Dit komt door een gemaskeerd IP-adres. Ons advies aan reizigers is dan ook om een VPN te installeren op je apparaat, niet alleen vanwege de veiligheid, maar ook vanwege de scherpe prijs.